Ilgaz'da 'tarihi belediye hamamı' restore edilerek hizmete açıldı

Ilgaz'da 'tarihi belediye hamamı' restore edilerek hizmete açıldı

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde 19. yüzyılda yapılan ve "Belediye Hamamı" olarak işletilen tarihi Ilgaz Hamamı’nın açılışı gerçekleştirildi.

ÇANKIRI'nın turistik ilçesi Ilgaz’da 19. yüzyılda yapıldığı ifade edilen ve 2021 yılında Belediye Başkanı Mehmed Öztürk’ün girişimleriyle yenilenen hamam geride bıraktığımız Cuma günü, cuma namazının ardından hizmete açıldı.

Açılışa Ilgaz Kaymakamı Burak Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Ilgaz Müftüsü Numan Dülger ile Ilgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Bahçeci, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

İlçe müftüsü Numan Beyin duası ile başlayan açılış sonrası hamamın içi gezildi.

tarihi-hamam-acilisi-ilgaz-cankiri-resim-04.jpg

BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK: ILGAZ'IMIZA VE ÇANKIRI'MIZA HAYIRLI OLSUN

Tarihi hamamın restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması yönünde önemli bir çalışmanın ardından Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Sözcü18'e yaptığı açıklamada; "Halka hizmet için bu koltuklarda oturan bizler, bölgemizde geçmişe ait olup da, 'kültür mirası' olarak ayakta kalabilmiş ya da yok olmaya yüz tutmuş tarihi değerlerimizi aslına uygun olarak onarıp, günümüz şartlarında kullanılabilecek aşamaya getirmek gibi bir zorunluluğumuzun olduğunu düşünüyorum. Açılışını gerçekleştirdiğimiz tarihi hamamımızın yeniden hayat bulması sevindirici bir olay. Ilgaz'ımıza ve Çankırı'mıza hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

ilgaz-tarihi-hamami-resim-044.jpg

Tarihi Ilgaz Hamamı hakkında:

"19. yy. sonlarında yapıldığı söylenen hamam; Haç planlı, dört eyvanlı, dört halvetlidir. Halvetlerin dördü de kubbe ile örtülüdür. Üzeri kubbeli sıcaklık mekânının ortasında bir göbek taşı bulunmaktadır. Sıcaklık mekanının duvarları eyvanlarda silme kotuna kadar, halvet giriş kapılarının yanlarında üzengi kotuna kadar mermer kaplı olup, soyunmalık mekânı iki kat betonarme olarak yapılmıştır. Ilıklığın üzerinde altı adet fil gözü bulunmaktadır. Hamama 2021 yılında Ilgaz Belediyesi'nce tadilat yapılmıştır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler