Çankırılı devrimci şair ve yazar Abdullah Nefes

Şair Ataol Behramoğlu'nun "Kardeşim, yoldaşım, düşündaşım, 65 yıllık arkadaşım..." diye bahsettiği Abdullah Nefes’le kesintisiz gönül ve kafa yoldaşlığı ölümüne kadar sürer. Ataol’la, Nefes’in arkadaşlıkları Çankırı Lisesi'nde başlar. Çankırı Lisesi öğrencileri olan Abdullah Nefes ve Ataol Behramoğlu başlangıçta hemen her alanda iki rakiptir. Daha lise öğrencisiyken Çankırı’nın iki ayrı yerel gazetesinde (1960) siyasal içerikli yazılar yazdıkları köşeleri vardır.

Ataol, "Kasaba irisi bir taşra kenti Çankırı’da dilleri birbirine uyan iki yeni yetme (hele hele birazcık şiire ve edebiyata bulaşmışsa) başka ne yapabilirdi?" diye, özetler bu durumu.

Toplumsal acılar karşısında yazdığı ilk şiiri 1957 tarihlidir. Şiirleri Varlık, Dost, Yeşil, Ilgaz, Çağrı, Yelken, Evrim, Dönem, Elif, Edebiyat ve Eleştiri, Sanat Emeği gibi dergilerde yayınlanır.

PTT memuru Cemil Bey’le, ev hanımı Hamide Hanım’ın 20 Ekim 1941’de Ilgaz’da dünyaya gelen çocukları aktivist, şair, yazar, yayıncı Abdullah Nefes; Çankırı Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite tahsilini Ankara'da DTCF ve Hukuk Fakültesi’nde yaptı.

can-yucel-abdullah-nefes-resim-04.jpg

1963 yılında üye olduğu Türkiye İşçi Partisi’nde Ankara Gençlik Kolları Başkanı ve Ankara Merkez İlçe Başkanı oldu.

Yayıncılık yaşamına 1964 yılında Sosyal Adalet Dergisi ve yayınlarında yazı işleri müdürlüğü yaparak başladı. 1965-66 yılında Dönüşüm dergisini çıkardı ve Yazıişleri Müdürlüğünü yürüttü. 1968-70 yıllarında Türk Sinematek Derneği Ankara şubesini yönetti.

1971 yılında tutuklandı. 1974 yılına kadar Ankara Mamak, Ulucanlar, Adana Cezaevlerinde yattı. Can Yücel Adana Cezaevi kelepçe arkadaşıydı.

1975 yılında Ankara Dağıtım, Ser Yayınları ve matbaasını, 1989 yılında Verso ile birlikte Ekim Yayınları’nı kurdu. Sosyalizm - Teori ve Pratik isimli derginin kuruluşunda yer aldı. 1990’da üç kitap gerekçe gösterilerek DGM’de yargılanan Nefes, 1991 ve sonrasında çeşitli yayınevlerinde yöneticilik yaptı. Türkiye Yazarlar Sendikası’nda yaklaşık 15 yıl Ankara Temsilciliği görevini yürüttü. Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yöneticilik yapan Abdullah Nefes, Türkiye’nin dört bir tarafında birçok söyleşi gerçekleştirdi.

Abdullah Nefes, kalp rahatsızlığı sonucu 20 Nisan 2021 günü hayata gözlerini kapatmıştır.

Mamak Sıkıyönetim Askeri Cezaevinde ve Ulucanlar cezaevinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birliktedir. İdamlarına tanıklık eder.

Tam bir kültür emekçisi olan Abdullah Nefes, 200’den fazla kitabın editörlüğünü yaptı.

Kitapları:

- Sürgün (Hikâye)

- Deniz Hüseyin Yusuf: İdam Kararı Tutanakları (Araştırma)

- 68 Yargılıyor (Derleme)

- Tene Dokunmak (Araştırma –Derleme)

- Al Yanakta Diş Yeri

İçli, dramatik, duygu dolu ve bilgece söylenmiş şiirlerinden oluşan 4 kitap bıraktı ardında:

- Nedir ki Ömür, Yolcu, Bahar Kışkırtması ve Dört x 100 - Dörtlükler

abdullah-nefes-cankiri-resim-04.jpg

Uzaklaşırken senin şehrinden
Yenilgiler de ayaklanır birer birer
Mağrur bir eziklikte kanar insan
Yanar, sararır, kavrulur zaman
Sinik gidişler, savrulmuş dönüşlerle.

Abdullah Nefes

"Kelepçelidir... Gecedir... Önündeki koltukta iki, yanındaki koltukta bir jandarma oturmaktadır. Keskin bir kavun kokusuyla uyanır sürgün. Arka koltukta oturan yaşlı kadın kavun kesmiştir. Görür sürgünün uyandığını, buruş buruş bir el uzanır arkadan sürgüne, “Yavrum döndürme başını. Bulurum ben seni...” "Anam..." der, sürgün içinden. Başka bir şey demez. Yaşlı kadın dilim dilim uzatırken sürgünün ağzına kavunu, diğer eliyle de başını okşamaktadır... Sürgün Abdullah’tır. Bunu bana evine gittiğim bir akşamüstü anlatmıştır. Eşi Zeynep şahidimdir." (Mehmet Bozkurt)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum