Uluslararası Kurşunlu Tarih Kongresi start aldı
1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi'nin açılışı cumartesi günü saat 10:00'da İvedik Teknopark Ankara Kongre Merkezi'nde start aldı.
Çankırı'ya bağlı Kurşunlu ilçesinin tarihi, kültürel ve arkeolojik çalışmaları ele alan ve iki gün sürecek olan 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi İvedik Teknopark Ankara Kongre Merkezi'nde Cumartesi günü saat 10:00'da start aldı.
Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz tarafından organize edilen; Kurşunlu'nun tarihinin ve coğrafi özelliklerinin ele alındığı kongrede İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık sözcüsü İsmail Çataklı, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kurşunlu Belediyesi Başkanı Şakir Kaymak, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, AKP Grup Başkan Vekili Çankırı milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, AKP Çankırı milletvekili Salim Çivitcioğlu, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Lütfi Özenç ile çok sayıda Çankırılı katıldı.
"Bu topraklar mübarek topraklardır"
İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı kongrede yaptığı konuşmada, "Bu toprakların ayrı bir masumiyeti vardır. Bu topraklar mübarek topraklardır. Sadece bu topraklar değil, bu toprakların altında yatanlar da mübarektir. O sebepledir ki Sevr'de bile Türk Yurdu olmaktan çıkartılması akla bile getirilememiş bu insanlar, işgal görmemiş olmalarına rağmen Anadolu'da en fazla şehit vermiş topraklardır. Elbette büyük işler yapabiliriz, teknolojide büyük işler yapabiliriz, kültürel alanda büyük işler yapabiliriz, sanayide yapabiliriz, birçok şey yapabiliriz ama özümüzü kaybetmeyeceğiz. İnsanın geçmişi ağacın kökü gibidir. Araba kullanıyorsanız dikiz ayna gibidir; arada bir arkaya göz atmak gerekir. O yüzden çok kıymetli bir çalışma" ifadelerini kullandı.
"Tarihi kimliğinde korunması büyük önem arz etmekte"
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ise kent kimliğinin korunmasına dikkat çekerek, "Kentlerin en önemli kimlikleri mimari kimlikleri olabilir. Bu kimliğin korunması önemli ancak tarihi kimliğinde korunması büyük önem arz etmekte. Bu korumada ancak bu kimliğin öne çıkartılması, yeni nesile tanıtılması daha sonra da muhafaza altına alınması ile ancak mümkün olacak" dedi.
"Tarihe sahip çıkarsak memleketimize sahip çıkarız"
Türk Tarih Kurumu Başkanı Çetin ise tarihi yalnızca kronoloji olarak görmemek gerektiğini vurgulayarak "Tarihe sahip çıkarsak memleketimize sahip çıkarız." ifadesini kullandı. Kültürel kimliklere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Çetin, "Varlığımızı koruyabilmek için buna köyümüzden, ilçemizden, şehrimizden ve ülkemizden başlamalıyız." şeklinde konuştu.
İki gün sürecek ve Kurşunlu ile civarındaki yerleşim alanlarının 5 bin yıllık tarihinin ele alınacağı kongrede yerli-yabancı 70 akademisyen ve yerel tarih araştırmacısı sunum yapacak.