Bahattin AYHAN
ÇKÜ: Uluyazı’dan Doğan Güneş
28 Mayıs 2007 tarihinde kurulan üniversite, kurulduğu günden bugüne kadar geçen altı yıl içinde ne gibi bilimsel araştırmalara imza atmış ve fiziksel gereçlerini tamamlamıştır sorusuna yanıt aradığımızda güzel çalışmaların olduğu hemen göze çarpmaktadır. Yeterli midir, sorusunun yanıtını ve yorumunu da okuyucuya bırakalım. Gerçekleştirilenleri anlatalım.
Üniversitede sekiz binin üzerinde öğrenci eğitim almaktadır. Özellikle Ankara’ya yakınlığı, üniversitenin Çankırı halkı tarafından benimsenmesi, sahip çıkılması, sesini duyurması ve en önemlisi de akademik performansının öğrenci sayısında kısa zamanda artış beklenmektedir.
Üniversite, yerel yönetim, STK ve halkın el ele vererek gerekli sosyal ve akademik ortamın yaratılması sonucu Çankırı’nın üniversite kenti olmaması için hiçbir engel bulunmamaktadır.
Yazımda Çankırı içinde bilinmeyen, fakat diğer üniversite, araştırma kurumlarınca bilinen akademik çalışmaları halka duyurmak, bilgilendirmek amacıyla basit ve sade bir dille biyoloji ve kimya ana bilim dallarında yapılan çalışmaların kısa bir özetini bulacaksınız.
Günümüzde GDO’lu tohumlarla, halk sağlığı ile oynandığını, aldığımız gıdalarda kanser riskinin büyük olduğunu halkımız yakından bilmektedir. Bu bağlamda üniversitenin araştırma birimlerinde Genom projeleri yani kanser riski olan ve GDO ile insanın ömrünün son bulmasına neden olan genler ve genlerin iyileştirilmesi üzerinde çalışılmaktadır.
Güncel bir konu olan yediğimiz balın sahte mi, hakiki mi olduğu ve içinde nelerin bulunduğu bu projeler kapsamında ortaya çıkarılmaktadır Periyodik cetveldeki tüm elementlerin analizleri de yapılmaktadır.
Şu anda genleri susturulmuş haşhaş ve zeytin genom projelerinin yürütülmekte olduğunu kaydedelim. Bu projeler sayesinde haşhaşın ve zeytinin GDO’suz olarak yetiştirilerek ekonomiye kazandırılması ortaya çıkacaktır. Buna ilave olarak soya üzerinde de çalışma yapılmaktadır.
Özetle üniversite laboratuvarı alet-ekipman yönünden çok iyi durumdadır ve referans düzeyindedir. Genleri susturulmuş haşhaş, model organizmalarda genetik araştırmalar, gen lokalizasyonu, işlevsel genomik araştırmalar, hücre düzeyinde gen manipülasyonu ve benzeri hayati önemdeki araştırmalar devam etmektedir. Analiz için diğer üniversitelerden örnekler gelmekte ve bu bağlamda da gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı eğitim kurumları ile yakın ilişkiler gerçekleşmektedir.
Fiziki mekan konusuna gelince: Üniversite kampüsü iki yıl gibi kısa sürede bitme aşamasına gelmiş, tahminen ikinci yarı yılda fakülteler yeni kampüs de öğretime başlayacaktır. Aydınlık mekanlarla farklılık yaratan kampüste engelliler düşünülmüş, yollar, lavabolar, odalar, giriş ve çıkışlar örnek niteliğindedir. Öğrenci yurdu 1-2-3 kişilik odalara olarak dizayn edilmiş, aydınlık ve ferah odalardan oluşmaktadır. 1500 kişilik 2 anfi, derslikler, laboratuvarlar, öğrenci mekanları ve öğretim görevlilerinin ofisleri son mimari ve teknolojik gelişmeler ışığında gerçekleştirilmiştir.
Sonuç olarak: Sayın Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’ın üniversitedeki bilimsel ve fiziksel çalışmaları için en azından teşekkürü hak ettiğini belirtmeden geçemeyeceğim.
Bizleri bilgilendiren Biyoloji ve Kimya bilim dalı öğretim üyelerine de ayrıca teşekkür ederim.
Çalışmalar ortadadır, takdir halkımıza aittir. Kişisel olarak Çankırı’ya adına yakışır bir üniversite kazandırdıkları için sayın rektöre teşekkür ediyorum.
Üniversitenin gelişmesi ve Çankırı’nın üniversite kenti olması başta yerel yönetime ve halkımıza bağlıdır. Yerel yönetim öğrenciler için fiziki ve sosyal mekanları sayıca çoğaltırken kalite ve kantiteye de önem vermek zorundadır.
Halkımıza gelince: Öğrenciler Çankırı’nın veli nimetidir. Onlara yolunacak gözle bakmamaları gerekir. Geçici misafirlerimiz ve Çankırı’nın sosyal-ekonomik dokusunun değişmesi, gelişmesinin öncüleridir.
Çankırı’yı kent yapacak olan Üniversite hepimizindir, birlikte sahip çıkmamız, desteklememiz, tanıtmamız yönünden görevlerimizin olduğunu da unutmayalım.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.