İşte Bakan Albayrak’ın açıklamalarından satır başları:
Bugün burada 2019 ve 2021 yılları arasında programın ötesinde bir politikalar değişiminin lansmanı için bir aradayız.
Bir çok paydaşın katkı vererek ortaya koyduğu bir OVP oldu. Bugün bu resme bakarken 2002 yılından 2013 yılına kadar bir çok alanda önemli atılımlar gerçekleşti.
2002 yılında 3600 dolar olan milli gelir üç katına çıktı.
Bu büyüme sadece kamu eliyle değil aynı zamanda özel sektör kanallarıyla yayınlanmıştır. Sonrasında neler oldu. Türkiye 2013 yılından bu yana baktıktan sonra çok büyük iç ve dış sınamalara maruz kaldık.
Hepimiz geleceğimize güvenli bir şekilde bakar hale geldik.
“EKONOMİK YAPTIRIMLARIN SİLAH GİBİ KULLANILDIĞI BİR DÖNEM”
Tüm süreçlerde her zaman millete gittik ve art arda pek çok seçimle karşı karşıya kaldık. Başkanlık sistemi ve 24 Haziran seçimleriyle birlikte halkımızdan güçlü bir yetki aldık. Dünyanın derin siyasi ve ekonomik kırılmalardan geçtiği bir dönem.
Tüm zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmamız için bu güçlü programı hayata geçireceğiz.
Gerekli politika ve tedbirleri hep beraber hayata geçireceğiz. Ekonominin güçlü yanlarını da zayıf yanlarını da biliyoruz. Toplumun tüm kesimleriyle…
BÜYÜME BEKLENTİLERİ BELLİ OLDU
Bu yıldan başlayarak 2019 ve 2020'da ekonomik dengelenme yaşıyoruz. 2019 beklentide yüzde 2.3, ikinci prensip disiplin. Disiplinden temel kastımız dengelenmenin kamu maliyesi ile desteklenmesi. Değişimde temel hedefimiz bundan sonra yapacağımız ülkemizin uzun vadeli ihracatının artmasını sağlayacak katma değerli alanlara yoğunlaşmasıdır.
Büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. 2020 yılında yüzde 3.5, 2021'de yüzde 5 büyümeyi sağlayarak sağlam temeller üzerine inşa etmek temel amacımız.
ENFLASYON BEKLENTİSİ
Enflasyon noktasında bakarsak burayı net ifade etmemiz lazım. Merkez Bankası fiyat istikrarı noktasında elindeki araçları bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek. Enflasyonla mücadelede başarılı olmak için bu yeterli değil.
Toplum genelinde desteğe ihtiyacımız var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma komitesi hayata geçirilecek.
Ürün gözetim mekanizması ve tarımda milli birlikle birlikte gıda enflasyonu ile çok daha etkin bir mücadele olacak.
Ürün izleme mekanizması gibi birçok aksiyonla 2020 yılının sonunda tek haneli enflasyonu yıllık bazda yüzde 6'ya indireceğiz.
KAMU MALİYET VE DENETİM OFİSİ KURULUYOR
Kamu Maliyet ve Dönüşüm Ofisi kuruluyor. Buradaki ekibimiz kamudaki işleyişten farklı çalışacak. Diğer bakanlıklarla birlikte çalışma kültürünü geliştirecek. Sürekli sahada olacak, bu ekip.
Tasarruf faaliyetleri için hedeflere yönelik yol haritaları hazırlayacak ve raporlayacak. Bu ekibimiz 76 milyar TL'lik hedef ile yetinmeyecek. Kamuda gereksiz kullanım israfı önlemek. Bu zamana kadar gündeme gelen şeyleri engelleyecek.
İhalesi yapılmamış projeler cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi askıya alınacak. Kamu özel işbirliği ve finansal açıdan verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.
Vergide etkin tahsilat için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler ve etkinliği kalmamış olan indirimleri kaldıracağız.
Faiz dışı fazla hedefi yüzde 1.3 oldu. Bütçe açığını yüzde 2'nin altında tutma hedefini gerçekleştirmiş olacağız.
Mücadele vereceğimiz iki temel alan daha var. Enflasyon ve cari açık. Yatırımlarda öncelikleri vereceğimiz cari açık, ilaç ara ürün kimya ve petro kimya yazılım sektörleri bu mücadelenin öncelikli yatırım alanlarından olacak. Teknoloji ve ar-ge yatırımları farklı şekillerde hayata geçirilecek.
Küresel değer zinciri bakış açısıyla adım adım hayata geçirilecek.
Yeni bir başarı hikayesi olarak kısa vadede güven verecek. Bu noktada baktığımızda yeni ekonomi programımız daha öncekilerden farklı bazı aksiyonlarının detaylarını vermek istiyorum.
Burada anlattıklarımız ve ekranda gördüklerimiz programı farklılaştıran örnekler. Gece gündüz çalışarak bakanlığımız strateji bütçe başkanlığı özel sektördeki tüm paydaşların yoğun çalışmasıyla ortaya çıktı.