Çankırı'mızın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden, bir çok ülkücü yayında yazıları yer alan, Türkiye çapında konferanslar veren Şevket Barutcu; Hüseyin Nihal Atsız'ın ve Alparslan Türkeş'in yol arkadaşıydı. Ülkücü hareketin öncülerinden Barutcu, MHP parti müfettişliğinin yanısıra, Çankırı MHP Belediye Başkan adayı da olmuş, 1975-78 yılları arasında Alpaslan Türkeş'in Başbakan Yardımcılığı görevinde iken Özel Kalem Müdürlüğü'nü yapmıştır.
Toprak ve Tarım Reformu Kurumu'ndan emekli olan Şevket ağabeyimizle, özellikle genel başkanlığını yaptığı Türk Ülkücüler Teşkilatı hakkında görüşmeyi çok arzu etmemize rağmen, 2006 yılında geçirdiği beyin kanaması sonrası yaşadığı sağlık problemleri bunu mümkün kılmadı. Ankara'da rahmetli olan kıymetli büyüğümüz Şevket Barutçu'yu 21 Eylül 2015 tarihinde Hacı Bayram Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda ebediyete uğurladık...
Şabanözülü olan Şevket Barutcu, 1932 yılında doğdu. Esnaf Arastası'nda manifaturacılık yaparken, Öğretmen Okulu farklarını vererek, Akçavakıf köyüne öğretmen olarak atandı. Burada 2 yıl görev yaptıktan sonra, Çankırı Halk Eğitim Müdür Yardımcılığı görevine başladı.
Çankırı'daki bütün milli faaliyetlerde mutlaka onun eli vardı. Çankırı Karatekin Fetih Şenlikleri de Çankırı'da o dönemin sacayağı olan Necati Asım Uslu, Kemal Parıltı ve Şevket Barutcu'nun girişimleriyle gerçekleştirilmişti.
16 Eylül 1962 tarihinde İstanbul'da Hüseyin Nihal Atsız'ın kurduğu Türkçüler Derneği'nin 1965 yılına kadar Çankırı Şube Başkanlığını yaptı. 12 Mart 1971 muhtırasıyla birlikte kapatılan Genç Ülkücüler Teşkilatı'nın devamı olarak 15 Şubat 1972'de Çankırı'da kurulan Türk Ülkücüler Teşkilatı'nın (TÜT) Kurucu Genel Başkanı oldu. 8 Nisan 1973 tarihinde yapılan kurultayla Ülkücüler Teşkilatı Derneği olarak adı geçen teşkilatın da kapatılıncaya kadar Genel Başkanlığı'nı yaptı.
TÜRK ÜLKÜCÜLER TEŞKİLATI
12 Mart 1971 tarihinde, dönemin Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'ın, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a bir muhtıra vererek hükümeti istifaya zorladığı askeri müdahaledir. Başbakan Süleyman Demirel görevinden istifa edince hükümet düştü. Ardından, CHP milletvekili Nihat Erim partisinden istifa ettirilerek, adına sözde 'Reform Hükümeti' denilen 'Darbe Hükümeti' kurduruldu.
"12 Mart 1971 - 13 Ekim 1973" dönemindeki ara rejim, tarihe "12 Mart Rejimi" olarak geçti.
Bu darbeyle birlikte Genç Ülkücüler Teşkilatı kapatıldı. Uzun süre yeni bir teşkilat kurulamadı
15 Şubat 1972'de Çankırı'da kısa adı TÜT olan, Türk Ülkücüler Teşkilatı kuruldu. 67 Vilayet, ilçeler ve yurt dışı temsilcilikleriyle başarılı ve hızlı bir organizasyonla büyüyen Türk Ülkücüler Teşkilatı, kısa sürede Türkiye'de ses getiren bir sivil toplum örgütü olarak dikkat çekmeye başladı...
O tarihte Bursa Türk Ülkücüler Teşkilat Başkanı olan Efendi Barutcu, Çankırı'ya gelişlerini şöyle anlatıyor:
"Sene 1973 Nisan ayı, genel merkezi Çankırı’da olan Türk Ülkücüler Teşkilatı'nın büyük kurultayına gidiyoruz. O tarihte Çankırı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nü de yapan merhum Şevket Barutcu Ağabey Türk Ülkücüler Teşkilatı'nın Genel Başkanı olarak bizleri büyük bir sevinç ve gururla karşılıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüz elli kişiye yakın şube başkanı ve delegeyle Çankırı belki de ilk defa şehir dışından gelmiş ve büyük gayeler taşıyan böylesine kalabalık bir topluluğu ağırlıyor.
O yıllarda kalplerini Cenab-ı Allah’a sonsuz iman ve Türk milletine duydukları derin aşk ve muhabbetin doldurduğu Ülkücü-Milliyetçi Gençliğin her bir neferi gibi bizlerde yüreğimizde bütün dünyayla dövüşecek bir gücün varlığına inanıyoruz."
Sanki Çankırı’da değil, Altay Dağlarının eteklerinde Türklüğün mukadderatı üzerine bir kurultay yapmış gibi aynı coşku ve heyecanla geldiğimiz şehirlere dağılıyoruz. Ve dillerimizde marşlar:
“Çankaya yokuşunda balam, Asya’nın Bozkurtları
Gönüllerde aynı ülkü, Tanrı korusun Türkü…”
Çankırı'daki genel kurulda 300 delegenin oybirliğiyle “Ülkücüler, milliyetçi vatansever gençlerdir...” diyen Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay Paşa'ya "Türk Ülkücüler Teşkilatı Fahri Başkanlığı" payesi verilmişti.
27 Ocak 1973'de Ermeni ASALA terör örgütü ortaya çıkarak, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir, 78 yaşındaki Amerikan uyruklu Ermeni Gurgen (Karakin) Yanikiyan tarafından şehit edilir.
Türk Ülkücüler Teşkilatı, dış temsilciliklerimize yapılan Ermeni ASALA terör örgütünün saldırılarına karşı ülke çapında sesini yükseltir.
Genel Başkan Şevket Barutçu kendi kaleme aldığı protesto telgrafını Çankırı Postanesinden Amerikan Devlet Başkanı Richard Nixon'a gönderir.
Telgrafın üzerinden çok geçmeden, TÜT Genel Merkezi izlenmeye başlar... Sivil polisler çok geçmeden TÜT Genel Merkezi'ne izinsiz bildiri dağıtıldığı gerekçesiyle girerek, tüm dokümanlarına el koyarlar. (Halbuki, dağıtılan bildiriler için yazışma yapılarak izin alınmıştır.)
El koyulan dokümanlar arasında Çankırı'da yapılan kültürel çalışmaların yer aldığı bir çok kıymetli yazılı ve görsel belgeler de yönetimle birlikte karakola götürülür...
Şevket Barutçu "Her şeyin sorumlusu benim, arkadaşlarımı burada tutmayın!" söylemi ve diş duruşuyla hakim karşısına çıkar.
Amerika'ya çekilen telgrafın bedeli, Türk Ülkücüler Teşkilatı'nın bir gecede yok edilmesiyle ödenir.