YÖK Başkanı Özcan: 'İmam hatipler düz lise olabilir'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan önemli

açıklamalar. Prof. Dr. Özcan katsayı tartışması hakkında imam hatip liselerinin genel lise olabileceğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştayın katsayı kararının ardından "B, C, D ve E'ye kadar planları olduğunu" belirterek, “Bunu baştan biliyorduk, her şeye hazırlandık" dedi.

Prof. Dr. Özcan, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsündeki sosyal tesislerde düzenlediği basın toplantısında, görevinin ikinci yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özcan, Danıştay'ın, katsayı kararının yürütmesini durdurmasının ardından bütün olasılıkları dikkate aldıklarını belirtti. Özcan, “B planımız var, C planımız var, D ve E'ye kadar planlarımız var. Bunu baştan biliyorduk. Her şeye hazırlandık” dedi.

Yeni düzenlemenin, ana hatlarıyla iptal edilene paralel olacağını belirten Özcan, “Sınav sistemi ana hatlarıyla aynı olacak, 2010'daki sınav tarihleri değişmeyecek” dedi. Özcan, “Katsayı farkı aralığının daraltılmasının da alternatiflerden biri olduğunu” ifade ederek, "Biz bize düşeni çarçabuk devreye sokmayı planlıyoruz" diye konuştu.

YÖK Başkanı Özcan, bir gazetecinin “Aynı sonuçlar doğuracak karar almak hukuku dolanmak olmaz mı?” sorusuna, “Gerekirse hukuku da dolanacağız...” yanıtını verdi. Özcan, toplantı sonunda, bu ifadesinin “yanlış anlaşıldığını” belirterek, “Bizim hile yapmamıza gerek yok. Biz hukuku dolanmayız” diyerek, bu sözlerine açıklık getirdi.

Danıştay'ın kararının ardından yasal düzenleme yoluna gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine, Özcan, “Ben bu yola karşıyım. Bir defa bu bizim işimiz. Biz hallederiz...” karşılığını verdi.

Düzenlemelerle “tüm meslek okullarındaki öğrencilerin üniversiteye girmesinin peşinde olmadıklarını” anlatan Özcan, en yeteneklilerinin üniversiteye girmesini istediklerini söyledi. Özcan, sayıları yılda 300 bin olan meslek okulu mezunlarından 212'sinin üniversiteye girdiğini de kaydetti.

Özcan, üniversitelerdeki rektör seçimlerinde “mütevelli heyet” gibi yeni bir yapılanma düşündüklerini, “bu konuda gerekirse Anayasa değişikliği yapılabileceğini” bildirdi.

"TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ"
Özcan'ın konuşmasında ele aldığı konulara ilişkin öne çıkan başlıklar özetle şöyle:

-Erasmus programına benzeyen “Farabi Değişim Programı”nın uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Bu sayede Türkiye'deki üniversiteler arasındaki işbirliği geliştirilecek.

-İlk kez bu yarı yılda devreye sokulan değişim programı kapsamında, şimdiye kadar 62 üniversite ile protokol imzaladı. 500'ye yakın öğrenci ile 31 öğretim üyesinin değişimi sağlandı.

-Yabancı öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere girişinde, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) yerine ilgili ülkedeki ÖSS benzeri sınav sisteminde alınan puanın Türkiye'de geçerli olması ya da uluslararası test sistemine dayalı sonuçlara göre alım üzerinde duruluyor.

-Uzaktan eğitim modelinin yabancı dil eğitiminde de uygulanması planlanıyor. Bu konuda iki firma ile görüşmeler sürüyor. Sistemin bir benzeri ilköğretimde de uygulanabilecek.

-“Teknoloji transfer ofisleri” oluşturulacak. Bu sayede üniversite öğretim elemanlarının buluşlarına patent alınması ve sanayiye yönlendirilmesi sağlanacak.''

YÖK'ün kurulduğu dönemde 22 üniversite bulunduğu anlatan Özcan, bugün bu sayının 94'ü devlet ve 47'si vakıf üniversitesi olmak üzere 141'e ulaştığını söyledi. Özcan, 13 vakıf üniversitesi ile 2 meslek yüksek okulu kurulmasına ilişkin başvuru bulunduğunu da ifade etti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri