"Fakire adalet aramak yok"
HAS Parti Çankırı İl Başkanı Şevket Koç yaptığı açıklamada son gelişmelerle ilgili değerlendirme yaptı.
Has Parti İl Başkanı Şevket Koç "Orta'nın adli dosya sayısının az olması, sakin ve suç oranı düşük bir ilçe olmasının mükafatı bu olmamalıdır" dedi.
Çankırı'nın bazı ilçelerinde kapanması kararlaştırılan adliyelere de tepki gösteren Koç "Yıllardır ilçelere hizmet veren ve ilçenin en önemli kurumlarından biri olan Adliyelerin kapanmasını ilçe halkını, sivil toplum örgütünü, tüm köy muhtarlarını ve esnafı zor durumda bırakacaktır" dedi.
Has Parti İl Başkanı Şevket Koç ise, şöyle devam etti: "Adliyesi kapanacak Orta ilçemizin adli dosya sayısının az olması, sakin ve sükuneti, olay olmayışı, emniyet bakımından düzgün olmasının hediyesi bu olmamalıdır. Adliye kapatmalarının ardından adeta bu ilçeler eriyip gidecek, köy görüntüsüne kavuşacaklar, ilçeler ekonomik olarak ilçeye katkı sağlayan kamu görevlilerinden yoksun kalacaklar, Ortalı hemşerilerimiz adalete erişimde sıkıntı ve gecikme yaşayacaklardır" dedi.
Bazı ilçe adliyelerinin tekrar açılmasına karar verilmesi ile ilgili konuşan Şevket Koç "Basından takip ettiğimiz kadarı ile bir çok ilçede kapatılan adliyeler siyasi, nüfuzlar kullanılarak tekrar açılmasına karar verilmiştir. Emsal teşkil edecek bu kararların Orta ilçemiz de kullanılması için milletvekillerini göreve davet ediyoruz." dedi.
FAKİRE ADALET ARAMAK YOK
HAS Parti olarak medeniyet siyaseti yaptıklarını ifade eden Şevket Koç, medeniyet siyasetindeki en önemli konunun adalet olduğunu fakat ülkemizde adalet konusunda birçok sorunun varlığını dile getirdi. Koç Adaletin ücretli hale getirilmesine ise tepki gösterdi.
Koç: “2011 yılında yürürlüğe giren Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanununun 120. Maddesine göre, davacı, dava harçları ile gider avans tarifesinde belirlenen tutarı, dava açarken peşin ödemek zorunda. Bu durumda dava açan kişi ortalama 500 – 1.000 TL arasında bir bedeli peşin ödüyor. Bilirkişi ve keşif söz konusu olduğunda ise bu rakam daha da artmakta. Örneğin, işinden haksız yere atılan bir işçinin, hakkını aramak için mahkemeye başvurması durumunda ödemesi gereken bedel tam 926 TL’dir. Asgari ücretin 700 TL ve ortalama emekli maaşının 800 TL olduğu bir ülkede, bu ücreti ödeyerek kaç kişi dava açabilir ve hakkını arayabilir?
Bu düzenleme, insanların adalete ulaşmasını engellemekte, yoksullar için ise imkânsız hale getirmektedir. Bu ülkede hak arama özgürlüğü adeta parası olanın ulaşabileceği lüks bir mal haline gelmiştir. Her şeyi para, kâr ve rant olarak görmeye başlayan hükümet adalet aramayı bile ticarileştirmiştir.” dedi.
BAŞBAKAN, NUMAN KURTULMUŞ'U DAVET ETTİ
Radikal gazetesinin haberi ile ilgili bir açıklama yapan Çankırı İl Başkanı Şevket Koç “Herkes haberleri HAS Parti teşkilatlarından teyit etmek istiyor. Burada önemli olan AKP’nin böyle bir talepte bulunduğudur.” dedi.
Şevket Koç "Konuyla ilgili haberler biraz tersinden okunuyor galiba, haber Numan Kurtulmuş AK Parti'ye geçecek şeklinde değil. Başbakan, Numan kurtulmuş'u davet etti şeklindedir. Bize sorulan bu sorular AK Parti yetkililerine sorulmalıdır. Çıkan bu haberler Genel Başkanımız Numan Kurtulmuş'un yürütmüş olduğu Medeniyet Siyaseti'nin kabul gördüğü ve Has Partiye olan ihtiyacın artık herkes tarafında görüldüğünden kaynaklanmaktadır.” dedi.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.