Ve sonunda Bilim Kurulu Covid-19 ölüm tanılarındaki çarpıklığı kabul etti

Ve sonunda Bilim Kurulu Covid-19 ölüm tanılarındaki çarpıklığı kabul etti

Dr. Erdinç Şahin'in ölümü ve ölüm şekline ‘bulaşıcı hastalık-doğal ölüm’ yazılması Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı konusundaki tartışmayı yükseltmişti.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Silifke’de hayatını kaybeden aile hekimi Dr. Erdinç Şahin’in vefatıyla ilgili tartışmalar konusunda ses getirecek bir değerlendirme yaptı.

Silifke’de aile hekimi olarak görev yapan Dr. Erdinç Şahin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiş, cenazesi otopsi gerekçesiyle İstanbul’a gönderilmişti. Şahin’in PCR testinin iki kere negatif çıkmasına rağmen tüm klinik bulgularının ve bilgisayarlı tomografi sonucunun Covid-19 olduğu iddia edilmişti. 

Dr. Şahin’in ölümü ve ölüm şekline ‘bulaşıcı hastalık-doğal ölüm’ yazılması Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı konusundaki tartışmayı yükseltmişti.

Konu CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel tarafından Meclis’e de taşınmış, Gökçel “PCR test sonucu negatif olduğu halde bulguları Covid-19 olan ve buna göre tedavi gören kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir? Bu kişiler günlük korona virüsü tablosuna dâhil edilmişler midir?” diye sormuştu.

“VİRAL PNÖMONİ ZATEN COVİD DEMEK”
Azap, ölüm raporuna “Viral Pnömoni” yazılması ve PCR test sonucu negatif olduğu halde bulguları Covid-19 olan hastaların ölüm rakamlarının coronavirüs rakamlarına dahil edilip edilmediği konusunda “tanı yazarken sağlık birimindeki arkadaşların bir eksikliği mi oldu bilemiyorum” dese de, “Viral Pnömoni bizim için zaten Covid demek ve olası Covid olarak kabul edebiliriz.” sözlerini de eklemeyi ihmal etmedi.

RS FM’de Atilla Güner‘e konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Muhtemelen tanı yazarken sağlık birimindeki arkadaşların bir eksikliği mi oldu bilemiyorum. Ama Viral Pnömoni diye yazmışlar. Kesin virüsü göstermediğiniz zaman o da girilebilecek tanılardan birisi. Covid günlerinden geçerken Viral Pnömoni bizim için zaten Covid demek ve olası Covid olarak kabul edebiliriz. Türkiye’de tanı kodlarına dair sağlık çalışanları biraz daha özenli davransalar bu tartışmaları da daha az yaşarız. Tanı kodlarını doğru girmek önümüzü görebilmemiz açısından çok önemli.”

RAKAMLAR YALNIZCA PCR TESTİ POZİTİF ÇIKMIŞ KİŞİLERİ GÖSTERİYOR
Sağlık Bakanlığı Koronovirüs Bilim Kurulu üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, bu açıklamalarının ardından ise Medyascope’tan Fırat Fıstık‘a salgınla ilgili açıklamalarda bulundu.

Azap, Türkiye’de kamuoyuyla paylaşılan vakaların sadece PCR testi pozitif çıkan hastalar olduğunu belirterek, mevcut vaka kadar daha Covid-19 hastası olabileceğini söyledi.

Hastalığın tanısında kullanılan PCR testlerinin çok duyarlı olmadığını ifade eden Azap, hastanın öyküsündeki ipuçları ve klinik bulguları göz önünde bulundurularak tedaviye başlandığını açıkladı.

Halk Sağlığı Yönetim Sistemi adındaki elektronik ortamda tüm bu hastaların kayıtlarının tutulduğunu söyleyen Azap, kamuoyuyla paylaşılan rakamların sadece PCR testi pozitif çıkmış kişilerden oluştuğunu açıkladı.

Olası vakaların sonradan da toplam rakama dahil edilebileceğini ifade eden Prof. Azap, bazı ülkelerin bu yöntemle sayı düzeltmesi yaptığını belirtti.

Bu durumun koronavirüs vaka sayısını 10-20 kat artırmayacağını açıklayan Azap, “Sonuçta testin yakalayamadığı grup. Bizim klinik olarak düşünüp tedavi başladığımız grup eklenecek” derken, bunun da toplam sayıyı en fazla bir kat artıracağını söyledi.

Azap, mevcut vaka sayısı kadar daha Covid-19 hastası olabileceğini dile getirmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler