Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, toplumun zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu, kalkınmak için üniversite mezunu çobana da ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi 2012–13 Akademik Yıl Açılış Töreni için Çankırı’ya gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz ,Valiliği ziyaret ederek Vali Vahdettin Özcan’dan brifing aldı. Sağlık Yüksekokulu Spor Salonu’ndaki açılış töreninde konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali İbrahim Savaş, Milletvekili Hüseyin Filiz, Vali Vahdettin Özcan üniversitenin kuruluşundan bu yana gelişim sürecini değerlendirdi.
Açılış töreninde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dünyada kalkınma anlayışının değiştiğini belirterek, "Eskiden doğal kaynaklara toprağa dayalı kalkınma anlayışı ön planda tutulurken günümüzde bu anlayış yerini bilgi ve teknolojiye bırakmıştır" dedi. Üniversiteleri sadece eğitim ve araştırma kurumu olarak değil kalkınma kuruluşu olarak gördüklerini anlatan Yılmaz, "Üniversitelerimizden kalkınmamız ve gelişmemiz için donanımlı nesiller yetiştirmesini istiyoruz" dedi.
ÜRETEN GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTE KAVRAMINI
GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Türkiye’de modern üniversite kavramından girişimci üniversite kavramına geçildiğine değinen Bakan Yılmaz, girişimci üniversitelerin aynı zamanda bilginin katma değere dönüştürülmesi için çalıştığını söyledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Üreten girişimci üniversite kavramını geliştirmek istiyoruz Eskiden üniversitenin etrafı duvarlarla çevrili köylüyle, esnafla, çiftçiyle bağlantı kuramayan sadece akademik çalışma yapan bir yapıda idi. Artık üniversitelerimiz topluma açık olmalı" diye konuştu.
ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE İHTİYAÇ VAR
2000 yılında bütün kamu üniversitelerine 249 milyon TL para aktarıldığını vurgulayan Yılmaz, 2012 yılına gelindiğinde kendi hükümetlerinin üniversitelere 3 milyar 365 bin lira ödenek aktardıklarını, bu katkının 14 kat artışa tekabül ettiğini söyledi. Zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
ÜNİVERSİTE MEZUNU ÇOBANIMIZ DA OLMALI
"Ben üniversite mezunuyum, sadece belli işler yaparım’ anlayışını terk etmemiz gerekiyor. Gelecekte bütün toplum üniversite mezunu olacak. Artık üniversite mezunu şoförümüzde, tamircimiz, üniversite mezunu çobanımız da olmalı. Toplumun bütün işlere ihtiyacı var. ’Ben üniversite mezunuyum devlet kapısında çalışırım başka işte çalışmam’ derseniz çok sayıda işsizimiz olur. Her işin değerli olduğunu bu toplumun her işe muhtaç olduğunu bilmemiz lazım. Kalkınma denilince bundan sadece ekonomik büyümeyi anlamamalıyız. Kalkınma aynı zamanda bunun nimetlerini topluma adil ve dengeli bir şekilde yaymaktır. ’Fırsat eşitliği’ dediğimiz hadise, Anadolu’nun gençlerinin ekonomide, yönetimde, sanatta, kültürde her alanda daha fazla devreye girmesi için üniversite çok önemlidir. Sadece belli dar kesimler üzerinden kalkınma ve gelişme olmaz. Bütün Anadolu’nun enerjisini kullanacaksak ve sosyal adalet çerçevesinde nimetleri Anadolu’ya dengeli bir şekilde yayacaksak üniversiteler olmazsa olmaz kurumdur."
Konuşma ardından Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verilen Bakan Yılmaz’a doktora cübbesi Rektör Prof.Dr. Ali İbrahim Savaş tarafından giydirildi. Bakan Yılmaz, Çankırı Karatekin Üniversitesinin Uluyazı’da yapımı devam eden kampus alanındaki inceleme ardından Çankırı’dan ayrıldı.
BAKAN YILMAZ DA SOBA ÜZERİNDE KESTANE PİŞİRDİ!
Son dönemde Çankırı'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür Bakanı Ertuğrul Günaydan sonraHazimiye Medresesi (Buğday Pazarı)'nde soba üzerinde kestane pişirerek afiyetle yiyenler arasına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.
Bakan Yılmaz eline aldığı maşa ile soba üzerinde kestaneleri önce pişirdi sonra da afiyetle yeme zevkini yaşadı.