TARAF gazetesinde Hüseyin Özay imzalı habere göre; Şubat krizinin fitilini ateşleyen kamu bankalarındaki batık kredi artışları, kriz öncesi dönemi anımsattı. Bankacılık sektörünün amiral gemisi olarak bilinen Türkiye Ziraat Bankası’nın brüt tasfiye olunacak alacaklar tutarı, 2013’te 1.7 milyar lira artarak yıl sonu itibariyle 3.7 milyar liraya ulaştı. Banka yönetimi, “yeniden yapılandırma” ve kredilerle bu tutarı 2.5 milyar lira seviyesine çekmeyi başardı. Ancak bu rakam bile, banka kurmak için aranan 300 milyon dolarlık sermayenin yaklaşık dört katına karşılık gelmesi dikkat çekti.
SANSÜRLÜ RAPORDAN DUMAN EDECEK TESPİTLER
Türkiye Ziraat Bankası’nın batık kredilerle ilgili durumu, Sayıştay Başkanlığı’nın TBMM’ye sunduğu 2013 yılı hesaplarına ilişkin rapor ile gün yüzüne çıktı. AKP’li yöneticilerinin, “duman oluruz” dediği raporlardan birisi olan Ziraat Bankası’nın 2013 yılı raporunda, tasfiye olunacak hesaplar konusunda çarpıcı tespitlere yer verildi. Raporda, en çarpıcı tespitler ise tasfiye olunacak alacaklarla ilgili yapılan değerlendirmelerde yer aldı. Halk arasındaki adıyla “batık”, bankacılık sektöründeki adıyla ise tasfiye olunacak alacak tutarı, Ziraat Bankası tarihinde en hızlı artışlarından birisini yaşadı. Sayıştay raporunda yer alan verilere göre, 2012 yılı sonunda 2 milyar 57 milyon 553 bin lira olan tasfiye olunacak alacaklar tutarı, 2013 yılı içinde 1 milyar 706 milyon 260 bin lira daha artarak, toplam 3.7 milyar liraya ulaştı.
646 MİLYON LİRASI YAPILANDIRILDI
Raporda, tasfiye olunacak alacaklarla ilgili yapılan ilginç bir operasyonun da ayrıntılarına yer verildi. Buna göre, 2013 yılı sonunda 3.7 milyar lira seviyesine ulaşan tasfiye olunacak hesaplar tutarının, 646 milyon 963 bin liralık kısmı yeniden yapılandırılarak, hesap dışına çıkarıldı. Aynı tutarın, 699 milyon liralık kısmı da çeşitli kredilerle ve hacizlerle kapatıldı. Yani 699 milyon liralık kısmı içinde kapatma operasyonu yapıldı. Yıl sonunda ise tasfiye olunacak hesaplar tutarı bu operasyonların ardından 2 milyar 417 milyon liraya geriledi. Banka yıl sonu itibariyle, sektör ortalamasını da tutturmuş oldu. Sayıştay raporunda, 2014 yılında da tasfiye olunacak hesaplar tutarında artışın devam ettiği belirtilerek, Haziran itibariyle rakamın 2 milyar 506 milyon liraya ulaştığına dikkat çekildi. 2014 için Çalışma sürüyor 2014 yılı bilançosu ile ilgili çalışmalar ise halen devam ediyor. Sayıştay raporunda, tasfiye olunacak hesaplara aktarılan firma kredileri kodlanarak yer aldı. Ancak yüzeysel olarak yapılan değerlendirmelerde, firmaların teminatlarının alacak tutarlarını karşılamaması ise eleştirildi. Bankanın teminatlar konusunda daha dikkatli olması istendi. (TARAF)