Süreyya Tanyeri: Hükümeti 'iş bırakma' eylemi ile uyarıyoruz
Hürriyetçi Sağlık Sen Çankırı İl Başkanı Süreyya Tanyeri, SABİM Platformu'nun toplu sözleşme çalışmaları hakkında bir basın açıklaması yaptı.
SAĞLIK ve sosyal hizmet kolunda faaliyet gösteren 19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonundan oluşan ve kısa adı SABİM olan "Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Dayanışma Platformu" kuruldu.
22 Temmuz 2023 tarihinde Ankara Holiday Inn Otel'de bir araya gelen SABİM Platformu bileşenleri, 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme taleplerini bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.
Hürriyetçi Sağlık Sen’in de dahil olduğu Platformun dönem sözcülüğünü Hekim Birliği Sendikası üstlendi.
Hürriyetçi Sağlık Sen Çankırı İl Başkanı Süreyya Tanyeri, SABİM Platformu'nun toplu sözleşme çalışmaları hakkında bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:
"SABİM'İN KURULUŞ AMACI"
"Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu 'SABİM', sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mali sosyal ve özlük haklarının korunarak geliştirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, güvenli ve güvenceli bir çalışma ortamının oluşturulması amacıyla ortak mücadele ve eylem birlikteliği oluşturmak üzere kurulmuştur.
"SORUNLARIMIZ ÇÖZÜM BEKLİYOR"
Bilindiği gibi, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının bu güne kadar yığınla birikmiş ve çözüm bekleyen sorunları vardır. Başta etkin ve nitelikli hizmet sunumunu ve sağlık hizmetlerine erişimi de olumsuz yönde etkileyen şiddet vak'aları, çalışma şartlarının iyileştirilememesi, personel eksikliği nedeniyle çalışanların fazla çalışmaya zorlanması, liyakatsiz yöneticilerin keyfi uygulamaları, çalışanların katkısı ile elde edilen döner sermaye gelirlerinin çalışanlar arasında adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmaması ve iş barışının tesis edilememesi gibi başlıca sorunlar çözüm beklemektedir.
"GERÇEKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜCRET SİSTEMİ İSTİYORUZ"
Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, emeklerinin karşılığı olan ve emekliliklerinde insanca yaşamalarına elverişli seviyede bir ücret alamamaktadır. Çalışanların aylık kazançlarının neredeyse yarısı emekli aylığına yansımayan ek ödemelerden oluşmaktadır. Sağlık çalışanlarının gelecek kaygısı yaşamalarına, hekim ve diğer sağlık çalışanlarının memurluktan istifa etmelerine sebebiyet veren ücret politikalarının terk edilerek gerçekçi ve sürdürülebilir bir ücret sisteminin tesis edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.
"DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ"
19 Sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonu'nun iştiraki ile oluşturulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu olarak, kararlı ve etkin bir şekilde toplu sözleşme sürecine katkı sağlamak, çalışanlara umut olmak ve haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Platform'un bileşenleri ile yapılan çalıştay neticesinde belirlenen toplu sözleşme taleplerimizi çalışanların ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kamu işveren kurulu tarafından taleplerimiz doğrultusunda çözüm üretmesini bekliyoruz. Aksi halde uzun süreli iş bırakma eylemleri dahil olmak üzere tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz
"İŞ BIRAKMA EYLEMİ İLE UYARIYORUZ"
Hiçbir sağlık ve sosyal hizmet çalışanının mevcut sistem içerisinde hizmet sunabilecek tahammülü kalmamıştır. Taleplerimizi dile getirmek, kararlılığımızı ortaya koymak ve Kamu İşveren Kurulu'nun taleplerimizi dikkate almasını sağlamak amacıyla ilk iş bırakma eylemimiz, toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1 ve 2 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir. Her iş bırakma eylemimizde olduğu gibi poliklinik hizmeti gibi belirlenen bazı sağlık hizmetleri verilmeyecek, ancak acil durumlar iş bırakma eyleminden muaf tutulacaktır. Toplu sözleşmede taleplerimizin karşılanmaması halinde daha uzun süreli iş bırakma eylemleri ile haklarımızı almak için mücadele edeceğiz. Tüm çalışanların iş bırakma eylemine destek vermesini bekliyoruz."
Hürriyetçi Sağlık Sen Çankırı İl Başkanı Süreyya Tanyeri