Ankara Üniversitesi öğrencileri Sumitomo lastik fabrikasında
Ankara Üniversitesi DTCF Japon Dili ve Edebiyatı öğrencileri, Çankırı’da üretim yapan Türkiye'nin en büyük lastik Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası'nda günübirlik kısa staj gerçekleştirdiler.
ANKARA Üniversitesi DTCF Japon Dili ve Edebiyatı öğrencileri, Çankırı’da üretim yapan Türkiye'nin en büyük lastik üretim kapasiteli fabrikalarından biri olmanın yanısıra önemli sayıda istihdamı gerçekleştiren Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası'nda günübirlik kısa staj gerçekleştirdiler.
Günübirlik gerçekleşen stajı, Ankara Üniversitesi DTCF Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Can Erkin sosyal medya hesabından duyurdu. Aynı zamanda Japon Edebiyatı Çevirmeni olan ve Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu müdürlüğünü de yürüten Erkin, resmi Twiter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Ankara Ün. DTCF Japon D. ve Ed. öğrencilerimiz Sumitomo Rubber AKO Çankırı fabrikasında günübirlik kısa staj gerçekleştirdiler. Japonya işletmelerinin "Kaizen (Sürekli İyileştirme)" prensibi odağında bir Japon fabrika ve işleyişini, işyeri tercümanlığını deneyimleyip çalışanlarla küçük masa görüşmeleriyle fikir edindiler. Mezuniyetleri sonrasında yapma olasılıkları bulunan bir iş kolu hakkında bilginin de bir ders içeriği olduğuna inanıyorum.
Hoşgörüyle misafir eden ve her türlü desteği sağlayan Sumitomo Rubber AKO’ya teşekkür ederim…"
Ayrıntılar geliyor...
Ankara Ün. DTCF Japon D. ve Ed. öğrencilerimiz Sumitomo Rubber AKO Çankırı fabrikasında günübirlik kısa staj gerçekleştirdiler. Japonya işletmelerinin “Kaizen (Sürekli İyileştirme)” prensibi odağında bir Japon fabrika ve işleyişini, işyeri tercümanlığını deneyimleyip..++ pic.twitter.com/99d6Jcxg7D
— Huseyin Can Erkin (@hcan_erkin) December 21, 2022
'KAİZEN' NEDİR?
Japoncada kai (değişim) ve zen (daha iyi) sözcüklerinin birleşimidir. "Sürekli iyileştirme" anlamına gelmektedir. Değişim odaklı, küçük adımlarla ev, iş, özel ve sosyal yaşamın her bir noktasını sürekli olarak geliştirme esasına dayanan bir yaşam felsefesidir. Mevcut durumla yetinmek Kaizen’in baş düşmanıdır.
İnsanın sürekli bir değişim ve iyileştirme çabası içinde olması gerektiği mesajını verir. Kaizen küçük ama emin adımlarla insanları hayatın her alanında başarıya götüren bir felsefedir. Kaizen‘in tarihi, Toyota‘nın üretim sürecinde kalite çemberlerini ilk kez uyguladığı II. Dünya Savaşı’ndan sonra başlar. Bu kısmen ülkeyi ziyaret eden Amerikan iş ve kalite yönetimi öğretmenlerinden etkilenmiştir.
Kalite çemberi, işle ilgili sorunları tanımlamak, analiz etmek ve çözmek için düzenli olarak bir araya gelen aynı veya benzer işi yapan bir çalışanlar grubudur. Bu devrimci konsept, 1950’lerde Japonya‘da çok popüler oldu ve Kaizen grupları ve benzer işçi katılım programları şeklinde var olmaya devam ediyor.
PRENSİPLERİ
Kaizen ekip işidir, bir şirket çalışanlarıyla ekip olmayı başardığı zaman muhteşem sonuçlara ulaşabilir. Mutlak müşteri memnuniyetini sürekli sağlamak için "Kalite – Maliyet – Teslimat Performansı" konularında
"İş Güvenliği – Kalite – Verimlilik" konularında taviz vermeden en iyi olmaktır.
FAYDALARI
- Değer yaratmayan işleri ortadan kaldırır.
- Iskarta, kirlilik ve tehlikeli çevresel israfları azaltır.
- Daha az enerji, su ve ham madde tüketerek tasarruf sağlar.
- Çalışma şartlarını iyileştirir.
- Bireysel gelişimi ve takım çalışmasını sağlayarak çalışanlar arasındaki iletişimi arttırır.
- Yöneticilerin görev ve sorumluluklarını, çalışma şeklini geliştirir.
- Maliyet odaklı düşünerek problem çözme yeteneğinin gelişmesine katkı sağlar.