TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılanlar, çeşitli yönlere doğru dağılmaya başladı.
TEK GERGİNLİK ELMADAĞ'DA YAŞANDI
Taksim'de devam eden kutlamalarda ilk gerginlik yaşandı. Mecidiyeköy yönünden Taksim'e doğru yürüyen bir grup ve polis arasında gerginlik yaşandı. Taksim'deki kutlamalara katılmak için tek tip kıyafetle yürüyen Halk cephesi ve polis arasında arbade çıktı. Harbiye kontrol noktasında çıkan gerginlikte bariyerler devrilirken, pet şişeler havada uçuştu. Polisler göstericilere gaz sıktı..
KÜRSÜDE PANKART
Bu arada, Kardeş Türküler'in konseri sırasında kürsüye çıkan bazı Konak Belediyesi temizlik işçileri, “Zafer bizim olacak. Konak Belediyesi Taşeron Temizlik İşçileri” yazılı pankart açtı. İşçiler, bir süre kürsüde slogan attıktan sonra görevliler tarafından aşağıya indirildi. Kürsü önünde eylemlerini sürdüren gruptan bir kişi, “Bu kürsüler bizim ama onlar bizim yerimize çıkıp konuşuyor. Biz de bu kürsüleri onlara bırakmayacağız. Onların baskıları bizi yıldıramaz” dedi. “Ölmek var dönmek yok”, “Zafer direnen işçilerin olacak” şeklinde sloganlar da atan grup, türkülere de eşlik ederek oynadı.
KESK KORTEJİNDE İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER
Öte yandan, Tepebaşı'nda toplanarak Tarlabaşı Bulvarı üzerinden Taksim Meydanı'na ulaşan KESK kortejinde yer alan “Yeşiller Grubu”, “Doğanın ve insanın sömürüsüne son” yazılı pankartın arkasında şarkılar söyleyerek alana girdi. Bu gruptaki bazı kadınların, çeşitli sembollerle yüzlerini boyadıkları görüldü. Emeğin Partisi (EMEP) üyelerinden bazıları da kuklalar taşıdı. Gruptan bir kişi, aşçı elbisesi giyerek, “Aşçıyım, açım, doyuruyorum ama doyamıyorum” yazılı pankart taşıdı. “Kartal Lisesi öğrencileri” imzalı pankart taşıyan bir grup ise “Parasız, sınavsız üniversite istiyoruz” şeklinde slogan attı. “Bağımsız Gazeteciler Platformu” pankartının arkasından gelen grup da “Biz iyi çocuk değiliz, krala çıplak deriz” yazılı pankart taşıdı. Karikatürcüler Derneği üyeleri de çizdikleri çeşitli karikatürleri taşıyarak yürüdü. Kutlama nedeniyle seyyar satıcılar, üzerinde “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı ve bazı resimler bulunan tişörtleri 10 liraya sattı. Seyyar simitçilerin miting nedeniyle tezgahlarına doldurdukları simitleri sabah saatlerinde tanesi 1 liraya satarken, mitingin sona ermeye başladığı saatlerde ise 4 tanesini 1 liraya sattıkları görüldü. Güvenlik önlemleri kapsamında Taksim Meydanı ve çevresindeki çöp bidonları ve konteynerlerinin kaldırıldığı dikkat çekti.
34 YIL SONRA YENİDEN ASILAN AFİŞ
İstanbul, güneşli bir pazar gününde 1 Mayıs Bayramı'nı kutluyor. Kutlamaların merkezi Taksim Meydanı, 1977'deki kutlamalarla aynı tasarımla güne merhaba dedi. Kürsü 1977 yılıyla aynı yerde ve AKM'ye ünlü 1 Mayıs afişi asıldı.
Taksim Meydanı'na ulaşan tüm yollar saat 07.00 gibi araç trafiğine kapatıldı, meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı. Polisler köpeklerin yardımıyla meydanda ve platformda bomba araması yaptı. Sendikalar, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri meydana yürümek için kortej oluşturdu. DİSK, CHP ve DSP Şişli Halaskargazi Caddesi'nden, TÜRK-İŞ Dolmabahçe'den, HAK-İŞ Mete Caddesi'nden, KESK ve BDP de Şişhane'de toplandı ve Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.
Dört koldan Taksim'e yürüyüş - izle
1 MAYIS 1977'DE KATLEDİLENLER KAZANCI YOKUŞU'NDA ANILDI
Sendika ve meslek odaları ile sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup ise 1 Mayıs 1977'de katledilen işçiler için Kazancı Yokuşu'nda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve yokuşa çiçekler bıraktı.
