Üst Kurul’un Ebubekir Şahin başkanlığında bugün yaptığı toplantıda, CHP kontenjanından seçilen Bildirici’nin, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte basın açıklaması yapması nedeniyle tarafsızlığını kaybettiği gerekçe gösterildi.
RTÜK üyelerinin her ne kadar siyasi parti kontenjanından seçilse de RTÜK kanunu gereğince “RTÜK üyeleri bir siyasi parti temsilcisi gibi hareket edemez, tarafsızlık ilkesine gölge düşüremez” ilkesine bağlı kalması savunuluyor.
Ayrıca yandaş medyada bir süredir Bildirici’nin, makam aracını iş dışında kullandığı iddiaları ve güvenlik kamerası kayıtları da haberleştiriliyordu.
Bunun üzerine toplanan RTÜK Başkanı ve üyeleri, Bildirici’nin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi.
Usta gazeteci Faruk Bildirici, 27 yıldır çalıştığı Hürriyet gazetesinde ombudsmanlık yaparken geçen Mart ayında gazeteden ayrılmış, daha sonra CHP kontenjanından RTÜK üyesi olmuştu.
BİLDİRİCİ’DEN AÇIKLAMA
Faruk Bildirici, kararın ardından yazılı açıklama yaptı. Bildirici açıklamasında şunları kaydetti:
“İlk günden söylemiştim. RTÜK’te olup bitenleri bilmek bu ülkede yaşayan herkesin hakkı. RTÜK’ün şeffaf olması gerekli.
Bu düşünceden hareketle RTÜK üyesi olarak yaklaşık 3.5 aydır kurulun şeffaflaşması ve siyasi iktidarın arka bahçesi olmaktan kurtulması için mücadele ettim. Müzakerelerle ilgili gizlilik kuralına özen gösterdim ama kararlarla ilgili düşüncelerimi, karşı oylarımı, itiraz gerekçelerimi topluma açıklamaktan geri durmadım.
Üst Kurul yönetimi bundan rahatsız oldu. Zira RTÜK, başkanlık sistemiyle yönetiliyor; Başkan, Üst Kurul’a danışmaya bile gerek duymadan birçok konuyu keyfine göre belirliyor. RTÜK’ün ne özerkliği var artık ne de bağımsızlığı.”
“KENDİ HUKUKSUZLUĞUNUN ÜZERİNİ ÖRTMEK İÇİN YİNE HUKUK DIŞI BİR YÖNTEM UYGULADI”
Bildirici açıklamasını şöyle sürdürdü:
“RTÜK’te muhalif üyelerden istenen, eleştirilerini dışarı aktarmamaları, her şeyi içerde tutmaları. Ben böyle bir muhalif olmayınca da RTÜK içinde hareketim, ilgililerden en basit bir konuda bile bilgi almam ilk günden itibaren sınırlandı. Buna rağmen yılmadan çabalarımı sürdürdüm.
Dönüm noktası, Ebubekir Şahin’in RTÜK’ün yanısıra Basın İlan Kurumu ve Türksat’ın da yönetiminde olduğunu tespit etmemdi. Önce aldırmadılar, sonra da gündeme almayı reddederek bu hukuksuzluğun üzerini kapatmaya çalıştılar. Ben Şahin’in çekilmiş sayılması gerektiğini, müstafi duruma düştüğünü ve yönettiği toplantılardaki kararların kanunsuz olduğunu savundum, kararlara muhalefet şerhleri düştüm. Onunla da kalmayıp İdare Mahkemesi’nde dava açtım.
Şahin, hukuk mücadeleme dayanamadı ve benden kurtulmak için maalesef kuruldaki sayısal çoğunluğa dayanarak üyeliğimi düşürme yolunu seçti. Kendi hukuksuzluğunun üzerini örtmek için yine hukuk dışı bir yöntem uyguladı. Hiçbir somut gerekçe, hiçbir somut suçlama olmadan üyeliğimin düşürülmesi beni mücadelemden alıkoyamaz.”
“25 YILLIK RTÜK TARİHİNDE BİR İLK VE DEMOKRASİ AÇISINDAN TEHLİKELİ BİR YOL AÇILDI”
Faruk Bildirici açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Ama üyeliğimin düşürülmesiyle, 25 yıllık RTÜK tarihinde bir ilk ve demokrasi açısından tehlikeli bir yol açıldı. Eleştirilerime tahammül edemeyenler benden sonra da beğenmedikleri, susturmak istedikleri üyeyi istedikleri zaman kuruldan atabilir. Artık beş-altı kişilik çoğunluğu elde eden taraf, diğerlerini kurulda barındırmayabilir. Meclis’in seçtiği üyeyi RTÜK’teki beş-altı kişi el kaldırıp kuruldan atamamalı.
Bu karara karşı da yine hukuk yoluna gideceğim. Umarım bu demokrasi darbesi yargıdan döner.”
“SALONDAN ÇIKARILDIM”
RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, karardan önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kurumun 25 yıllık tarihinde bir ilk yaşandığını söyledi.
Bildirici, kendisinin RTÜK üyeliğinin düşürülmesinin teklif edildiğini belirtti. Bildirici şu ifadeleri kullandı:
“RTÜK’te muhalefete ve demokrasiye darbe. Başkanın hukuksuz olarak üç yerde birden görev almasına karşı çıktığım, yanlışları eleştirdiğim ve kamuoyuna duyurduğum için RTÜK üyeliğimin düşürülmesi teklif edildi.
RTÜK’ün 25 yıllık tarihinde ilk. Üst Kurul toplantısında şu anda Başkan Şahin’in üyeliğimin düşürülmesi önerisinin gündeme alınması görüşülüyor. Yasa gereği ben salondan çıkarıldığım için beni CHP kontenjanından seçilen İlhan Taşçı savunuyor.
Tehlikeli bir yol açılıyor. Üyeliğimin düşürülmesi mücadelemi etkilemez ancak anti demokratik bir yol açılmış olur. Beş oyu bulan taraf susturmak istediği muhalif üyeyi kuruldan atabilir. RTÜK’te muhalefete izin vermeyen, siyasi iktidarın uzantısı ve tek sesli bir dönem başlar.”