Sözcü18 yazarı Bahattin Ayhan, Ankara Kitap Fuarı'nda
Çankırı'nın tarihi ve gündemi ile ilgili olarak bugüne kadar çok sayıda kitaba imzasını atan yazar Bahattin Ayhan, Cumartesi ve Pazar günü Ankara Kitap Fuarı'nda sevenleriyle buluşacak.
Günümüze kadar Çankırı ile ilgili sayısız kitap kaleme almış olan ve halen Sözcü18 sayfalarında yazılarıyla gündemi işleyen Bahattin Ayhan, 13. Ankara Kitap Fuarı'nda sevenleriyle buluşuyor.
23/24 Şubat günlerinde kitapseverlerle biraraya gelecek olan Ayhan, son kitabı 'Çingeneler'le okuyucusunun karşısına çıkacak. 'Çingeneler' çalışması ile ilgili Ayhan şunları söyledi:
"Anadolu’daki kırsal kesim Çingeneleri yakından tanır. Çünkü onlar üreticinin temel ihtiyacı olan kalbur, gözer, sepet gibi tarımsal üretimin işlenmesini sağlayan âletlerdi. Yarı göçebe yaşam süren Yörüklerde hayvanlarını otlatmak için bulundukları yerlerde Çingeneleri yanlarında bulurdu. Çingeneler onlara nal, çivi, sikke, sac, sac ayağı gibi gereçleri sağlardı. Kasabalarda ise reze, kilit, kalay ve benzeri demir işlerini imal eder ve satarlardı. Kalaycılık, demircilik yanında kadınlar bohçacılık, falcılık yapar, erkekler ise pazarlama işleriyle uğraşırdı. Teknolojinin gelişmesi bu uğraşıların hemen hemen hepsi kalktı. Kağıt ve atık toplayıcıları, çiçek satıcıları, müzisyenler hayatlarını devam ettirmek için çaba harcıyorlar. Kentlerin arastalarında Çingene demirci, kalaycı gibi meslekleri icra eden Çingenelere tek tük de olsa rastlanmaktadır.
Bilinen tarihleri boyunca hep göç etmişler, sürgün yemişler, ötelenmişler, yoksulluğa mahkum edilmişlerdir. Çocukları korkutmak için Çingene geliyor, seni Çingeneye veririm gibi söylemlerde bulunulmuştur. Onlarında birer insan oldukları, gururlarının incitileceği hiç düşünülmemiştir. Hep kötü sıfatlarla anlatılmışlar ve tanıtılmışlardı. Hiç birimiz onlara samimi yaklaşmamış ve onlarda hep korku ve çekingenlik içinde yaşamışlardır.
ÇİNGENELER kitabını takiben, TÜRKİYE'de AZINLIKLAR ve arkasından da GÖÇMENLER-MUHACİRLER-SÜRGÜNLER kitapları gelecektir. Mademki birlikten, beraberlikten bahsediyoruz içimizdeki birilerini neden tanımıyoruz? Onları ötekileştiriyor sanki farklı birer mahlukmuş gibi algılıyoruz. Çingeneler kitabı ile ; Çingenelerin kuzey Hindistan’dan göç ederek Dünyaya nasıl dağıldıklarını, yaşadıkları coğrafyaları, gittikleri yerlerde soykırıma, sürgüne uğradıklarını anlatırken inanç ve kültürlerini de bir nebze anlatmaya çalıştım. Sosyal yaraya tuz bastım. Çingeneler kitabı bir aşk, macera romanı değildir. Hele hele bir siyasi propaganda, ayrımcılık kitabı da değildir. Amaç dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en az tanınan horlanan bir halkın dününü, bugününü anlatmakta insanlık namına katkıda bulunmaktır. Sosyolojik bir olguyu ortaya koymak, içimizdeki farklılıkları, zenginlikleri bir nebzede olsa anlatmaktır. Sosyal konulara meraklı olanlar için kaynak niteliğinde olan bir çalışmadır. İlgililerin ve ilgilenenlerin istifadesine sunulmuştur. Çingeneler kitabını yayınlayan ve diğer kitapları da yayın programına alan; DORLION YAYINLARI'na, Genel Yayın Yönetmeni Aydın Şimşek’e teşekkür ediyorum."
Ayrıntılar geliyor...