'Sansür Yasası'nın 29. maddesi oylamada kabul edildi

İktidarın 'dezenformasyon yasası' olarak tanımladığı sosyal medya yasasının en çok tartışılan 29'uncu maddesi TBMM'de kabul edildi.

KAMUOYUNDA "Sansür Yasası" olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen 29. Maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Düzenleme ile Türk Ceza Yasası'na (TCK) "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklendi, "endişe, korku veya panik yaratma, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya" yönelik yayın yapanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

"Sansür Yasası" teklifinin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen 29. maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay "Türkiye, diktatör ve adamlarının yönettiği bir ülke olarak dünyada anılacak. Bu yasa iç barışı bozacak. Kutuplaşmayı besleyecek" dedi.

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bugün devam ediyor.

Teklifin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngören, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" düzenleyen 29. maddesi, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

ERHAN USTA: BU BİR ZULÜM YASASIDIR

Maddenin kabul edilmesinin ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta şunları söyledi:

"Bu yasa bu korku ve baskı iklimini daha da artıracak. Özellikle 29. maddesi kötü bir maddedir. İktidar grubunu, sağduyuya davet ediyorum, bu maddenin çekilmesi konusunda. 29. madde, kanunlaşması durumunda; bağımsız akademisyenler ENAG, enflasyon rakamları açıklayamayacak. ENAG yetkilileri, tutuklanacaklar üç yıla kadar hapis cezası alacak. Bu bir zulüm yasasıdır."

MAHİR ÜNAL: MADDENİN İDDİALARLA UZAKTAN, YAKINDAN İLGİSİ YOKTUR

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise şöyle konuştu:

"Bunu özellikle ‘kamu barışına karşı suçlar’ başlığı altına eklememizin gerekçesi defalarca açıklanmasına rağmen; bilinçli ve kasıtlı bir şekilde, yalan ve gerçek dışı bilgiye kimin karar vereceğini yargı erkine bırakmışken, buradan bu kadar siyasal argüman üretmeyi bir başarı olarak görüyorum. Hazırladığımız kanun maddesinin buradaki iddialarla uzaktan, yakından ilgisi yoktur."

HAKKI SARUHAN OLUÇ: ANLATAMIYORUZ. DİNLEMİYORSUNUZ

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise şu açıklamayı yaptı:

"Maalesef bir ortak akla ulaşamadık. Anlatamıyoruz. Uluslararası sözleşmelere aykırı, Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı. Bunları dinlemiyorsunuz. Siz bunu seçimler için çıkartıyorsunuz, muhalefetin sesini kesmek için çıkartıyorsunuz. Yurttaşlar gerçekleri konuşmaktan, yalanları, talanları, kirliliği ortaya dökmekten vazgeçmeyecekler. Bazen devletlerin tarihinde, isimler ile anılan yasalar vardır. Sansür Yasası olarak bu yasanın çıkarılmasında çalışmış olanların isimleri de tarihe bu bağlamda geçmiş olacak."

KABUL EDİLEN MADDE NE İÇERİYOR?

Türk Ceza Kanunu’na eklenen "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak"suçunu düzenleyen madde şöyle:

"Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri