'Yok' denilen ve patlamış HES baraj göleti
50’den fazla vatandaşın hayatını kaybettiği Bozkurt’taki sel felaketinde, şehrin yakınında bulunan HES santralinin de payı olduğu iddia edilmiş, yetkililer ise “Patlayacak bir baraj yok, gölet yok” diyerek açıklamaları yalanlamıştı.
Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinin yakınlarındaki HES santralini besleyen iki baraj göletinin olduğu ortaya çıktı. Göletlerden birisi çökerken, diğeri ağır hasarlı…
50’den fazla vatandaşın hayatını kaybettiği Bozkurt’taki sel felaketinde, şehrin yakınında bulunan HES santralinin de payı olduğu iddia edilmişti. Hatta bazı vatandaşlar, “Baraj patladı, canınızı kurtarın” uyarılarının yapıldığını ifade etmişti. Yetkililer ise “Patlayacak bir baraj yok, gölet yok” diyerek açıklamaları yalanlamıştı.
Ancak Bozkurt ilçesine inşa edilen Züfikar Holding’in HES santralini besleyen EBRU-1 ve EBRU-2 baraj göletlerinden birisi patladı. İkincisi ise hasar aldı. Patlayan baraj göletinin suları, sel sularını daha da coşturarak, ırmak kenarına yığılan Tarım Orman Bakanlığı’na ait binlerce tomruğu da önüne katınca Bozkurt faciası yaşandı.
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı HES santralini besleyen EBRU-1 adı verilen regülatörün son halini görüntüledi. Tezcan köyü yakınındaki regülatörün baraj göleti, selin etkisiyle yerle bir olmuş durumda.
Göletin selden yıkılmadan önceki hali, uydu görüntülerinde böyle görülüyor. Baraj gölünün 50 bin metreküp kapasitesi olduğu söyleniyor ama yıkılacak ve patlayacak kadar dolduğunda 70-80 bin metreküpe ulaşabiliyor.
Birisi yıkılan, diğeri hasarlı iki baraj göleti de santrali besliyordu. Baraj gölünde biriken sular yaklaşık 5-10 kilometre mesafeden, basınçlı borularla tepeden aşağı indirilip santrali çeviriyordu. Karadeniz’deki HES’lerin hemen hepsinde aynı sistem söz konusu.