araya gelen yaklaşık 50 stk yöneticisinden bir çoğu, iş "kürsüye çıkıp sorunları masaya yatırma ve de çözüm önerisi sıralamaya gelince" kaçak güreşe başvurdular: Hazırlıksız geldik!
Yıllardır Çankırı'da STK yöneticisi olup da, kırk yılın başı bir araya gelip de, "buyrun konuşun" denilince, "hazırlıksız geldik" (!) mazeretine sığınmanın mantık çerçevesinde ne derece "makul" bir sebep olup olmayacağını da ister istemez okuyucunun yorumuna bırakmak zorunda kalıyoruz!
Bu sayfalardan sürekli olarak söylediğimiz tez Ticaret Odası Başkanı Hayrettin Çelikten'in bir araya getirdiği STK yöneticilerinin sergilediği tutumla ortaya çıkmıştır! Çankırı'da sayısız STK yöneticisi, sadece ve sadece "işlerine geldiği" şekilde hareket etmekte ve "öncelikli olarak" üyelerinin sorumluluklarını taşıdıklarının dahi "farkında" değillerdir!
Birçok STK yöneticisinin genel politikası açık ve net olarak; "Tabela altındaki koltukta ben oturacağım! Gelene 'hoşgeldin' gidene 'şiirler' düzeceğim(!)"den ibaret olup "koltuk işgalinden" başka bir durum ihtiva etmez! STK'ların çoğunluğu için geçerli olan mevcut durum, bakalım Çankırı'yı ve STK'ları "umut belleyen" Çankırılı'yı nerelere sürükleyecek?
Yapılan toplantı ile seçilen 11 kişilik yürütme kurulunda Hayrettin Çelikten, Nejat Gamzeli, İsmail Kurt, Ali Bağdad, Murat Saraçbaşı, Turgut Ünal, Metin Memiş, Ali Harmancı, Ahmet Kurt, Ömer Çendek ve Arif Bayrak bulunuyor.
Yürütme kurulu ilk toplantısını 24 Şubat 2010 Çarşamba günü Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilecek. Daha sonraki toplantı ise 31 Mart 2010 Çarşamba günü Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli'nin davetiyle Ticaret Odasında yapılacak.
DÜN YAPILAN TOPLANTININ AYRINTILARINI
KARATEKİN GAZETESİNDEN TAKİP EDELİM...
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten’in organizesiyle bir araya gelen STK’lar, Çankırı’nın sorunlarının çözümü için neler yapılması gerektiği ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla bir araya geldiler.
Başta Ziraat Odası, Ticaret Borsası olmak üzere 50’nin üzerindeki sivil toplum örgütünün katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, tüm sivil toplum yetkililerine seslenerek, “İlimizin gelişmesine, kalkınmasına, büyümesine en büyük katkıları yapacak kişileriz. Üyelerimizin taleplerinin yanı sıra ortak yaşam alanı olarak kullandığımız bölgemiz için bulunduğumuz her örgütün üzerine düşen sorumlulukları yapması, başarılı olması için tek ses olup koro halinde birlikte hareket edersek merkezi idareden haklı istediklerimizi daha kolay alacağımız inancındayım.
DPT verilerine göre Türkiye'deki en fakir ve gelişmişlik düzeyi en düşük illerden biri Çankırı'dır. Bu durumdan kurtulabilmek, hükümetlerin verdiği teşvik ve desteklerden en iyi şekilde yararlanabilmek için tanıtım çalışmalarımızı her alanda yapmak zorundayız. Verilmeyen teşvik ve imkanlardan yararlanabilmek için de birlikte hareket etmeliyiz.
Çankırı’da ekonomik hayatın canlanması için; şehir içi ticaretin organizasyonunun yapılandırılması, üniversite altyapısının hızla tamamlanması, ulaşım ve yol sorununun çözülmesi, kentin Ankara-Çankırı karayolu üzerinde gelişmesinin sağlanması, arsa üretiminin bu güzergah üzerinde modern kent mantığında oluşturulması, turizm altyapısının kış, yayla ve termal turizm olarak süratle tamamlanarak hizmete sunulması şeklinde birçok konuda ele alabiliriz.
Burada uzun konuşmalar ve hamasetle vakitlerinizi almak istemiyorum. Tek tek görüşlerinizi alıp ortak bir hareket tarzı belirlememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle sözümü burada tamamlarken katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, sözü sizlere bırakıyorum” dedi.
Daha önce de birçok kez Çankırı’nın sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerilerinin arandığı toplantılar gerçekleştirilmişti. Bundan önceki toplantılarda olduğu gibi bu toplantıda da gelen birçok yetkili hazırlıksız olduklarını ifade ettiler. İlk toplantı olması nedeniyle sadece tanışma ve kısa görüşlerin aktarıldığı toplantıda, söz alan birçok STK yetkilisinin ortak görüşü Çankırı’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gerektği yönünde oldu. Sanayi yatırımında Çankırı’nın çok fakir olduğunun aktarıldığı toplantıda tarıma yönelik teşviklerin geliştirilmesinin özellikle işsizlik sorununu azaltacağı vurgulandı. Sanayinin gelişmemesi nedeniyle Çankırı topraklarının fazla kirlenmediği ve özellikle organik tarımın özendirilmesi de dile getirildi.
Toplantıda ayrıca tarım dışında özellikle küçük ve orta sanayi işletmelerine yönelik yapılacak çalışmaların da Çankırı’nın geleceğine yönelik ciddi adımlar olacağı aktarıldı. Küçük ve orta sanayi işletmelerinin bir çatı altında toplanarak markalaşmaya yönelmesinin faydaları aktarıldı, Denizli ve Kahramanmaraş örneği verildi.
Yapılan toplantıda en ilginç görüşlerden birini ise ÇAYASAD Başkanı Ahmet Kurt dile getirdi. Karatekin gazetesinde yer alan bir haberi örnek gösteren Kurt, “Çankırı’daki ihaleleri neden yabancılar alıyor? Çankırı esnafının bir şekilde korunması lazım. Ben görevim nedeniyle nerde çalışmışsam mutlaka tüm işlerimi orda yaptırmaya özen göstermişimdir. Eğer esnaf korunursa Ankara’ya gitmeye gerek kalmaz zaten” dedi.
Birçok STK yetkilisinin “Hazırlıksız geldik, toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ederiz” dediği toplantı sonrasında geçici yürütme kurulu seçimi yapıldı. Öncelikle 9 kişi olarak belirlenen yürütme kurulu üye sayısı sonrdan 11’e çıktı.