Oyların tamamına yakını sayıldı. Buna göre; Radikal Sol Koalisyon (Syriza) yüzde 35 ile birinci, muhafazakâr Yeni Demokrasi ise yüzde 28 oy oranıyla ikinci. Bu oranlar Syriza’nın tek başına hükümet kurmasına yetmiyor. Seçimlere katılım oranı yüzde 55 gibi düşük bir oranda kaldı.
19 partinin katıldığı genel seçimlerde yarış öngörüldüğü gibi, Ağustos ayında başbakanlıktan istifa eden solcu Çipras'ın (41) liderliğindeki Syriza ile muhafazakâr Vangelis Meimarakis'in (61) yönetimindeki Yeni Demokrasi Partisi (ND) arasında geçti.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı, sandıkların yüzde 99.32'sinin açıldığını duyurdu. Syriza, yüzde 35.47 ile mecliste 145 sandalye kazanırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 28.09 oyla 75 sandalyeye sahip oldu.
Seçimlerde, ırkçı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) yüzde 6.99 ile üçüncü parti oldu ve mecliste 18 sandalye kazandı. Pasok-Dimar, yüzde 6.28 ile 17 milletvekili, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5.55 ile 15 milletvekili, AB yanlısı merkez sol To Potami yüzde 4.09 ile 11 milletvekili, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) yüzde 3.69 ile 10 milletvekili, Merkez Birliği de yüzde 3.43 ile 9 milletvekili çıkardı.
Syriza'dan ayrılanların kurduğu Laiki Enotita (Halk Birliği) Partisi ise yüzde 2.86 ile yüzde 3'lük seçim barajını aşamadı.
ÇİPRAS'TAN ZAFER KONUŞMASI
Seçim sonuçlarını "halkın zaferi" olarak niteleyen Çipras, Yunan halkının önünde zorlu bir yol olduğunu ancak çok çalışarak yeniden düzlüğe çıkacaklarını söyledi.
Son sekiz ayda üç kez sandık kurulan Yunanistan'da oy kullanma işlemi TSİ ile 19:00 itibarıyla sona ermişti.
VE SANDIK ÇIKIŞ ANKETLERİ AÇIKLANDI
Yaklaşık 9 milyon 800 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Komşu'da sandık çıkış anketlerine göre; Syriza'nın yüzde 30 ila 34, muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'nin ise 28.5 ila 32.5 arasında oy alması bekleniyordu.
KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULACAK
Yunanistan'da bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151'ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40'ını alması gerektiği anlamına geliyor.
Yunanistan'da, hiçbir siyasisi partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli oy oranına ulaşamadığı seçimler sonrası Syriza lideri Çipras, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'tan hükümet kurma yetkisini alarak koalisyon görüşmelerine başlayacak.
Çipras, seçim sonrası yaptığı zafer konuşmasında kendisine eşlik eden ANEL lideri Panos Kammenos ile koalisyon hükümeti kurma sinyali verdi.
Syriza, 25 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerden de birinci parti olarak çıkmış, Avrupa Birliği'nin kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan sağcı ANEL Partisi ile koalisyon hükümeti kurmuştu.