17-25 Aralık operasyonlarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) kuruma gelen ‘Rüşvet ve yolsuzluk haram mıdır?’ sorularını cevapsız bırakmıştı. Diyanet soruları da bir süre sonra internet sitesinden silmişti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yolsuzluk ve rüşvete dair sessiz kalması da eleştiri konusu olmuştu.
RÜŞVET NEYİN KARŞILIĞI?
Sitesinden rüşvet sorularını silen Diyanet’in basımı devam eden bir kitabı ise gözden kaçırdığı ortaya çıktı. Diyanet tarafından 5. baskısı yapılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı kütüphanesinde de bulunan Fahri Demir’e ait kitapta rüşvetin haram olduğu açıkça yazılıyor.
Bugün'de yer alan habere göre İslam Hukukunda Mülkiyet Hakkı ve Servet Dağılımı adli kitapta rüşvet gayrimeşru kazanç yolları arasında sayılıyor. Kitabın 5. bölümünün 261. sayfasında yer alan Gayrimeşru Kazanç Yolları başlığını taşıyan makalede şu cümleler yer alıyor: “Rüşvet alan bir iş görmüştür ama gördüğü iş vazifesi ise para neyin karşılığıdır? Vazifesi değil de farklı veya haksız muamele ise yaptığı iş haramdır.
Dolayısıyla aldığı da haramdır.” Kitaptaki bu cümleler örnek hadisler ve sözler ile devam ediyor. DİB Yayınları’ndan çıkan 356 sayfalık kitabın, internet üzerinden de satışı devam ediyor.
'HEDİYE' DİYEN EGEMEN BAĞIŞ’A CEVAP
Meclis Soruşturma Komisyonu’na ifade veren eski bakan Egemen Bağış, Reza Zarrab’ın kuryelerince evine bırakılan pakette çikolata veya gömlek gibi bir hediye olduğunu belirterek ‘Hediye Türk geleneğidir’ demişti.
Kitapta Bağış’a tokat niteliğinde cevap Hz. Peygamberin hutbesiyle veriliyor. İşte o satırlar: “Hz. Peygamber ‘Şaşırıyorum bazı kimselere ki vazifeden geliyor da bazı malların kendisine hediye edildiğini söylüyor. Sizden her kim bu yolla bir şey elde ederse mutlaka kıyamet günü aldığı haram malları boynuna yüklenmiş olarak (mahşer yerine) götürülür’ dedikten sonra ellerini açarak iki kere “Tebliğ edildim mi Allah’ım” diye seslendi.”
SORU SiTEDEN KALDIRILDI
17-25 Aralık büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası sessizliğiyle gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yolsuzlukla ilgili sorulan sorulara da cevap vermediği belirtildi. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesindeki Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformu’na yöneltilen “Yolsuzluk ve rüşvet caiz midir” sorusu, aradan geçen yaklaşık 1 yıla karşın yanıtlanmadı. Önceki gün de soru söz konusu siteden kaldırıldı.