Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesi için yaptırıldığı öne sürülen Urla Villaları’na komşu olan 42 dönümlü koyun, DHMİ’den alınarak yine AKP’ye yakınlığı ile bilinen Ensar Vakfı’na devredildiği ortaya çıktı. Devir esnasında yaşananlar ise, müfettişleri bile hayrete düşürdü. Arsanın ilk etapta, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) devredildiği, Ensar Vakfı yöneticilerinin arsayı beğenmeleri üzerine DHMİ’den arsayı iade etmesi istendiği belirlendi. Aynı gün ise Ensar Vakfı’nın arsaya talip olduğu ve arsanın değerinin düşürülerek vakfa kiralandı tespit edildi. Arsanın ilginç hikayesi şöyle:
DOSYA KAPATILDI AMA İZİ DURUYOR
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları dosyalarının kapatılmasına yönelik tartışmalar sürerken, dosyalarda yer alan usulsüzlük iddiaların izleri kamu kurumlarının arşivlerinde rastlandı. 30 Mart yerel seçimleri öncesinde yayınlanan ses kayıtlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi için Urla’da villa yaptırdığı ve villaların yapımında bazı usulsüzlükler yapıldığı iddia edilmişti. Aynı dönemde, söz konusu villaların yanında bulunan 42 dönümlük arsanın da yine AKP’ye yakınlığı ile bilinen Ensar Vakfı’na devredildiği öne sürülmüştü. Vakfın ise burayı çok düşük bedelle kiralaması tartışma konusu olmuştu.
USULSÜZLÜĞÜ BELGELEDİ
Bir kamu kurumunun denetçileri, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile DHMİ’nin hesapları ile ilgili yaptığı rutin incelemeler sırasında, Ensar Vakfı’na devredilen arsa ile ilgili bazı belgelere ulaştılar. Denetçilerin bulduğu belgelere göre, DHMİ Genel Müdürlüğü 2013 yılının Nisan ayında İzmir Defterdarlığı’ndan İzmir Urla’daki 42 dönümlük hazine taşınmazının kendilerine tahsis edilmesi için başvuruda bulundu. Talep olumlu bulundu ve arsanın DHMİ’ye devir edilmesi konusunda işlemlere başlanıldı.
VAKIF ARSAYI ÇOK BEĞENDİ
Devir işlemleri sonuçlanma aşamasında Ensar Vakfı’nın yöneticileri arsayı çok beğendi. Vakıf yöneticileri, 2013 yılının Haziran-Temmuz ayında, arsaya talip olduklarını dönemin yöneticilerine ilettiler. Dönemin yöneticileri de, talebi Maliye Bakanlığı’na bildirdi. Ve bu bildirimin ardından arsa ile ilgili işlemler jet şekilde geriye dönük işlemeye başladı. İlk olarak DHMİ’den arsa ile ilgili talebin geri çekmesi istendi. DHMİ’de bir yazıyla arsayı ihtiyaçları olmadığı için almaktan vazgeçtiklerini Maliye Bakanlığı’na bildirdi. DHMİ’nin tahsisin kaldırılmasına yönelik yazının Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ulaştığı gün Ensar vakfı, bu taşınmazın kullanım amacı belirtilmeksizin irtifak hakkının kendilerine tesis edilmesini istedi. Aynı gün Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal’ın İzmir defterdarlığına gönderdiği yazıyla, DHMİ’ye tahsisi yapılacak olan taşınmazın tahsisini kaldırılmasını sağladı. Milli Emlak Mevzuatına göre DHMİ’nin faaliyetini yürüttüğü arsaların bitişiğinde veya yanında bulunan ve faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu arsalar DHMİ’nin talebi halinde kendisine tahsis edilir. Diğer bir deyişle Kanun’a göre o taşınmaz doğal olarak faaliyetlerinin yürütülmesinde DHMİ’ye tahsis edilmesi gerekiyordu. Ancak bir talimat ile arsa jet hızıyla Ensar Vakfı’na devredildi.
KİRA BEDELİ DE DÜŞÜRÜLDÜ
Yine her iki kurumun arşivinde yer alan belgelere göre, Ensar Vakfı’na kiralanan arsanın kira bedeli de düşürüldü. İzmir Valiliği tarafından taşınmaza yıllık 300 bin lira irtifak bedeli tespit etmişken bu fiyatı yüksek bulan Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yıllık kira bedelini 127 bin liraya çekti. Böylece devletin kurumundan alınarak vakfa devredilen arsanın yıllık kira bedeli de büyük ölçüde düşürülmüş oldu. Bölgede faaliyet gösteren emlakçılar, Ensar Vakfı’na devredilen arsanın bugünkü şartlarda yıllık kira bedelinin en az 1 milyon lira olması gerektiğini ifade ediyorlar. Denetçiler, 25 Aralık yolsuzluk dosyasına takipsizlik kararı verilmesinin yeni incelemelere engel olmadığını bildirdiler. Denetçiler, arsanın kiraya verilmesi konusunda her zaman inceleme yapılabileceğini kaydettiler. (TARAF)