Suat Kınıklıoğlu: ABD Ortadoğu'da etkin rol almalı
German Marshall Fonu, TUSİAD, Koç Holding ve İsveç
Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile “Üçlü Strateji Grubu” adı altında, ABD, Avrupa ve Türkiye’yi ilgilendiren temel konularının tartışıldığı ve üç yıl boyunca devam edecek olan toplantıların ikincisi 28-30 Ocak 2010 tarihlerinde İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlendi.
AK Parti MKYK Üyesi, Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu’nun da katıldığı Üçlü Strateji Grubunun “Bölgesel çatışma noktaları ve üç kollu stratejiler” başlıklı ikinci toplantısı Türkiye, Avrupa ve ABD’den üst düzey bürokratlar, politikacılar ve akademisyenleri bir araya getirdi.
Toplantıda Türkiye’nin uluslararası arenada artan rolü ve önemine yönelik konuşma yapan Kınıklıoğlu, Ortadoğu'da ve Kafkaslarda yaşanan sorunlar, Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokoller, İsrail-Türkiye ilişkileri ve İran ile ABD arasında yaşanan kriz gibi birçok konuda açıklamalarda bulundu.
Kınıklıoğlu, ABD ile İran arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla Türkiye'nin yoğun çabasının devam ettiğini belirterek, ''İran ile ABD arasındaki krizin giderilmesi amacıyla Türkiye, İran ile uluslararası camia arasında bir anlaşma için gereken bütün yapıcı rolü gösterirken, İran tarafı ile de yoğun bir şekilde görüşmektedir. Bu konuda önümüzdeki haftalar içinde olumlu gelişme bekleniyor'' dedi.
ABD ORTA DOĞU'DA DAHA ETKİN ROL ALMALI
Türkiye ve ABD'nin Orta doğu'da en önemli aktörler olduğunu söyleyen Kınıklıoğlu, ABD'nin daha fazla liderlik gösterip, küresel anlamda en önemli sorun olan Orta Doğu'ya el atmasını beklediklerini kaydetti.
Obama yönetiminde, ABD'nin uğraştığı iç meseleler nedeniyle çekingenlik içerisinde olduğunu belirten Kınıklıoğlu, “Obama yönetiminden Orta Doğu konusunda daha etkili ve daha sonuç alıcı ve tekrar barış sürecini başlatacak irade bekliyoruz.” dedi.
Türk-Ermeni yakınlaşması konusunda Kınıklıoğlu, “Üzülerek görüyoruz ki Ermenistan tarafı anayasa mahkemesinin gerekçeli kararı ile protokolleri biraz daha zor bir merhaleye getirdi. Bunun hataları, sevapları ve sorumlulukları ileride daha net olacak. Türk tarafında Ermenistan ile normalleşme iradesi devam ediyor” diye konuştu.
Kınıklıoğlu, Ermenistan'da anayasa mahkemesinin kararı ve son olaylardan sonra iki ülke arasında imzalanan protokollerin hayata geçmesinin zor göründüğünü ifade ederek, "Ermenistan bu konuda kararlılık göstermiyor. Karabağ'da işgal ettiği 7 Azeri bölgeden çıkmıyor. Tarihi bir fırsatın kaçtığının da herkes farkında" ifadesini kullandı.
TÜRKİYE'NİN ULUSAL ÇIKARLARINI DESTEKLEYEN AÇILIMLAR
Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge nedeniyle sadece bir istikamete bakmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kınıklıoğlu, Türkiye'nin sadece doğuya bakması halinde de sadece batıya bakması halinde de bir tarafının eksik kalacağını belirtti. Her ne kadar eksen kayması gibi tartışmaları olsa da bunlar aslında Türkiye'nin ulusal çıkarlarını destekleyen açılımlardır'' diye konuştu.
Türkiye'nin bu dengeyi sağlamaya çalıştığını, hem doğu ile hem batı ile aynı anda ilgilenmek istediğini ve kendisi için en avantajlı şartların oluşması için uğraştığını anlatan Kınıklıoğlu, Türkiye'nin klasik köprü görevini, arabulucu, diyalog sağlayıcı rolünü başarılı şekilde yerine getirdiğini bildirdi.
Çok sayıda ülkenin Türkiye'nin arabuluculuk rolünü üstlenmesini istediğini ifade eden Kınıklıoğlu, Suriye örneğinin Türkiye'ye uluslararası camiada ağırlık kazandırdığını belirterek, “Eskiden AB içinde önce kararların alındığını, daha sonra Türkiye'ye haber verildiğini, ancak günümüzde karar alınmadan önce bilgi verildiğini, görüş alındığını görüyoruz. Bu tabii Türkiye'nin gelmiş olduğu konum ve ağırlığının göstergesidir'' dedi.
İSRAİL DE İSTERSE ARABULUCULUK GÖREVİ DEVAM EDER
Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında başlattığı arabuluculuk görevine İsrail'in yeniden istemesi halinde devam edebileceğini de kaydeden Kınıklıoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye bir yerlerde arabuluculuk yapalım diye geceleri uykusuz kalmıyor. Türkiye iki taraf da Türkiye'yi isteyip, çağırdığı zaman arabuluculuk yapıyor. Suriye tarafı bizi istiyor, İsrail tarafı da bizi isterse arabuluculuk yaparız. Bunu da bölgesel barışın tesis edilmesi için yaparız. İsrail hükümeti içinde bu konuda farklı görüşler var. Bu çatlaklar giderilmedikçe ve onlarda da net bir pozisyon oluşmadıkça bu konuda adım atmayacağız.”
Türkiye'nin kendi dış politikasını uygulamaya devam edeceğini vurgulayan Kınıklıoğlu, “Buna Avrupalılar da alışacaklar. Bu bir eksen kayması anlamına gelmiyor. Avrupa Birliği bizim için hala bir numaralı stratejik öncelik. Ama Türkiye'nin sadece AB ile işlerinin olması doğal değil. Komşuları ile ticaret de yapacak, diyalogu da olacak. Bu böyle olmaya devam edecek” dedi.
KINIKLIOĞLU, CUMA GÜNÜ ÇANKIRI'DA...
Sözcü18.com haber merkezinin elde ettiği bilgilere göre, yoğun yurt dışı programı nedeniyle milletvekili milletvekili Suat Kınıklıoğlu, 12 Şubat Cuma günü Çankırı'ya gelerek bazı ziyaretlerde bulunacağı öğrenildi.