MEB okullarında 'İUP' çözüm mü olacak sorun mu yaratacak?!

MEB okullarında 'İUP' çözüm mü olacak sorun mu yaratacak?!

TYP yerine bu yıl uygulamaya giren 'İşgücü Uyum Programı'nın (İUP) hayata geçirilmesi ile birlikte yaşanabilecek olasılıklar başta MEB idarecileri olmak üzere velileri strese sokarken, çalışanların da yeni sistemle mağduriyet yaşayacakları öngörülüyor.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı sancılı başladı... Okullarda 'temizlik' sorununu geçmiş yıllarda İŞKUR üzerinden TYP ile istihdam edilen kadrolar, bu yıldan itibaren 'İşgücü Uyum Programı' (İUP) adı altında 'yeni' olduğu kadar bir o kadar da çalışanı ve beraberinde 'hizmet alanı' mağdur edecek bir yapılandırma ile öğrenci ve velilerinin karşısına çıktı.

Çankırı İl Milli Eğitim'e 'ilçeler dahil' 420 kişilik kontenjan (bu sayı geçen yıl 210'du) tanınan yeni sistemde mesai verecek personel, ilk dört hafta haricinde (37,5 saat); haftalık çalışma süresi 22,5 saat olup, normal çalışmanın yarısı olmak üzere kısmi zamanlı uygulanacak. ilk 4 haftada günlük 7,5 saatten haftada 5 gün olmak üzere toplamda haftalık 37,5 saat; daha sonrasında günlük 7,5 saatten haftada 3 gün olmak üzere toplamda haftalık 22,5 saat mesai verecek.

(İUP) ÇANKIRI KURA SONUÇLARI - TIKLA

Çalışanın aylık ücreti net olarak 8.447,60 TL olacak. Çalıştığı süre için sadece 'Genel Sağlık Sigortası' primi yatırılacak (yani sigorta primleri emekliliği kapsamayacak)

OKULLARDA OLMASI GEREKEN "HİJYENLİK" (!) SAĞLANABİLECEK Mİ?

Anlayacağınız mevcut iktidar; Geçen yıl 210 kişiye mesaisi karşılığı verdiği 'asgari ücreti' bugün ikiye bölerek 420 kişiye verme yöntemini (!) 'yeni bir uygulama' (!) olarak karşımıza getirirken; Başta okul idarecileri ile öğrenci ve öğrenci velilerinde "Bu yılı olması gereken 'hijyen'lik standardında tamamlayabileceğiz mi?" sorusuna neden oldu...

ÇALIŞANLARDA MORAL-MOTİVASYON DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞANIR MI?

Yeni sistem 'İUP' yani 'işgücü uyum programı' dahilinde çalışacak 'personel'in ay sonunda eline geçecek olan para, yürürlükteki asgari ücretin yüzde 50'si dolayında! Çalışanların yaptıkları mesai karşılığında alacakları ücretle hangi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir yana; Elde edecekleri ücreti düşünürken mesai verdikleri süre içerisinde ortaya koyacakları 'verimlilik' de şimdiden tartışılan konular arasında!

iup-rezaleti-okullarda-sikinti-yaratacak-resim-05.jpg

İLKOKULA YÖNELİK "KAMU HARCAMALARI" EN DÜŞÜK ÜLKEYİZ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üye ülkelerin eğitim sistemlerini sayısal verilerle ortaya koyan "Bir Bakışta Eğitim 2024" raporu açıklandı. Rapora göre, Türkiye, tüm eğitim kademelerinde öğrenci başına en düşük harcama yapan OECD ülkelerinden biri durumunda. Türkiye'de ilköğretimden yükseköğretime kadar öğrenci başına yapılan yıllık harcama ortalama 5 bin 425 dolar. OECD ülkelerinde sözü edilen ortalama ise 14 bin 209 dolar. Raporda 'ilkokul' düzeyinde Türkiye ile ilgili veriler şöyle:

İLKOKUL DÜZEYİNDE EĞİTİM HARCAMALARI

  • Türkiye’de GSYH’nin yüzde 4,2’si eğitim kurumlarına harcanırken, OECD ülkeleri ortalamasında bu oran yüzde 4,9.
  • Türkiye, ilkokul kademesinde kamu harcamalarının payının en düşük, özel harcamaların payının en yüksek olduğu ülke. İlkokul kademesinde özel harcamaların payı yüzde 23, OECD ortalamasında yüzde 6.
  • Türkiye’de ilkokul kademesinde hane halkının yaptığı eğitim harcamalarının payı OECD ülkeleri ortalamasının yaklaşık dört katı. (Türkiye: Yüzde 19, OECD: Yüzde 5).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler