Asıl olan Çankırı'da yaşayan insanların kendi haklarına sahip çıkmasıdır. Dışarıdan Çankırı ve Çankırı'nın hakkını korumaya kalkarsanız; 'Sana ne? Hem burada yaşamıyorlar hem de akıl veriyorlar' diyerek hiddetlenenler her zaman olduğu gibi tepkilerini ortaya koyuyorlar. Nedeni de; Dışarıdan yapılacak önerilerin akıl verme olarak algılanması. Şunu hep göz ardı ediyorlar. Dışarıda yaşayan Çankırılılar daha özgürce düşüncelerini söyleyebiliyorlar.
Çankırı'da yaşayan, görev yapan çok kişinin Çankırı ilçelerinin yolunu, hatta adını dahi bilmediklerini söylersem şaşırmayın. Bunlar ki demogog, olayları saptırıcı, yüzeysel Çankırı hizmetine soyunanlar.
Gözden kaçan olaylar var. Dışarıdan gözlemlemenin daha sağlıklı olacağı ve eş dost kırılmasın diyerek tepkisini, şikayetini bildirmeyen yerlilerin çoğunlukta olması, tablonun en kötü tarafı. Hem Çankırı'da yaşayanlar kimi kime şikayet edecekler ki? Bakıyorsunuz aynı sülalede biri bir partide, diğer başka partide. Anlayacağınız elmaların hepsini aynı sepete değil farklı sepete koyarak çıkar ilişkilerini aksatmadan yürütüyorlar.
Şöyle bir bakın. Köşe dönenler her devrin adamı değiller mi?
Sivil toplum kuruluşlarına bakıyorsunuz siyasi iktidarın arka bahçesi, bürokrasiye bakıyorsunuz daha düne kadar cemaatçi iken bugün Tayyipçi olup cemaatçilerden kaçanlar, belediye malum. Ne kadar samimiler değil mi? Yerel basın, ekonomik ve idari baskı altında bir ikisi hariç siyasi iktidarın borazanı.
Halk nefes alamaz duruma düşmüş. Bunalmış ve çıkış yolu arıyor. Bu çok açık, baskı çok fazla.
Çankırı'da Kale altındaki eski mahallelerde Poşolar yaşar. Poşolar'ın yaklaşık sayıları bin beşyüz iken bugün beşbine çıkmış!
Cemaatçi seçmen sayısı yedibin olarak dillendiriliyor. Yani toplam seçmen sayısının yüzde yirmibeşi. Roman vatandaşlar dinci (dini çıkar için kullanan) kesimin ablukası altına alınarak, yoksullukları fırsat bilinmiş ve serbest iradelerine ipotek konmuştur. Anlayacağınız siyasi iktidar damardan girmiş, din istismarı ve bu vatandaşların ekonomik ezikliğini fırsat bilerek hür düşüncelerine kelepçe vurmuştur.
Siyasi iktidarın seçmen bazında eski durumu yok? Çankırı'ya gelmeyen yatırımlar, yapılmayan hizmetler, yolsuzluklar ve cemaat kavgası oy potansiyelini erozyona uğratmış gözüküyor.
Yerel seçimin favorisi hangi parti derseniz?
Siyasi iktidarın yolsuzluklarını, başarısızlıklarını, Türkeyeyı çıkmaz sokaklara sürüklemesi, yerel yönetimin suçlarını ve aciziyetlerini en iyi kim anlatırsa o olacaktır. Eğer bürokrasi ve emniyet baskı yapmazsa şimdilik bu şans MHP'de gözükmektedir.
Seçimlere kadar anormal bir gelişme olmazsa Çankırı Merkez, Ilgaz, Eldivan, Kurşunlu'da MHP'nin şansı çok fazla. Siyasi iktidarın yanlış aday göstermesi durumunda Orta ve Çerkeş'te de MHP iyi durumda gözüküyor. Yeter ki belediye meclis üyeliklerinde iyi seçim yapsınlar.
Çankırı Merkez, Ilgaz, Kurşunlu, Çerkeş, Orta gezilerimde gördüğüm manzara bu, siyasiler ve halkla temaslarımın izlenimi. Değişebilir.
Şu unutulmasın ki MHP siyasi iktidarı çok zorlayacak ve siyasi iktidarın öngördüğü "onikide oniki" hayali suya düşecek gözükmektedir. Bu seçim siyasi iktidar için çantada keklik olarak gözükmüyor, çok zorlanacağa benziyor.
En doğrusunu seçmen söyleyecektir. İyi seçim refah ve huzur getirirken kötü seçim hayatlarını karartacaktır. Kimin iyi, kimin kötü olduğuna da artık seçmen karar versin.
Gelecek yazım: Dindar değil, dinci kesimin (yani dini kendi ikbali ve çıkarı için kullanan!) bir iki uygulamasından söz edeceğim.