Ankara ve İzmir'deki eylemlere kitlesel katılım oldu. Benzer eylemler, Mersin, Adana, Kocaeli, Hakkari, Tunceli, Balıkesir gibi bir çok ilde yapıldı. En büyük eylem ise İstanbul'da yapıldı. Saat 16.00'da yürüyüşe geçen grupların eylemi saat 17.40 gibi basın açıklamaları ile sona erdi. Ancak halen 100-150 kişilik bir grubun İstiklal Caddesi'ndeki bekleyişi sürüyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler söz konusu eylemlerin yasal olmadığına dair uyarıda bulunurken, katılanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.
Taksim Gezi Parkı'na dün akşam yapılan polis müdahalesi sonrası DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDHB ortak eylem kararı almıştı. Bugün yapılan iş bırakma eylemine 27 bin üyeli Türk Diş Hekimleri Birliği ise ilk kez katıldı. Eyleme Türkiye'nin çeşitli illerinden katılım olurken, en büyük katılım İstanbul'da gerçekleşti.
İşte İstanbul'daki yürüyüşten dakika dakika gelişmeler:
SAAT 17.40
DİSK ve KESK üyeleri Tünel ve Şişli tarafında yaptıkları basın açıklamaları sonrası olaysız dağıldı. Ancak konfederasyonların üyeleri dağılırken kortejlerde yer alan gruplar yürüyüşe devam kararı verdi. Beyoğlu Tünel ve Osmanbey’de yolları polis tarafından kesilen bu grupların bekleyişi sürüyor.
SAAT 17.20
İş bırakma eylemi yapan KESK, Beyoğlu Tünel'de toplantı. Taksim Meydanı'na yürümek isteyen yaklaşık 2 bin kişinin önü polis tarafından kesildi. Kalabalık bunun üzerine oturma eylemi yapmaya başladı.
SAAT 17.00
Polis, Ramada Oteli'nin önünde bekliyor. DİSK üyeleri ile polis arasında 150-200 metrelik bir mesafe bulunuyor. DİSK adına basın açıklamasını Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu yapıyor.
SAAT 16.45
Osmanbey'e ulaşan DİSK korteji polis ile karşı karşıya.
SAAT 16.00
İş bırakma eylemi yapan DİSK, Şişli'deki genel merkezi önünden Taksim'e doğru yürüyüşe başladı. Saat 16.00 sıralarında başlayan yürüyüşe CHP Milletvekili Süleyman Çelebi de katılıyor.
BİR ÇOK İLDE İŞ BIRAKMA EYLEMİ
İZMİR: İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’na polisin sert müdahalesinin ardından iş bırakma eylemine karar veren sendika ve birliklerin üyeleri İzmir’de yürüyüş yaptı. Basmane Meydanı’nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi, Konak Meydanı’na yürüyüp hükümete tepkilerini dile getirdi. Grevdeki işçilerden bazıları, Hükümet Konağı önünde önlem alan Çevik Kuvvet polislerine yönelik herhangi bir saldırıyı önlemek için elele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.
BİNLERCE KİŞİ MEYDANLARA ÇIKTI
KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDHB’nin ortak kararı doğrultusunda iş bırakma eylemine destek veren yaklaşık 10 bin kişi, saat 13.00 sıralarında, Basmane Meydanı’nda toplanmaya başladı. ’Hükümet istifa’, ’Kahrolsun faşizm’, ’Her yer Taksim, her yer direniş’, ’Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ sloganları atan grup, Konak Meydanı’na yürüyüşe geçti.
Hava sıcaklığının 35 dereceye yaklaştığı kentte, kabalalık kortej, Konak Pier Köprüsü’nden Güzelyalı istikametine yola çıkarak trafiği kesti. Bir süre yolda ilerleyen kortej, Konak Üst geçit üzerinden Konak Meydanı’na giriş yaptı. Meydan’daki Saat Kulesi çevresini dolduran kalabalık, sloganları ve pankartlarıyla hükümete yönelik tepkilerini dile getirdi. Bu sırada Çevik Kuvvet de Hükümet Konağı önünde TOMA ile önlem aldı. Eylemci işçilerden bazıları da Hükümet Konağı önünde önlem alan Çevik Kuvvet polislerine yönelik herhangi bir saldırıyı önlemek için elele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.
ANKARA: Gezi Parkı'na Cumartesi yaplan müdahalenin ardından genel grev kararı alan DİSK ve KESK sendikları Kolej Meydanı'nda toplandı. Grup daha sonra Kızılay istikametine yürüyüşe geçti. Mithat Paşa Köprüsü'ne kadar yürüyen yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık polis tarafından durduruldu. Bunun üzerine grup üyeleri burada basın açıklaması yaptı. Açıklamada polis müdahaleleri ve Başbakan'ın Gezi Parkı hakkındaki söylemleri eleştirildi. Grup, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.
DENİZLİ: Pamukkale Üniversitesi Hastanesi önünde toplanan doktorlar ve hemşireler, Taksim Gezi Parkı olaylarında yaralanan kişileri tedavi ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan meslektaşlarına, Hipokrat yemini ederek destek verdi.
