Bahattin AYHAN
Çankırı yolları
Son iki ay içinde köy yollarında direksiyon salladım. Öyle yollardan geçtim ki ilk yağmurda kesin olarak geçit vermezler. İlgililerin açıklamalarına baktığımızda Çankırı’da yol sorunu diye bir şey yok. Evet koltuktan kalkıp bir yere gitmezsen sorun yok. Veya yol onarımından sonra dört çekerle gidersen nasıl sorun olsun ki…
Çözüm değil sorun üretiliyor. Köy bağlantı yollarının çoğu toprak, stabilize bile değil. Ham yol. Ama hizmet haritasında 'ulaşılabilir yol' gözüküyor. Ne yapmışlar? Geçen yıldan yağışların bozduğu, yardığı yolları kaba toprakla doldurmuşlar. İlk yağmurda böylesi yollar kesin olarak tekrar yarılacak ve geçit vermeyecektir. Hele bazı yollara yama yapmışlar, yapmasalar daha iyi idi. Örnek vermek gerekirse Korgun, Bayramören, Çerkeş, Orta ve Merkez ilçedeki bazı köy yolları. Giderseniz gündeme getirdiklerimizi kendi gözlerinizle görebilirsiniz.
O kadar masraf yapılır tekniğine uygun yol yapılmaz. Bakın neler yapıyorlar. Asfaltlama çalışmalarında ham toprağın üzerine çok ince mıcır döküp zift püskürtüyorlar. Silindir geçirme diye bir işlem yok. İri mıcırlar öndeki arabaların arkadan gelen arabalara zarar vermesine neden oluyor. Durun daha bitmedi; Menfez, şarampol gibi yapılara bu yollarda rastlayamazsınız.
Daha kış mevsimi gelmeden asfalt dökülmüş ve bozulmuş yollara şimdiden rastlıyorsunuz. Yamuk yumuk olmuş, çökmüş tümsekleşmiş yollar. Bunun adı hizmet değil göz boyamadır. Bunları yazdığınızda prensler hemen "Bizi yıpratmaya çalışıyor" diyebiliyor ve vatandaşa da bizi şikayet ediyor. Bilmiyor ki bizler vatandaşın şikayeti üzerine o köylere ve yollara kendi rızamızla gidiyor ve kamuoyu adına gözlem yapıyoruz.
Çankırı’da ulaşım sorunu maalesef çözüme kavuşmamış. Bu mantalite ile de kolay kolay kavuşamaz. Deneyim ve bilgiden yoksun söz sahibi kişiler etkin görevlerde oldukça Çankırı refahı daha çok bekler. Bu arada iyi bir gelişme; Yıllardır yapılmayan Çankırı içinden geçen transit yol nihayet asfaltlanmaya başlanmış. Onlarca kaza, ölen ve yaralananlar olduktan sonra dahi bu gelişme güzel...
Burası Çankırı, sahip çıkanı yok, çıkanı da aforoz ederler.
Köy isim ve uzaklık levhaları bazı yerlerde hiç yok, bazıları yenilenmemiş, bazıları da yenilenmiş olmasına karşın daha şimdiden tahrip olmuş. Çok köyler kendi levhalarını kendileri yapıp dikmişler. Bir de devletin yaptığı levhalarda standart yok. Bazıları sarı, bazıları beyaz. Bununla birlikte köy isimleri ve uzaklıklar nedendir bilinmez yanlış yazılmış.
Denetimsiz, kontrolsüzlük, ilgisizlik ve ciddiyetsizlik diz boyu…
Seçimler nedeniyle alt yapıda bazı ihtiyaçlar gideriliyor, ancak yapılanlar seçimlik. Seçim geçti dört yıl onarımı bekleyen altyapının ne olacağını vatandaş iyice düşünmeli. Hele hele adliyesini, askerlik şubesini ve bazı resmi kurumlarını kaybetmiş ilçe halkları ise bir değil bin defa düşünmek zorunda. Kime ne için oy veriyoruz diye?
Gördüklerimizi aktardık. İlgili bilsin, halk bilsin diye. Bütün bunlara rağmen hesap sorulmayacak ve hesap verilmeyecekse görevini yapmayanla, mağdur olanın sorunudur. Uyarırız, eksikleri anlatırız gerisi vatandaşa kalmış. 'Şap şup yarabbi şükür' diyerek durumuna razı ise yapılacak da fazlaca bir şey yok. Kitabında kanmak ve kandırılmak varken, kandırılıyor, kanıyor sonra da sızlanıyorsa alsın taşı kafasına vursun. Ne hali varsa görsün…
Yaşanan olumsuzluklardan sadece siyasetçi ve bürokrat değil, hakkını aramadığı, tepki vermediği için 'sokaktaki vatandaş' da en az onlar kadar sorumludur.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.