Türk işadamları K.Iraka kök saldı

Türk işadamları K.Irak'a kök saldı

Kuzey Irak’ın Bölgesel Yönetim Başkenti Erbil’e

Türkiye’den giden girişimciler ekonomik hayatın her alanında boy gösteriyor.

Günümüz dünyasında ticaret ve yatırım, sınır tanımıyor. Türk vatandaşı girişimciler de her potansiyeli değerlendiriyorlar. Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil’de de yüzlerce girişimci, tüccar ve esnaf, gelecek vadeden fırsatları değerlendiriyorlar. Sınır ötesi operasyonların yapıldığı bölgelere uzak, Musul ile Süleymaniye’ye göre çok güvenli olması nedeniyle tercih edilen Erbil’de inşaattan petrol çıkarmaya, tekstilden gıdaya, mağazacılıktan restoran işletmeciliğine kadar birçok alanda Türkiye’den giden girişimcilerini görmek mümkün. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da iş bulamayan vatandaşlar da Erbil’e giderek işçi olarak çalışıyorlar.

HER TÜRLÜ FIRSAT ÇOK
Yatırım yapanlardan 15 yıl süreyle vergi alınmaması, bedava arazi fırsat arayanları Erbil’e çekiyor. Bugün Güneydoğu Anadolu’da yapılan üretimin yüzde 70’i Erbil ve çevresine ihraç ediliyor. 2.5 milyar dolar civarında olan ihracatın gelecek 4 yılda 5 milyar doları geçeceği hesaplanırken, büyük bölümü Kuzey Irak’ta olmak üzere Türk yatırımcıların üstlendiği projeler de 5 milyar dolarlara yaklaşıyor. Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Grubu’na bağlı Genel Enerji, Güntekin Köksal’ın Pet Holding’ine bağlı Pet Oil, petrol çıkarıp işletmeciliğini yapıyor. Büyük müteahhitlik firmaları, kentin yol, köprü gibi altyapı inşaatları yanında oteller, iş merkezleri ve konutlar inşa ediyorlar. Bu işleri, Makyol, Taşyapı, Tepe ve Elegan gibi firmalar üstleniyor, yakında da Yüksel İnşaat’ın geleceği ifade ediliyor. Erbil Havaalanını yenilemek de Makyol ile Cengiz İnşaat’ın ortak projesi.

SALTANAT’IN SALTANATI
Diyarbakırlı Mehmet Gülsüm ve Batmanlı Metin Yargı, memleketlerinden 2003’te çıkıp, Zaho ve Dohuk’ta macera arayıp, Erbil’de karar kılmışlar. Önce, “Sultan” adıyla açmışlar lokantalarını. Aynı ismi bölgeden bir işletmeci de kullanınca, mahkemelik olmuşlar. Sonunda, restoranlarının adını “Saltanat” yapmışlar. Yöre yemeklerini, kebap çeşitlerini sevdirmişler herkese. Amerikalılar başta olmak üzere Erbil’deki yabancılar da tercih ediyor restorana gelmeyi. Gülsüm ile Yargı, “Burası huzurlu bir yer. Hırsızlık ve üçkağıtçılık yok. İyi para kazanıyoruz” diyor. Erbil’e 6 ay önce gelen Yozgat’lı mobilyacı Osman Taştan, toptan ve perakende bayilikler oluşturmuş.

TEREDDÜT ETMEYİN GELİN
12 yıldır mobilya ile uğraşan ve çoğu Avrupa ülkelerine yılda 4 milyon dolarlık ihracat yapan Taştan, firması Rosa Mobilya ürünlerini Ortadoğu’nun bize en yakın kapısı Erbil’de satıyor ve “Burası çok aç bir pazar. Bizim girişimciler, tereddüt etmesin gelsin” diyor. Taştan, amcasının oğlu tekstilci Ruhi Taştan’ı da ikna ederek Erbil’e getirmiş. Ruhi Taştan, firması Aksentetik Dokuma ile pazara girme planı yapıyor.

TÜRK MARKALAR SOSYETENİN GÖZDESİ
Yeni açılan dev alışveriş merkezi Majidi Mall’a 22 Türk markası girdi. Aralarında LCW, Damat Tween, Vakko, Atasay, Bisse, Mavi Jeans, Collezion’un da olduğu markalara İpekyol, Beymen ve Koton’un da katılması bekleniyor. Erbil sosyetesi başta olmak üzere yöre halkı Türk markalara büyük ilgi gösteriyor. Majidi Mall’ın açılışında Türk mağazalarda adeta izdiham yaşandı. 400 binin ürünün bulunduğu merkez hipermarketinin yüzde 90’ı Türkiye’den gitmiş. (Kaynak: bugun.com.tr/Perihan Çakıroğlu / ERBİL)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler