27-30 Eylül Çankırı Tanıtım Günleri kapsamında “Yatırım Zirvesi” dün İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda yapıldı. Toplantı ile ilgili elde ettiğimiz bilgiler; katılımın beklenen düzeyin çok altında gerçekleştiği yönünde.
Konuyla ilgili olarak Karatekin gazetesinde yer alan haber "Çankırı Yatırım Zirvesi İstanbul'da yapıldı" şeklinde verildi. İsterseniz gelin önce habere bakalım ve daha sonra Sözcü18'in değerlendirmelerini ortaya koyalım:
"ÇANKIRI YATIRIM ZİRVESİ" İSTANBUL'DA YAPILDI
Yapılan toplantıya Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, KUZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın katıldı.
Açılışta konuşan KUZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen “Çankırı bilindiği üzere Türkiye üzerinde önemli yerde bulunan bir ilimizdir, ilimizde 5 tane Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır, yatırımcıları Çankırı'mıza bekliyoruz, KUZKA olarak ilimize gelerek yatırım yapmayı düşünenlere her türlü desteği vereceğimizi taahhüt ediyoruz.” dedi.
ÇELİKTEN: KÖPRÜDE DAHA ÇOK BEKLERSİNİZ!
Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten “Yıllarca hemşerilerimiz fırsatlar şehri diyerek İstanbul’a göç ettiler, ama İstanbul’da çok büyük bir yoğunluk oldu; bu da beraberindeki sıkıntıları getiriyor.” dedi.
Sözlerine mizah katarak devam eden Çelikten “Siz Çankırı’ya gelmezseniz biz İstanbul’a geliriz, köprüde daha çok beklersiniz” diyerek sözlerine son verdi.
Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ise Türkiye’nin 2002 yılından bu yana ekonomisini değerlendirerek yatırımcılara yol gösterdi.
İRFAN DİNÇ: OSB'NİN TÜNEY BÖLGESİNE
YAPILMASINI İSTEMİYORDUM
Belediye Başkanı İrfan Dinç de yeni kurulacak Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi vererek “Çankırı’ya uzak olması nedeniyle yeni kurulacak olan OSB’nin Tüney Bölgesine yapılmasını ben şahsım olarak istemiyordum, ama büyüğümüz olan Çankırı Milletvekilimiz Hüseyin Filiz OSB’nin Tüney Bölgesine yapılması için dişine tırnağına takarak çalıştı ve geçen haftada Japon yatırımcılarla yapılan anlaşma ile OSB’nin yeri kesinleşmiştir.” dedi.
VALİ ÖZCAN: BU TÜR TOPLANTILARDA SONUÇ ALINMIYOR
Vali Vahdettin Özcan’da konuşmasında “Çankırı tarihinin ilk tanıtım günlerinde ilimizin kültürel varlıklarını tanıtıyoruz, dün başlayan tanıtım günlerinin ikinci gününde ise bugün burada “Mini Yatırım Zirvesi” toplantısında buluştuk. Bu tür toplantılarda sonuç alınmıyor. Bunu hepimiz biliyoruz ama yüz yüze ilişkiler çok önemlidir.” dedi.
Tüney Bölgesinde kurulacak olan OSB hakkında kısa kısa bilgiler veren Vali Özcan “Haftada 2-3 yatırımcı benimle bizzat irtibata geçiyor, bu olay övünülecek bir olaydır OSB’nin ismini Yakınkent koyduk ama büyüklerimiz ne isim verir bilemeyiz. Çankırı insanı yarendir ve halkına hep kucak açmıştır. Ben de 24 saat Çankırı için, ülkemiz için hizmete hazırım.” dedi.
Açılış konuşmalarının akabinde Yatırım Zirvesi 1. Oturumu Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztürk’ün başkanlığında toplandı.
1. oturumda konuşma yapan Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. İş Ürün Planlama Daire Başkanı Dr. Faruk Cengiz Tekindağ, Kalkınma Bankaları hakkında bilgi vererek, Kalkınma Bankalarını Ticaret Bankalarından ayıran noktalara değindi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, İşletme geliştirme Programı Yöneticisi Banu Karsıalan ve Kredi Garanti Fonu İstanbul Şube Müdürü Bülent Atmaca da kurumları hakkında bilgiler verdiler. Oturumun sonunda konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztürk “Japonların Çankırı’ya yaptığı yatırım çok ciddi, bu tür yatırımcılar hep birbirleri ile iletişimli çalışırlar. Bunun neticesinde Çankırı’ya daha çok Japon yatırımcı gelebilir” dedi.
Öğle arasından sonra 2. oturum Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Rıza Gürbüz’ün başkanlığında toplandı.
