Soma’da, 301 işçinin hayatını kaybettiği, 486 kişinin yaralandığı olayla ilgili soruşturmada Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, İşletme Müdürü Akın Çelik, Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu, mühendisler Ertan Ersoy, Selçuk Demirci, Yalçın Erdoğan ile teknik nezaretçi, iş saha sahibi ve vardiya amirlerinden oluşan 25 kişi dün gözaltına alındı. İlk etapta ifadeleri alınan 5 kişi, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi Soma Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkedildi. Çelik, Erdoğan, Ersoy ve Emniyet vardiya amiri Yasin Kurnaz “taksirle birden çok kişinin ölümü ve yaralanması” suçundan tutuklanırken, Demirci ve Ulu mahkemeden, 4 şüpheli de savcılık sorgularından sonra serbest bırakıldı. 16 şüphelinin ise sorgusuna devam edildiği belirtildi.
ÜRETİMİ NEDEN DURDURMADINIZ?
Savcılık ve hakimlikteki sorguları sırasında şüphelilere, maden ocağında keşif yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapor ve tanık ifadelerinin okunarak, maden ocağı içindeki kömürün yanması sonucu oluşan ısı değerlerinin yüksek olduğu, buna karşın üretimin neden durdurulmadığının sorulduğu öğrenildi. Tutuklanan şüphelilerin, üretimin durdurulması konusundaki sorumluluğun kendilerinde olmadığı yanıtını verdikleri bildirildi.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner olayın meydana gelmesinden sonra HSYK tarafından defin ruhsatlarının düzenlenmesi, cenazelerin madenci ailelerine teslim edilebilmesi işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için yetkilendirilen savcıların görevinin, Kırkağaç’taki işlemlerin tamamlanması üzerine sona erdiğini söyledi.
BİLİRKİŞİ ÖN RAPORUNU AÇIKLADI
Olayın meydana geldiği yerde ve çevresinde, olayın ilk meydana geldiği andan itibaren tüm önlemlerin Soma Cumhuriyet savcıları tarafından alındığını, delillerin tespiti ile muhafaza işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirten Şahiner, Soma’da görevli iki savcının maden ve elektrik mühendisleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti ile birlikte maden ocağına girerek, olay yerinde çok titiz ve saatlerce süren keşif yaptığını açıkladı.
Şahiner, olayla ilgili olarak maden içinde savcılar ve bilirkişi heyeti tarafından yapılan inceleme sonucunda, kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, iş saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirlerinin bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre savcılar tarafından şüpheli tespit edildiğini ve bunların açık kimlikleri ve adreslerinin tespit edilerek gözaltına alındıklarını söyledi.
HSYK 2 SAVCI YETKİLENDİRDİ
Şahiner, soruşturmanın Soma’da görevli 3 Cumhuriyet savcısı tarafından yürütüldüğünü, olayın kapsamı, genişliği, delillerin ivedilikle toplanabilmesi ve soruşturmanın bir an evvel tamamlanabilmesi için HSYK tarafından Akhisar ilçesinde görev yapan 2 savcının geçici olarak Soma savcısı olarak yetkilendirildiğini, 5 savcının soruşturmada görev yaptığını anlattı.
Müşteki, mağdur ve tanıkların çok önemli bir kısmının ifadelerinin alındığını, gözaltına alınan şüphelilerin ifadelerinin alınması işlemlerine başlandığı kaydeden Şahiner şunları söyledi:
“Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış, ifadeleri alınan şüphelilerden 6’sı ilk etapta tutuklanmaları istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkedilmiş, yapılan sorgulama sonucunda 4 şüpheli tutuklanmıştır.
Şüphelilerin üzerlerine atılı suç bu aşamada TCK’nın 85/2. maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup adil bir yargılanmanın yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır.
Soruşturamanın en kısa sürede ikmal edilmesine çalışılmaktadır. Soruşturmayla ilgili olarak devam eden aşamalar hakkında ilerleyen aşamalarda açıklamalar basın sözcüsü olarak tarafımdan gerçekleştirilecektir. Meydana gelen bu elim olay sonucu vefat eden madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum.”
SAVUNACAK AVUKAT ÇIKMADI
Operasyonun başlamasının ardından ilginç gelişmeler de yaşandı. Soma Holding, üst düzey çalışanlarından Akın Çelik gibi bazı isimler için bile avukat görevlendirmedi. CHP’li Özgür Özel, Çelik’in bunu doğruladığını, kendi avukatının ise İstanbul’da olduğunu aktardığını kaydetti. Yasaya göre 5 yılı aşan suçlarda avukatların sorguya girme zorunluluğu olduğundan, savcılık, durumu Manisa Barosu’na bildirdi. Olağan prosedüre göre, Soma’daki nöbetçi avukatları görevlendirmesi gereken baro, toplam 40 avukatın bulunduğu Soma’da, ismi nöbet listesinde bulunan tüm avukatlardan “onları savunmayız” yanıtı aldı. Bunun üzerine, Baro Başkanı Zeynel Balkız, Akhisar’daki 5 avukatı görevlendirdi ve bu avukatlar mahkeme sorgusuna girdi. Balkız, “Soma’daki arkadaşlar, ölenlerin akrabaları, komşuları, arkadaşları olduğunu, şüphelileri savunmalarının ahlaki olmayacağını söyledi. Taraf olduklarını aktardılar. Ben de yetkimi kullanarak Akhisar’daki 5 avukat arkadaşı görevlendirdim” diye konuştu.
MÜFETTİŞ RAPORLARI İNCELENİYOR
Çalışma Bakanlığı’nın olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında müfettişler, Soma Madencilik’in önceki denetimlerini yapan müfettişlerin raporlarını da incelemeye aldı. Soruşturma kapsamında taşeron işçi, çocuk işçi iddialarıyla, madenden son 3 gündür çıkan kömürün sıcak olduğu, bazı teknik görevlilerin bu konudaki uyarısının dikkate alınmadığı iddialarının da soruşturulduğu öğrenildi.
TUTUKLU SAYISI 5'E YÜKSELDİ
Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan ve Ertan Ersoy ile vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve vardiya amiri Hilmi Kazık tutuklanarak cezaevine gönderildi. Müessese Müdür Yardımcısı Ali Uluğ ile güvenlik uzmanı Selçuk Demirci'nin aralarında bulunduğu 15 ise denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı. Jandarmadaki sorgusu devam 5 kişinin sabah saatlerinde savcılığa sevk edileceği öğrenildi. (MİLLİYET)