"Çankırı için 'Meclis araştırma komisyonu' kurulsun"
CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ten şok çıkış.
CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, şok bir çıkış yaparak TBMM'de Çankırı için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebinde bulundu. Konuyla ilgili olarak kendisiyle görüştüğümüz milletvekili Öğüt "TBMM'de verdiğim önerge 500 kelime ile sınırlı olduğu için birçok konu dışarıda kaldı. Önergemin kabulü sonrasında yapacağım 20 dakikalık konuşmada yer vermediğim konuları dile getireceğim" dedi.
CHP milletvekili Öğüt sözlerini "Çankırı'da bugün için eğitimde 505 branş öğretmen eksiği mevcut. Çerkeş Anadolu Lisesinde 5 branş öğretmeni yokken aynı ilçenin imam hatip lisesinde ne kadar fazlalık var doğrusu merak ediyorum" diyerek önergesinin TBMM'de kabul edilmesini beklediğini belirtti.
TBMM'de Çankırı için "Araştırma komisyonu" kurulmasını öneren teklif aşağıda:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Çankırı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli Anadolu topraklarından biridir ancak Ankara'ya yakın olmasının yanı sıra, kara ve demir yolu ağının geçmiş olduğu bu kent sosyo-ekonomik anlamda hak ettiği yere ulaşamamıştır.
Kentin büyük sıkıntısı şehrin belirli bölgelere hizmet verilmesi geri kalanının ilgiden mahrum bırakılmasıdır. Şehir merkezinde sosyal hayatı kolaylaştıracak hizmetler eksiktir. Otopark ve altyapı sorunu büyük sorun yaratmaktadır. Şehir sağlıklı bir kanalizasyon sisteminden yoksundur. Belediye hizmet ve denetimlerinin eksik ve özensiz olduğu, çöplerin düzgün toplanmadığı söylenmektedir. Kentin göbeğindeki Tatlı Çay kötü kokular yaymakta, çevre sağlığını tehdit etmektedir.
Kentin en önemli sorunlarından biri de su sorunudur. Birçok bölgede suların kirli ve sağlığa zararlı olduğu saptanmış olmasına rağmen önlem alınmamıştır. İçme suyu arıtma tesisleri eski ve yetersizdir. Çankırı'da trafik ve yol sorunu da mevcuttur. Yolların tamamına yakını bozuk ve yapısızdır. Karayolları çalışmaları belli bölgelerde, doğaya zarar vererek yapılmaktadır. Korgun-Kurşunlu, Sülüklü-Kızılırmak, Çankırı-Yapraklı, Çerkeş-Ilgaz-Çankırı ve Çankırı-Ankara arası yollar standart dışı olduğu gibi birçok köy yolunun ilçe ve şehir bağlantıları sorunludur.
Çankırı'da 2008-2011 arası lise ve üniversite mezunu oranlarında artış gözlense de okuma-yazma bilmeyenler %10 düzeyindedir. Özel eğitim programları geliştirilmeli, her yaşa mesleki gelişim imkanları sunulmalıdır.
Karatekin Üniversitesi, 2007’de bağımsız bir üniversite olmuş, “yeni açılan üniversiteler arasında en hızlı gelişen üniversite” unvanını almıştır. Üniversitenin başarısı öğrenci nüfusunu artırmıştır ancak barınma sorunu baş göstermiştir. Mevcut yurtların tümü yetersizdir.
Çankırı yoğun göç veren kentler arasındadır. Özellikle son 3 yılda göç hızında önemli artış gözlenmektedir. Bunun temel nedenlerinden biri de kişi başına düşen gelirin düşüklüğüdür. Bölgeye devlet yatırımları artırılmalı, özel sektör desteklenmelidir. Böylelikle genç nüfusun başka kentlere gidişi engellenebilir.
Çankırı ve çevresi 1. derece deprem kuşağındadır. Tarihte 7 civarlarında depremler olmuş; binlerce insan yaşamını yitirmiştir. Buna rağmen deprem için uygun yapılaşma halen oluşmamıştır.
Halkın en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır ancak bu 2 sektör de bugün iflas noktasındadır. Çankırı'da toplam ekilen alanın düzenli olarak düştüğü göz önüne alındığında sulama olanaklarının artırılması, üretim alanlarının genişletilmesi, organik tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Enerji, turizm ve madencilik sektörlerinde de yatırımlar planlanmalıdır.
Tarihte pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan kentin kültürel mirasının araştırılarak tanıtılması, turizm açısından önemlidir. Benzeri uygulamalar çevre kentlerde yapılarak başarı sağlanmıştır.
Kentin önemli sıkıntılarından biri de merkez ilçeleri dışındaki ilçelerinin ilgiden mahrum bırakılmasıdır. Ilgaz ilçesinin 500 metre yakınından doğalgaz hattı geçmektedir. Kurşunlu ilçesine doğalgaz ulaştırılırken Ilgaz'a neden bu hizmetin verilmediği sıkça dile getirilmektedir.
Benzer sıkıntı sağlık sektöründe de geçerlidir. Kişi başına düşen hekim ve hastane yatak sayısında Çankırı ülke ortalamasının üzerinde gözükse de, bağlı ilçelerde hayati önem taşıyan tıbbi cihaz ve araçlar eksiktir. Yine birçok ilçe resmi kurum, şube ve okuldan mahrum bırakılmakta, mevcut yapılar kapatılmaktadır. Korgun, Yapraklı, Kızılırmak, Orta, Eldivan, Atkaracalar ve Bayramören ilçelerinde adliye yoktur.
Bunlara ilaveten kentsel dönüşüm adı altında yapılan TOKİ uygulamaları sonucunda Karatekin ve Mimar Sinan mahallelerinde 1952 hak sahibi aile mağdur edilmiş, evleri yok pahasına ellerinden alınmıştır. TOKİ konut fiyatları düşürülerek hak sahiplerinin konut sahibi olmaları sağlanabilir.
Yukarıda belirttiğim tüm hususlar doğrultusunda Çankırı'nın karşı karşıya kaldığı sorunların incelenmesi, araştırılması ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM'nin 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen Öğüt
İstanbul Milletvekili"
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.