Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da şüpheliler arasında yer aldığı 25 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcılardan İsmail Uçar’ın eşi Çiğdem Uçar’ın takipsizlik kararına itiraz yetkisi olan İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne getirildiği belirtiliyor.
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, “İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ndeki görev değişimi ve göreve getirilen kişinin bir savcıyla akrabalık ilişkisi bulunması, karara itirazda bulunulmaması için yapılmış bir atama olduğu kuşkusunu güçlendirmektedir” dedi. Acar, takipsizlik kararının muhakemat müdürlüğüne tebliğ edilip edilmediğini, tebliğ edildiyse karara itiraz olup olmadığını sordu.
Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan’ın haberine göre; 4 eski bakanla ilgili olarak rüşvet aldıkları iddiasıyla kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’nun, Meclis’e çağırmak yerine kurulan alt komisyon tarafından İstanbul’da eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ile Rıza Sarraf’ı ifadeye çağırmasına ilişkin tartışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da adının geçtiği ve takipsizlik kararı verilen 25 Aralık soruşturmasıyla ilgili ilginç bir gelişme ortaya çıktı.
MUHAKEMAT MÜDÜRLÜĞÜNE İTİRAZ EDİLEBİLİYOR
Savcılar İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğan tarafından 1 Eylül 2014 tarihinde verilen takipsizlik kararına, Maliye ve Hazine zararı yönünden İstanbul Muhakemat Müdürlüğü itiraz edebiliyor. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, takipsizlik kararının ardından karara itiraz yetkisi olan İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’nde görev değişimi olduğunu kaydederek savcılardan İsmail Uçar’ın eşi olduğu belirtilen Çiğdem Uçar’ın İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne getirildiğine dikkat çekti.
KUŞKULARI MECLİS’E TAŞIDI!
Acar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ndeki görev değişimi ve göreve getirilen kişinin bir savcıyla akrabalık ilişkisi bulunması, karara itirazda bulunulmaması için yapılmış bir atama olduğu kuşkusunu güçlendirmektedir” dedi. Acar, şu sorulara yanıt istedi:
Aralarında Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu şüphelileri kapsayan ve kamuoyunda 25 Aralık soruşturması olarak bilinen 2012/656 sayılı soruşturmada verilen takipsizlik kararı, İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne tebliğ edilmiş midir?
Tebliğ edilmiş ise tarihi nedir? Tebligat yapılmamış ise gerekçesi nedir? Savcılığın söz konusu tebligatı yapması zorunluluk değil midir? Tebligat için Muhakemat Müdürlüğü’ndeki görev değişiminin beklendiği doğru mudur? Bu iddia soruşturulacak mıdır?
Tebligat yapılmış ise İstanbul Muhakemat Müdürlüğü tebligata bir yanıt vermiş midir? Verilen yanıtın tarihi nedir? Karara itiraz söz konusu mudur?
Hukuki sürecin devam ettiği bir dönemde, soruşturmada görev alan savcılarla akrabalık ilişkisi bulunan birbürokratın itiraz yetkisine sahip bir göreve getirilmesi, hukuki sürece ve adalete gölge düşürmeyecek midir? Bakanlığınız, adaletin gerçekleşmesi için bir adım atacak mıdır?