Yöresel mimariye 10 bin lira teşvik
Köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırmak için verilen 10 bin liralık teşvikten artık şehirler de yararlanacak. Evini yıktırıp yöresel tarzda yaptıranlar para alabilecek.
Bugün'ün haberine göre; yöresel mimariye teşvik uygulaması şehirlerde de devreye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evini yıktırıp, yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin lira teşvik verecek. Bugün'den Emine Açar'ın haberine göre; Bölgenin yöresel mimarisiyle ilgili bilgiler her ilde bakanlık merkezlerinden öğrenilebilecek.
Bakanlık, öncelikle her bölgenin geçmişten gelen kültürü ve iklimine uygun konut tiplerini belirleyecek. Daha sonra bölgelere özel belirlenen projeleri vatandaşlara sunacak.
YAŞAM KOŞULLARI DİKKATE ALINACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kırsal alanlardaki kaçak, denetimsiz yapılaşma ve modern malzemelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle Türkiye'nin her ilinde farklı zenginlikler barındıran kırsal yapıların tehlike altında olduğunu söyledi. Yöresel mimari zenginliklerin ön plana çıkması için çalışmaları hızlandırdıklarını aktaran Bakan Bayraktar, "Projelerde, yöre halkının ihtiyaçları, yaşam koşulları, alışkanlıkları göz önünde bulundurularak, yöresel yapım geleneğine uygun daha güvenli, sağlıklı yapılar oluşturulmaya çalışılacak" dedi.
RİSKLİ BİNALAR DA BAŞVURABİLİR
Dönüşüm kapsamında bugüne kadar 44 bin 344 bina riskli ilan edildi. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen alanlarda bulunan 357 bin bağımsız birim de teşvikten faydalanabilecek.
HER BÖLGEDE EN AZ 12 TİP EV
Köylerde yöresel mimariyle ev yapanlar, aynı teşvikten yararlanabilecek. Karadeniz'de konuyla ilgili çalışmaları bitiren bakanlık, diğer bölgelerdeki çalışmalarına da devam ediyor. Her bölge için en az 12 tip proje hazırlanacak.Vatandaşlar, bu projelerden istediğini seçebilecek. Türkiye genelinde 7 bölgenin yöresel mimarisi hazırlanacak.
Yöresel mimarinin önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dünyada artık bölgesel ve yöresel gelişmenin üzerinde durulduğunu söyledi. Bayraktar, kısıtlı kaynakları etkin kullanan, doğru stratejiler üreten şehirlerin marka olma yolunda ilerleyebileceğini aktardı.
Hükümet olarak ülke çapında planlı şehirleşme için politikalar geliştirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, "Gerekli düzenlemeleri yaptık. Rasyonel şehircilik politikasını ülkemizin her köşesinde uygulayacağız" dedi.
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.