Varlık Barışı'nda inanılmaz rakam!

Bakanlık uygulamanın süresini 31 Ekim'e kadar uzattı.

Maliye Bakanlığı Varlık Barışı uygulamasında 31 Temmuza kadar toplam 50 milyar 45 milyon lira varlık beyan edildiğini belirtti. Bakanlık uygulamanın süresini 31 Ekim'e kadar uzattı.
 
Maliye Bakanlığı, bildirim ve beyan süresi 29 Mayıs 2013 tarihinde başlayan son Varlık Barışı uygulamasında, 31 Temmuz'a kadar olan dönemde toplam 50 milyar 45 milyon lira varlık beyan edildiğini ve 1 milyar 1 milyon lira vergi tahakkuk ettiğini bildirdi. 
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Varlık Barışı uygulamasının 29 Mayıs 2013 itibarıyla yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.
 
Düzenlemenin amacının gerçek veya tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınmasını sağlamak olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
31 EKİM'E KADAR UZATILDI 
"Gerçek veya tüzel kişiler tarafından 15 Nisan 2013 itibarıyla yurt dışında sahip olunan ve yurt dışında bulunan; para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile arazi, tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler gibi taşınmazlar bu kapsama girmektedir. Bu varlıklar için bildirim ve beyan süresi 29 Mayıs 2013 tarihinde başlamıştır. 31 Temmuz 2013'te uygulamanın sona ermesi ön görülmüş iken son beyan tarihi, 31 Temmuz 2013 tarih ve 2013/5174 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31 Ekim 2013'e kadar uzatılmıştır. 
 
Beyan edilen varlıklar üzerinden yüzde 2 oranında vergi tarh edilecektir. Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden hesaplanan vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir. Banka veya aracı kurumların, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak varlıkların bildirim değerleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine bildirmeleri ve aynı sürede ödemeleri gerekmektedir." 
 
TAŞINMAZLAR DIŞINDAKİ VARLIKALR TÜRKİYE'YE GETİRİLECEK 
Söz konusu kapsamda bildirilen veya beyan edilen taşınmazlar dışındaki varlıkların bildirim veya beyan tarihini izleyen ayın sonuna kadar Türkiye'ye getirilmesi ya da Türkiye'deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerektiğine dikkati çekilen açıklamada, bu koşulun gerçekleşmemesi halinde, uygulamada ön görülen vergi avantajından yararlanılmasının mümkün olmadığı ifade edildi. 
 
Bildirim veya beyan dışında bir nedenle 29 Mayıs 2013'ten sonra başlanılan ve 1 Ocak 2013'ten önceki dönemlere ilişkin incelemeler veya takdire sevk işlemleri üzerine bulunan gelir, kurumlar ve KDV matrah farklarından, bildirim veya beyana kon-u edilen tutarların mahsup edilebileceği aktarılan açıklamada, bu tarihten önce başlayan incelemeler ile 2013 ve sonraki vergilendirme dönemlerinin ise kapsam dışında olduğu kaydedildi.
 
50 MİLYAR BEYANA 1 MİLYAR LİRA VERGİ
Açıklamada, uygulamanın sonuçlarına ilişkin ise şu bilgilere yer verildi: 
 
"İlk uygulama döneminde toplam 50 milyar 45 milyon lira varlık beyan edilmiş ve 1 milyar 1 milyon lira vergi tahakkuk etmiştir. Banka ve aracı kurumlara beyan edilen 495 milyon lira varlık üzerinden tahakkuk eden 9,9 milyon lira verginin tamamı tahsil edilmiştir. Vergi dairelerine beyan edilen 49 milyar 550 milyon lira varlık üzerinden 991 milyon lira vergi tahakkuku yapılmış olup tahsilat miktarı 2,5 milyon liradır. Temmuz ayında beyan edilen varlıklar üzerinden tarh edilen vergilerin ağustos ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. 
 
Beyan edilen varlıkların yüzde 0,04'ü (19 milyon lira) Türk Lirası, yüzde 97,99'u (49 milyar 38 milyon lira) döviz, yüzde 1,64'ü (819 milyon lira) altın, yüzde 0,32'si (158 milyon lira) menkul kıymet (hisse senedi, tahvil vs.) ve yüzde 0,02'si (12 milyon lira) taşınmaz varlıklardan oluşmaktadır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Ekonomi Haberleri