Doktor ve hemşireler adına açıklama yapan Prof. Dr. Göksel Kıter, Taksim Gezi Parkı olaylarında polisin yaraladığı kişileri tedavi eden doktorların ve hemşirelerin gözaltına alınmasını kınadı. Sağlık çalışanlarının vicdanen ve hukuken görevlerini yaptıklarını belirten Prof. Dr. Kıter, "Orada biz de olabilirdik. Bizden yardım istendiğinde görevimizi yapardık. Yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Bizler kutsal mesleğimize Hipokrat yemini ederek başladık. Buradan yeminimizi ederek onlara destek verelim" dedi.
TUNCELİ: Memurların büyük bölümü sendikaların aldığı iş bırakma eylemine destek verip, yürüyüş düzenledi. Tunceli Belediyesi giriş kapısına ’Bu iş yerinde grev var’ yazılı pankart açıldı. Kent merkezindeki ticari taksiler de gün boyu kornalarını çalarak eyleme destek verdi.
Esnafın öğleden sonra kepenklerini kapattığı kentte, yaklaşık 4 bin kişi Sanat Sokağı üzerinde toplanarak, yürüyüşe geçti. Protestocular, hükümet aleyhine sloganlar attı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan göstericiler, ana caddeyi çift yönle trafiğe kapatıp, olaylar sırasında ölenler için saygı duruşunda bulunup, 1 dakikalık oturma eylemi yaptı. Ölenlerin isimlerinin okunması sırasında toplanan kalabalık hep birlikte ’burada’ diye yanıt verdi.
ADANA: Gezi Parkı eylemlerindeki polis şiddetini protesto etmek için 1 günlük iş bırakan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDP üyeleri, protesto yürüyüşü ve basın açıklaması yaptı.
Adana Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 500 kişi Atatürk Caddesi’nden, Atatürk Parkı’na yürüdü.
KESK, DİSK, TMMOB, BES, TTB ve TDB üyeleri Manisa’da da bir günlük grev kararı alıp protesto yürüyüşü yaptı.
MANİSA: Sendikaların bir günlük grev kararı almaları üzerine KESK Manisa Şubeler Platformu’na bağlı sendika üyelerinden oluşan yaklaşık bin kişi Manisa Lisesi önünde toplandı. Grup, 15 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.
ANTALYA: Taksim Gezi Parkı eylemlerinin 21’inci gününde polis tarafından güvenlik gerekçesiyle çembere alınan Taksim Meydanı’nın halka açılması için Antalya’da da grev kapsamında yürüyüş düzenlendi. Eyleme 300 kadar kişi katıldı.
BU DOKTOR GRUBU İLK KEZ EYLEM YAPACAK
SAMSUN: KESK, DİSK, TTB, TDB ve TMMOB sendikaları üyesi yaklaşık 500 kişi, bugün protesto yürüyüşü yaptı. İstiklal Caddesi üzerinde toplanan sendika üyeleri, Lise Caddesi ve Gazi Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanına gitti. Sloganlar atıp ellerinde dövizler ve flamalar taşıyan grup hükümeti yaptığı uygulamalar nedeniyle protesto etti. Tüm gruplar adına açıklamayı yana KESK Dönem Sözcüsü Müşfik Veysel Erdoğan, baskı ve şiddete karşı direnenlerle birlikte olacaklarını söyledi. Hükümet aleyhinde sloganlar atan sendika üyeleri, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
BALIKESİR: Bugün saat 11.30 sıralarında, Belediye binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, insanca bir yaşam istediklerini belirterek Alihikmetpaşa Meydanı’na yürüdü. Polis, eylemcileri kaldırımdan yürütmek istedi. Kısa süreli tartışma sonrası eylemciler yolun bir şeridinden yürüdü. Bu arada, trafiğin akması ilginç görüntüler oluşturdu. Eylemciler, ’Susma haykır, direniş haktır’, ’Her yer Taksim her yer direniş’, ’Yılgınlık yok, direniş var’, ’Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları attı. Bir çift, ’Kimyasal Tayyip istifa’ yazılı pankart açtı. Üniversitelilerin de eyleme destek verdiği gözlendi.
KOCAELİ: Merkez Bankası önünde saat 12.00’da toplanan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB üyelerinden oluşan yaklaşık 5 bin kişi ’Direne direne kazanacağız’, ’Hükümet istifa’, ’Taksim’de düşene, dövüşene bin selam’ diye slogan attı. Grup üyeleri daha sonra yürüyüş yolu boyunca AK Partil İl Binası önüne kadar yürüdü. Burada Çevik Kuvvet ekiplerinin oluşturduğu barikat önüne siyah çelenk bıraktı.
GAZİANTEP: 300 kişilik grup, öğle saatlerinde Kırkayak Parkı’nda toplandı. Ellerindeki döviz ve pankartlar açan grup üyeleri, sık sık hükümet aleyhine slogan attı. Polisin önlem aldığı eylemde, kalabalık sloganlar eşliğinde Yeşilsu Parkı’na kadar yürüdü. Kalabalık adına konuşan KESK Sözcüsü Ömer Faruk Koç, halkın ülkeyi demokratikleştirmek için her türlü bedeli göze aldığını belirtti.