kaldırılması için çalışma başlattı. İki yıl önce terk edilen OKS’ye dönüş masaya yatırıldı.
Çubukçu ayrıca ilköğretimde tek tip üniforma dönemini de kapatıyor. Üzerinde çalışılan formül ise şu: “Erkekler istediği renkte ceket ve kravat, kızlar istediği renkte gömlek giyecek.”
ÇUBUKÇU, STRES
YAPIYOR DİYE
SBS’Yİ KALDIRIYOR
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, “Çocukların sürekli sınava girmesi doğru değildir” diyerek, SBS’nin kaldırılması için çalışma başlattı. Yılda bir kez yapılan OKS’ye geri dönülebilir
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu Seviye Belirleme Sınavları’nın (SBS) kaldırılması için Talim Terbiye Kurulu (TTK) ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nde (EĞİTEK) çalışma başlattı. TTK ve EĞİTEK’te toplantı yapan Bakan Çubukçu’nun “12, 13, 14 yaşındaki çocukların sürekli sınav stresi yaşaması doğru değil” dediği öğrenildi. Velilerden de SBS’ye ilişkin sürekli şikâyet alan Bakanlığın 2 yıl önce terk ettiği Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (OKS) geri dönmesi söz konusu.
SINAVSIZ ÇÖZÜM OLSA
MEB yetkilileri Çubukçu’nun “sınavsız bir formül” bulunmasını istediğini, OKS’nin de çözüm olmadığı görüşünü savunduğunu söyledi. Çubukçu daha önce de Bakanlıktan bağımsız bir akademisyen grubundan SBS konusunda çözüm üretmeleri için yardım isteyeceklerini açıklamıştı. Bakanlık SBS’nin değiştirilmesi ya da kaldırılması fikri çerçevesinde, istekli ve not ortalaması iyi olan öğrencileri ihtisas liselerine yönlendirecek. İhtisas liseleri arasında yer alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve anadolu öğretmen liselerine giriş için bakanlık yeni bir formül arayışında. Güzel sanatlar liseleri özel yetenek sınavı ile alındığı için bu okullara öğrenci alımında değişikliğe gidilmeyecek. Ancak Anadolu liseleri genel liseye ya da genel liselerin tamamının Anadolu lisesine dönüştürülmesi tartışılıyor.
BAKANLIK FORMA AÇILIMI YAPIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin önümüzdeki dönem kılık kıyafetlerinin nasıl olacağını “anket”le belirleyecek. Bakan Çubukçu’nun “forma/önlük” sisteminin dışına çıkılması için Talim Terbiye Kurulu’nda (TTK) çalışma başlatılmasını istedi. Bu kapsamda siyah önlük, beyaz yaka veya lacivert ceket, gri pantolon, lacivert kravat dönemi sona erecek. Buna göre öğrenci giyiminin üstünü tayin etme hakkına sahipken, pantolon ve etek rengi ve biçimlerini okul yönetimleri ve aile birlikleri belirleyecek.
ÖNLÜĞE ANKETLİ ÇÖZÜM
MEB’in sitesindeki “Serbest Okul Kıyafeti’’ anketinde, öğrenciler, öğretmenler ve veliler “İlköğretim ve ortaöğretim okullarında mecburi kıyafet uygulamasından memnun musunuz?’’ sorusunu yanıtlıyor. Okul kıyafetlerinin belirlenmesinde şu ayrıntılar öne çıkıyor:
-İklim ve yöresel şartlara göre çeşitlilik.
-Haftada bir gün serbest kıyafet.
-Erkek öğrencilere kravat zorunluluğunun kaldırılması.
-Kıyafetlerde dini etnik ideolojik sembol ve renklerin taşınmaması.
ÖĞRENCİLER KADAR ÇALIŞSAK İSYAN ÇIKAR
Okul, etüd, test, ders, dershane derken öğrencilerin haftanın bir günü bile tatil yapmadığını söyleyen matematik profesörü Ali Nesin, “Patronlar çocuklarımız kadar çalışmamızı isteseler ülkede isyan çıkar. Asker polis dinlemez, ayaklanır haykıra haykıra Ankara’ya yürürüz. Ama çocuklarımızı köle gibi çalıştırmakta bir sorun görmüyoruz. Sesleri bile çıkmıyor yavrucakların” diyor. (Kaynak: Esra YAZDIÇ / GAZETE HABERTURK /Ümran AVCI / AHT)