ÇANDEF BAŞKANI YARTAŞ:
AFRİKA'YA YATIRIM YAPMAK ZORUNDA KALDIK
Oturumda Yatırımcı gözüyle Çankırı konusunu elen alan ÇANDEF Genel Başkanı Vahap Yartaş “Benim demir çelik fabrikam var, doğduğum yere yatırım yapmayı çok istiyorum yalnız benim üzerinde çalıştığım sektöre Çankırı’nın iklim şartları uygun değil. Biz de sürekli sıcak hava iklimi yaşayan Afrika’ya yatırım yapmak zorunda kaldık.” dedi.
Çankırı’nın iki temel sorununun olduğunu dile getiren Yartaş “Birinci sorunumuz bacasız sanayi turizm sektörüne yönelmek gerekiyor, ikinci sorunumuz ise kalifiye eleman. Bir fabrika kuruluyor, duyurular yapılıyor, ama bizim vatandaşımız benim 5 tane ineğim var, şu kadar dönüm buğday tarlam var, neden gideyim de başkasının yanında çalışayım düşüncesinde.” dedi.
Zirveyi değerlendiren Yartaş “Duyuruları yaptık ama burada görüyorum ki yeteri kadar yapamamamışız. 1. oturumun sonunda salon doluydu 2. oturum başında baktığımda salon bomboş sadece Çankırı’dan gelen misafirlerimiz kalmış.” dedi.
MAHMUT YEŞİL: ÇANKIRI'DA BABAMIN ADINA BİR OKUL YAPTIRMAK İSTİYORUM
İkinci Oturumda konuşan Yeşiller Deri Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yeşil “İnsanın memleketinin adını duyduğu zaman içi kıpır kıpır oluyor. Ben de Çankırı’nın adını duyduğum zaman içim kıpır kıpır oluyor. Bu zamana da kadar da memleketimden hiç kopmadım.” dedi.
“Çankırı hiçbir zaman pastadan düşen payını alamamıştır bunu hepimiz biliyoruz” diyerek sözlerine devam eden Yeşil “Yeni yeni yapılan yatırımlar, bu tür ciddi dünya çapındaki yatırımların Çankırı’yı ileri seviyeye taşıyacağını düşünüyorum.” dedi.
Eğitime büyük önem verdiğine değinen Yeşil “Rahmetli annem okuma- yazma bilmiyordu. Ben de Çorlu’da annemin adına bir okul yaptırdım. Allah izin verir de ömrümüz ve gücümüz yeterse Çankırı’da da babamın adına bir okul yaptırmak istiyorum. Daha çok okul, daha çok yurt, daha iyi eğitim.” dedi.
2. ve 3. oturum Başkanı Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Rıza Gürbüz yaptığı konuşmada “Çankırı’nın belli kritik süreçleri geçtiğini düşünüyorum, karamsar değilim. Çankırı’nın önünün açık olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Yatırım Zirvesi 3. oturumun ardından yapılan plaket töreni ile son buldu.
SÖZCÜ18 HABER MERKEZİ'NİN DEĞERLENDİRMESİ
"Çankırı Tanıtım Günleri" programı içerisinde yer alan ve İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Meclis salonunda gerçekleştirilen "Yatırım Zirvesi"nin sönük geçmesinin nedenlerini ortaya koyarken karşımıza ilk çıkan gerekçe "Çankırılı işadamlarının toplantıya ilgisizliği" olarak gösterilebilir.
Toplantıda konuşan ÇANDEF Başkanı Vahap Yartaş da benzer konuyu dile getirerek “Duyuruları yaptık ama burada görüyorum ki yeteri kadar yapamamışız. 1. oturumun sonunda salon doluydu 2. oturum başında baktığımda salon bomboş sadece Çankırı’dan gelen misafirlerimiz kalmış.” dedi.
Hafızamız bizleri yanıltmıyorsa, geçtiğimiz aylarda Ilgaz Dernekler Birliği tarafından Akgün Otel'de organize edilen bir toplantıya İstanbul'da aktif olarak ticaretin içinde bulunan yaklaşık 400 dolayında Çankırılı katılmıştı!
Denilebilir ki; "Çankırılı olup ticaretin içerisinde bulunan bu isimlerden Çankırı'ya yatırım yapabilecek düzeyde isim(ler) çıkmaz".
Doğrudur... Ancak bugüne kadar gerçekleştiril(e)meyen "Çankırı Tanıtım Günleri" gibi bir projenin önemli bir ayağının gerçekleştirildiği toplantıya da (Çankırı'dan gelenler hariç) 20 kişinin dahi 'katılımcı' olarak gelmemesi, bizleri haber başlığı olarak kullandığımız "FİYASKO"nun dahi yetersiz olduğu düşüncesine yönlendiriyor!
Günümüze kadar "Kollektif icraat"ten uzak bir düşünce dünyası içerisinde yaşam mücadelesini şekillendiren Çankırı insanı, bu hal ve davranışından hızla uzaklaşmak zorunda. Hoş, bu davranışındaki ısrarcılığı da "her ne yaparsa yapsın" mevcut Çankırı'yı bulunduğu yerden bir milim ileriye taşımaya yetmeyecektir!
Haberiniz ola...