1980’de Çorum’da öldürülen Ali Paçacı ve oğlu Veysel cinayetinde AİHM “Türkiye’nin katilleri bulmak için gerekli ilgiyi göstermediği ve bu nedenle soruşturmanın sonuçsuz kaldığına” karar verdi. AİHM ailenin tazminat talebini ise daha sonra değerlendirecek. Hükümet ise 20 bin euro önerip uzlaşma istedi
31 yıl önce katledilen Ali Paçacı ve oğlu Veysel Paçacı, cinayeti hakkında 4 yıldır gündeminde olan davayı geçtiğimiz günlerde soruçlandırdı. 8 Kasım’da açıklanan karara göre mahkeme, “Türk yetkililerin Ali ve Veysel Paçacı’nın katillerini bulmak için gerekli ilgiyi göstermediklerine, bu ilgisizlik nedeniyle soruşturmanın sonuçsuz kaldığına ve katillerin bulunamadığına” kanaat getirerek “bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkıyla ilgili maddesine aykırı olduğuna” hükmetti. Karar 1’e karşı 6 oyla alındı. Davaya bakan dairedeki Macar yargıç Andras Sajo, bazı sanıkların bulunamamış veya kimliklerinin tespit edilememiş olmasının uluslararası hukuk karşısında devletlerin sorumluluğu kapsamına girmediğini gerekçe göstererek karar aleyhinde oy kullandı.
Dava 2006’da düştü
Çorum’un Kazıklıkaya köyünde yaşayan Ali Paçacı ve oğlu Veysel Paçacı, mazot almak için gittikleri Çorum’dan köye dönecekleri sırada yaklaşık 20 kişilik bir grup tarafından öldürüldü. Paçacılar’ın katillerinin bulunması için 1983’te başlatılan süreç, 2006’ya kadar devam etti. Ali ve Veysel Paçacı’nın katledilmesi olayına karışanlardan 9 kişi hapis cezasına mahkum edildi ancak mahkeme, “bazı sanıklar bulunamadığı veya kimlikleri tespit edilemediği” gerekçesiyle 22 Mayıs 2006’da davayı düşürdü.
Aile 160 bin euro istiyor
Aynı yıl dava dosyası zaman aşımına uğradı. Türk yargısından sonuç alamayan Paçacı ailesi dosyayı AİHM’e taşıdı. Ali ve Veysel Paçacı’nın 8 mirasçısı için toplam 160 bin euroluk maddi manevi tazminat davası açıldı. Bu gelişme üzerine hükümet AİHM‘e başvuruda bulunarak baba-oğul için 10’ar bin euroudan 20 bin euro ödemeyi kabul etti. AİHM, hükumetin bu teklifini “dostane çözüm önerisi” olarak aileye bildirdi. Ancak Paçacı ailesi bu teklifi reddetti. Aile şimdi tazminat konusunda AİM’den çıkacak kararı bekliyor.
‘Anneme gömdürdüler’
Babası ve kardeşi öldürüldüğünde askerde olan Paçacı ailesinin büyük oğlu Nesimi Paçacı bugüne kadar gelinen süreci şöyle anlattı: “Babam ve kardeşim 3 Temmuz 1980’de köyden Çorum’a mazot almak için yola çıkmışlar. Mazotu aldıktan sonra Mardin’den köyümüzdeki akrabalarını ziyaret için gelen polis memuru Hamdi Uyar, eşi Gülay Uyar ve çocuklarını da traktöre almışlar ve köye gelmek üzere tekrar yola çıkmışlar. Kapaklı Dağları mevkiinde Cuma namazı için Alaaddin Camii’nden çıkan bir grup Sünni ‘Aleviler Alaaddin Camii’ni yakacaklar’ diyerek babamın kullandığı traktöre saldırmışlar. Hamdi Bey’e işkence edip traktörden indirmişler, beylik tabancasını gasp etmişler ve ailesiyle birlikte bir otobüse bindirip Mardin’e yollamışlar. Babam ve ağabeyimin cesetleri olaydan 8 gün sonra bulundu. Babam traktörün altında yanmış bir şekildeydi, kardeşimin de yüzü, kulağı ve sol kolu kesilmişti. Olaydan 10 gün sonra dava açtık. Dava Erzincan’da görülüyordu. Olaydan bir kaç ay sonra 9 kişi tutuklandı, 9 sene hapse mahkum oldular. Öldürme emri veren köylümüz Kadir Ziyan da bu kişiler arasındaydı. 9 katil mahkemede işkence suçlamasını kabul etmediler. Bunun için Çorum Adli Tıp Kurumu otopsi istedi ve cesetlerden parça alındı. İncelemelerden sonra işkence yapıldığı raporu verildi. Babam ve abimin kemikleri yeniden mezara gömülmesi için annemin eline verilmiş. 2006’da dava zaman aşımından düştü. O yıl davayı AİHM’e taşıdık.”
Zamanaşımından beraat
Paçacı ailesinin avukatı Özer Akpınar ise AİHM’e taşıdıkları davanın seyrini şöyle anlattı: “4 Temmuz 1980’de meydana gelen Olaydan sonra Erzincan Sıkıyönetim Komutanlığı’nda 21 kişi hakkında dava açılmış. 21 kişiden 9’u adam öldürmek ve gasp suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılmış. 1984 yılında da 7 sanık için Çorum Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş. 1986’da da kamu davası açılmış. Sanıklardan 4’ünün kimliklerine ve adreslerine ulaşılmış, diğer 3 kişi ise tesqit edilememiş. Aradan geçen 20 yıl içinde bu 7 sanık zaman aşımından dolayı beraat ettiler, haklarında yapılan soruşturulma bitirildi 2004 yılında. Dosya zaman aşımından dolayı kapatıldığı için bu karara itiraz ettik ancak itirazlarımız reddedildi. İç hukuk yollarını tükettiğimiz için davayı AİHM’e taşıdık. Ali ve Veysel Paçacı’nın mirasçıları olan 8 kişi için de Türkiye'den maddi manevi tazminat talebinde bulunduk.
20 bin euro’yu reddettik
Ali Paçacı’nın mirasçılarından oğulları Nesimi, Bektaş, Ali Ekber, Selman ve eşi Sündüz Paçacı için kişi başı 10’ar bin eurodan 50 bin euro, Veysel Paçacı’nın mirasçılarından eşi Şenel, çocukları Cemalettin ve Suade Paçacı için ise 30 bin euro tazminat istedik. Toplamda 160 bin euroluk maddi manevi tazminat davası açtık. Bu süreçte hükümet aileyle uzlaşmak istedi. Hükümet 8 kişi için toplamda 20 bin euro tazminat vermeyi teklif etti ancak aile kabul etmedi. AİHM’in bu dava ile ilgili verdiği karar işin yargılama boyutunu ele alıyor. Mahkemeden tazminat talebimize ilişkin herhangibir karar çıkmadı. AİHM’den bu konuda verilecek kararı bekliyoruz.”
Çorum katliamı: 57 kişi öldürüldü
ÇORUM’DA 1980’in Mayıs-Temmuz ayları arasında sağ-sol ayrımı ayrımı gibi başlayan olaylar bir anda Sünni-Alevi çatışmasına döndü. Kalabalık grupların Alevi mahallesi olarak bilinen Milönü Mahallesi’ne saldırması sonucu resmi kaynaklara göre çoğu Alevi 57 kişi öldü, yüzlerce vatandaş da yaralandı.