Ulaştırma Bakanlığı, ticari yat mevzuatında bazı değişiklikler yaptı. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde Yunan makamlarının adalara giden Türk yatlarını alıkoyma gerekçeleri de ortadan kalkmış olacak.
Türk bayraklı ticari teknelerinin Yunan makamları tarafından alıkonması, geçen sene iki ülke arasında krize neden olmuştu.
Alıkonulma olaylarının artması üzerine Türk gemilerinin beyaz liste yerine gri listeden işlem görmesini istemeyen Türkiye de önlem olarak Yunanistan karasularına gidecek Türk bayraklı ticari yat ve yolcu gemilerine liman çıkış yasağı koymuştu.
FERİBOT SEFERLERİNDEKİ KRİZ ÇÖZÜLDÜ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Yunanistan’la temasları sonrasında bu ülkeye feribot seferlerinin tekrar önü açılırken, ticari yatların Yunan adalarına çıkışına ilişkin yasak devam etmişti.
Bu süreçte Türk yatlarının Yunan limanlarına sorunsuz yanaşabilmesi için iki ülke arasında teknik çalışma başlatılmıştı.
MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK YAPILDI, ESKİ BELGELER İPTAL
Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı teknik mevzuat çalışması sonuçlandı. Gemi cins tanımlarına ‘yatlar’ başlığı altında, ‘ilkel yapılı ahşap gemi’ (Wooden Ship of Primitive Bulid) tanımı eklenerek Denize Elverişlilik Belgeleri’nde bu yönde gerekli değişiklik yapıldı.
Bu kapsamda ilkel yapılı ahşap gemilerin gemi cinsinin yer aldığı ilgili tüm belgelerin değiştirileceği, bu yatlara daha önce düzenlenen belgelerin de iptal edileceği belirtildi.
Bakanlıktan gemicilik şirketlerine yapılan uyarıda, ilkel yapılı ahşap gemilerin gemi cinsinin yer aldığı tüm belgelerin (denize elverişlilik belgesi, tonilato belgesi, bağlama kütüğü ruhsatnamesi) değiştirileceği, belge değişimlerinin ivedilikle tamamlanması istedi.
DONANIMLARINDAKİ EKSİKLER GİDERİLECEK
Bakanlık, “İlkel Yapılı Ahşap Gemi”leri de (yatları) tanımlayarak, bunları yolcu sayısı 36’yı geçmeyen ahşap ağırlıklı tekneler olarak belirledi.
Uluslararası sefer yapmayan bu gemiler; kamarası, tuvaleti, lavabosu, mutfağı olan; gezi, spor ve eğlence amacıyla yararlanılan tekneler olarak tanımlandı.
Bakanlık genelgesine göre bu gemiler, 20 deniz milinden fazla açılamayacak, yangın ve diğer tehlikelere karşı emniyet önlemleri alınmış olacak.
Can kurtarma ekipmanı da bulunduracak yatlar, radyo haberleşme, seyir ekipmanları, seyir fenerleri gibi araçlara da eksiksiz sahip olacak.
Yatlarda ayrıca can simidi, can yeleği, yangın alarm sistemi, ilk yardım seti, duman kandili, denizde canlı kalma el kitabı gibi ekipmanlarda geminin adı, tanınma işareti bulunacak. Yolcu sayısı ve mürettebat da doldurulacak formlarla bildirilecek.
KRİZ GEÇEN YIL PATLAK VERMİŞTİ
Türk bayraklı ticari yatların, Yunanistan tarafından Paris Liman Devleti Kontrolü Memorandumu kapsamında denetime tabi tutulması sonucu 2016’da iki, 2017’de de dört ticari yat Yunan makamları tarafından alıkonulmuştu.
Bu yatların malzeme ve yapım tekniği bakımından, uluslararası sözleşmelerin bazı zorunlu gereklerini de karşılayamadıklarına işaret eden bakanlık, deniz turizmcilerine ve armatörlere de iletilen genelgesinde, yayımlanan kurallara titizlikle uyulmasını istedi.
Yapılan mevzuat değişikliğinin ardından özellikle günübirlik yat turlarının sıkıntısız bir şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.