Futbol sahalarında her gün yaşanan spor terörüne ağır ceza geliyor. TBMM Başkanlığı'na sunulan Sporda Şiddet Kanun Tasarısı'nda, sahalardaki kötü tezahürata 3 yıla kadar hapis öngörülüyor.
Kesici ve delici alet kullananlar 3 yıla kadar cezalandırılabilecek. Organize şike olaylarına katılanlar ise 18 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Tasarı, müsabakaları sırasında kulüplerin kendi özel güvenlik birimlerini oluşturmalarını öngörüyor.
Hükümet, uzun süredir beklenen Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nı Meclis'e gönderdi. Tasarı, özellikle kötü tezahürat ve şiddetle ilgili ağır cezalar içeriyor. Buna göre; taraftarların grup halinde ya da münferit olarak belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın (duyan kişilerin rencide olmasını sağlayacak tarzda) aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak. Tezahüratların din, dil, ırk, etnik köken veya mezhep farkı gözeterek tahrik edici sözlerden oluşması durumunda alt ceza sınırı 1 yıla çıkarılacak. Kötü ifadelerin yazılı pankartlarda yer alması durumunda ise üst ceza sınırı 4,5 yıl olacak.
Tasarı, ateşli silahların yanı sıra kesici, ezici, bereleyici veya delici aletlerle patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ya da yakıcı maddelerin spor sahalarına girmesini yasaklıyor. Bu maddeleri sokanlar 3 aydan 1 yıla kadar, kullananlar 1 yıldan 3 yıla kadar, başkaları için temin edenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Ayrıca müsabaka düzenini bozabilecek veya çevreyi kirletebilecek nitelikte her türlü maddenin girişi de suç teşkil edecek. Kişilere 20 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek.
ORGANİZE ŞİKE OLAYLARINA KARIŞANLAR,
18 YIL HAPİS CEZASIYLA YARGILANABİLECEK
Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya menfaat temin eden kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Suçun kamu görevlileri, spor kulübü yöneticileri, suç işlemek amacıyla kurulmuş örgütlerin üyelerince işlenmesi veya bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla yapılması durumunda, ceza yarı oranında artırılarak 18 yıla kadar çıkarılabilecek.
Tasarı, spor müsabakalarındaki olayların önüne geçmek için alınacak tedbirleri düzenlemek için il ve ilçelerde 'spor güvenlik kurulları' oluşturulmasını da öngörüyor. Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulacak. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, TC kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart hazırlanacak. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye'ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilecek. Bilet satışları kişilere özgü olarak ancak bu elektronik kart üzerinden yapılabilecek. Spor müsabakalarını, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kartla izleyebilecek.
KULÜPLERl, ÇOCUKLARA AYRI TRİBÜN TAHSİS EDECEK
Ev sahibi kulüpler, spor alanlarında sağlık ve güvenlikten sorumlu olacak. Müsabakanın yapılacağı yerde konuk takım seyircilerine bağımsız bir bölüm ayıracak ve taraftarlar arasında temas olmamasını sağlayacak. Spor alanlarında, çocuklar ve engellilerin müsabakaları izleyebilmeleri için durumlarına uygun yerler tahsis edecek. Spor alanlarında seyircilerin oturma yerlerini numaralandıracak, alanlara kapasitenin üzerinde ve biletsiz seyirci alamayacak. Kulüpler, genel kollukla birlikte görev yapmak üzere güvenliği sağlamaya yetecek sayıdaki özel güvenlik görevlileri bulundurmak ve spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Ayrıca ev sahibi kulüpler, müsabakalarda seyirci sağlığını ve emniyetini ilgilendiren konularda çalıştırmak üzere ayrıca kulüp görevlileri bulunduracak. Taraftar dernekleri de seyirciler için spor ahlâkı ve ilkelerine uygun eğitici faaliyetlerde bulunacak.
ALKOLLÜ TARAFTARI STADA ALANLAR YANDI!
-Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'na göre; bileti olmaksızın spor müsabakalarını izlemek amacıyla spor alanlarına giren kişi, 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Kanun hükümlerine aykırı olarak seyirci kabul eden veya kabul edilmesini sağlayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecek. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılması yasaklanan kişi lehine işlenmesi halinde ise cezalar yarı oranında artırılabilecek. Açıkça alkollü olduğu veya keyif verici madde kullandığı anlaşılan kişileri spor alanlarına kabul edenler de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek. Ayrıca kendisine ait elektronik kartı bir başkasının spor müsabakasına seyirci olarak girmesini sağlamak amacıyla kullandıran kişiye 1, sahte elektronik kartı üreten, satan, satışa arz eden, devreden, satın alan, kabul eden veya bulunduranlara da 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. (kaynak: zaman.com.tr)