Siyah camlı otolar Çankırı polisinin gözdesi!
Düşük sayıda adli olayların cereyan ettiği Çankırı'da, polis işsizlikten kendisine yeni iş alanları yaratmakta. Polisin son gözdesi siyah camlı araçlar.
Adli olayların yok denecek kadar az yaşandığı Çankırı'da, polis iyiden iyiye işsiz kalınca, çareyi kendisine yeni iş alanları yaratmakta bulmaya başladı!
Sözcü18 haber merkezine ulaşan bilgilere göre, Çankırı polisi son günlerde yoğun bir şekilde siyah film takılı araçlara ceza yazmakta, bu durum da hem araç sahiplerini hem de bu işten karnını doyuran esnafı hayli mağdur etmekte.
Başta Çankırı Valisi Şemsettin Uzun olmak üzere, Belediye Başkanı İrfan Dinç ile Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ve müdür yardımcıları ile birlikte birçok emniyet personelinin gerek şahsi gerekse resmi araçlarında film ya da siyah cam uygulaması bulunmasına karşın, sokaktaki vatandaşa yapılan uygulamanın Anayasanın "eşitlik" kavramı ile hangi oranda bağdaştığı güncel bir sorun olarak karşımza çıkarmakta.
Bununla birlikte siyah film takılmış camlara yapılan cezai uygulamanın, orjinal siyah camlı otolara uygulanmadığı da öğrenildi.
UZMANLAR NE DİYOR?
Halen çok sayıda otomobilde bulunan cam filmlerinin, kaza sırasında camın dağılmasını ve araçtan çıkışı önlediği, aynı zamanda kırılan büyük parçaların yaralanmaya neden olduğu bildirildi.
Otomobillerde en çok gerçekleştirilen modifiye olan camlara film uygulanması, trafik kurallarına göre 115 tl ceza yazılmakta. Aynı araç üç kez camları filmli şekilde ceza alması durumunda trafikten men edilirken, araçların zorunlu fenni muayenelerinde de camları filmi araçlara onay raporu verilmiyor.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, cam filmlerinin trafik kurallarına göre yasak olmasının nedeninin, kazalarda can güvenliğini azaltması olduğunu söyledi. Film uygulaması yapılan camların kırıldığında “tuz-buz olmadığını” ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
“Camlar, araçlarda 'acil çıkış' görevi görür ve bu nedenle kırılacağı bir darbe aldığında, camın tamamı küçük parçalara ayrılacak şekilde imal edilir. Bu araçtan çıkışı kolaylaştırır ve kesilmeleri azaltır. Özellikle 'güvenlik filmi' olarak satılan film uygulanan camları ise kırıldıklarında tuz-buz olmazlar. Bir kaza sonrası araçtan çıkılması gerektiğinde kırmak da çok zordur. Ayrıca kaza sırasında büyük parçalar halinde kalan cam, keserek yaralanmalara neden olabilir. Filmi camların diğer olumsuz etkisi de gece sürüşünde görüşü azaltmasıdır.”
Aydın, cam filmlerinin güvenlik açısından tek olumlu yanının ise hırsızların camı dışarıdan kırmak istediklerinde bunu zorlaştırması olduğunu, ancak mal güvenliğinden önce can güvenliğinin geldiğini söyledi.