MUSTAFA KUMLU: "DAHA FAZLA DEMOKRASİ İSTİYORUZ"
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise yaptığı açıklamada, seçime hazırlanan siyasi partilere ve siyasilere seslenerek, "Taksim Meydanı'ndan yükselen sese kulak verin" dedi. Kumlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Barış ve kardeşliği savunuyoruz. Savaştan yana politikalara destek vermeyiz. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasıı istiyoruz. Daha fazla demokrasi istiyoruz. Siyasileri Taksim Meydanı'ndan yükselen sese kulak vermeye çağırıyoruz. Taksim ve 1 Mayıs şehitlerini anıyoruz. Emekçilerin 1 Mayıs Dayanışma Günü'nü kutluyoruz."
ÖNDER VE TUNCEL KORTEJDE
Şişhane'de toplanan KESK ve BDP kortejinde İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel de yer aldı.
TARAFTAR GRUPLARI
Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyenler arasında taraftar grupları da yer aldı. Galatasaray, Fenerbahçe ve Adana Demirspor taraftarları Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında renkli görüntüler ortaya çıktı.
AK PARTİ DE MEYDANDA
Törene AK Parti'den ilk kez kalabalık bir katılım oldu. Feyzullah Kıyıklık, İbrahim Yiğit gibi isimler dikkati çekti. CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Bayram Meral ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de var.
4 KOLDAN TAKSİM'E
Sendikalar bu yıl 1 Mayıs'ı İstanbul'da Taksim Meydanı'nda 1 milyon kişiyle kutlamayı hedefliyor. Bariyerlerle çevrilen Taksim Meydanı çevresinde 17 bin polis görevlendirilirken, akşam vardiyası saat 15.00'e çekilerek miting dağılımında 38 bin 500 polisin görevde olması planlandı. Organizasyon komitesi, katılımcıların kutlamanın yapılacağı Taksim Meydanı'na dört koldan girmesi kararlaştırdı. Karara göre Dolmabahçe tarafında toplanan Türk-İş, Hak-İş ve Memur-Sen, arkalarında bulunan siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ile Gümüşsuyu ve Mete caddelerinden; KESK Şişhane tarafından, arkasındaki kortej Tarlabaşı Bulvarı'ndan; DİSK, meslek odaları ve arkasındaki kortej Şişli tarafından Taksim Meydanı'na gelmesine karar verildi. Saat 11.00'de Kazancı yokuşunda kurum başkanlarının bir basın açıklaması ve çiçek bırakma töreni olacak.
Anıtı korumak için gres yağı
Daha önce göstericilerin tırmanarak zarar verdiği Atatürk Anıtı için de önlem alındı. Anıtın üzerine çıkılmasını engellenmek için bariyerle çevrildi. Anıta çıkmak isteyenleri önlemek için de bariyerlere gres yağı sürüldüğü belirtildi.
Polis, gece yarısı 03.00'ten itibaren meydan çevresi ve arama noktalarında hazırlıklarına başladı. Kulaklıklı ve kamera kasklı çevik kuvvet polislerinin de arasında bulunduğu 17 bin polis bariyer çevresinde konuşlandı. İstanbul dışından getirilen 2 bin polis de çevre sokaklarda önlem aldı.
Meydan çevresinde uygun bir yerde 4 taburdan oluşan bir jandarma birliği de olası olaylara müdahale için hazır bekliyor. Ancak polis miting alanı içinde görev yapmıyor. Kutlama alanında Tertip Komitesi bünyesindeki sendika görevlileri bulunuyor.
2 kriz merkezi
Meydan ve çevre sokaklar MOBESE kameralarıyla takip edilirken, havadan da Ankara'dan getirilen Skorsky helikopterin de arasında bulunuduğu 4 polis helikopteri kameralı takip yapıyor. Meydan ve çevresine ek MOBESE kameraları takıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve The Marmara Oteli'ne iki kriz merkezi kuruldu. Bu merkezlerde kameralardan gelen görüntüler değerlendirilerek müdahale talimatı veriliyor.
Geçtiğimiz yıl 125 bin kişinin toplandığı meydanda bu yıl da benzer bir kalabalığın gelmesi bekleniyor. 4 arama ve kontrol noktasında fiili saldırı olmadıkça küfüre kadar giden sözle sataşmalara müdahale edilmeyecek. Bu kişiler görüntülerinden tespit edilerek daha sonra gözaltına alınacak.
Numan Kurtulmuş da yürüyüşe katılıyor
Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da kutlamalara katılacak. Kurtulmuş, Dolmabahçe'den Türk-İş konvoyunun arkasından yürüyecek.
Durakların camları söküldü
Taksim Meydanı'na giden bütün sokak ve caddeler sabah saat 06.00'da araç trafiğine kapatıldı. Geçen yıl kullanılan Valikonağı Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu Caddesi'ne ek olarak Mete Kavşağı'na da arama ve kontrol noktası kuruldu. Taksim Meydanı bariyerlerle kapatıldı. Kutlamalar sırasında yaşanabilecek taşkınlıklara karşı, meydandaki bütün otobüs durakları ile nostaljik tramvay durağındaki camlar söküldü. Camlar, kutlama sonrası geriye getirilmek üzere kaldırıldı.