Rektör Savaş: Üniversitenin büyüme hızı ile yerel yönetimin hızı paralel değil

Karatekin Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, haber editörümüz Vedat Beki’ye yaptığı açıklamada, “üniversite” ile ilgili gündemde merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

Rektör Savaş “Tüm samimiyetimle söylüyorum, yeni kurulan bir üniversite olarak yaptığımız işlere şöyle bir bakıyorum da, bugüne kadar gerçekleşen bütün bu işleri biz nasıl yaptık diye kendime sormadan edemiyorum” derken, içinde bulunduğu iş yoğunluğuna karşın çok da şikayetçi görünmüyordu.

Yaklaşık 3 saat süren görüşme maratonumuza Uluyazı’dan başladık. Öncelikli olarak inşaatların sürdüğü Uluyazı kampus alanına giden yolun açılması konusunda “Bu yolun açılması konusunda Kastamonu’dan önemli destek aldım. Karayolları Bölge Müdürü arkadaşımıza teşekkür ediyorum” diye söze başlayan Rektör Savaş “Uluyazı’daki üniversite kampus alanı örnek bir proje olacak. Bugün itibari ile doğalgaz ve fiber optik ağı tamamlandı. Yolun asfalt işlemi de önümüzdeki aylarda gerçekleşecek. Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı bina Temmuz ayında tarafımıza teslim edilecek.” derken, gözlerinin içerisindeki mutluluğu görmemek mümkün değildi.

8 BİN METREKARELİK
İNŞAAT BAŞLADI!

Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’la birlikte içinde bulunduğumuz Uluyazı kampus alanında yoğun bir faaliyet gözlemleniyor. Milli Eğitim Bakanlığının ihaleye çıkardığı ve Rektörlük Binası olarak projelendirilen inşaat hızla yükseliyor. Savaş’ın bina ile verdiği son bilgi “Bu binayı idare binasına dönüştüreceğiz! Binanın rektörlük idare merkezi olarak hizmet vermesi, hazırlanan proje ile mümkün görünmüyor! Yeniden çizilen bir proje ile Rektörlük binamızı yola yakın bir yere yapmayı planladık” dedi.

Kampus alanında geçtiğimiz günlerde ihalesi tamamlanan Merkez anfi ve dersliklerin oluşacağı birinci binanın temeli atılmış ve su basmanı çıkmış durumdaydı. Toplam 4 bin m2’lik inşaat hızla ilerliyor. İkinci bölümü kapsayan bir 4 bin m2’lik inşaatın da temeli atılmış ve çalışmalar sürdürülüyor. 6 bin m2'lik yeni bir alandaki çalışmalar da önümüzdeki günlerde başlayacak.

NAMIK TANIK İLE
SELAHATTİN DÜZBASAN'IN
KATKILARI!

Kampüs alanında projelendirilen ve yapımı için yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Rektör Savaş “Çankırı insanının yakından tanıdığı işadamlarımız Namık Tanık ve Selahattin Düzbasan beyler toplamda 20 bin m2’yi bulan bir inşaat alanını gerçekleştirmeyi taahhüt ettiler. Kendilerine müteşekkirim. İşadamı Namık Tanık İktisat Fakültesi ile Sosyal Bilimler ve yemekhane projelerimizin inşaatlarını gerçekleştirecek. Diğer işadamımız Selahattin Düzbasan da toplamda 12 bin m2’yi bulan Üniversitemizin Kütüphane binasını yapacak. Tekrar ediyorum bu iki işadamımızın Karatekin Üniversitesi için yapmış oldukları fedakarlığın örnek teşkil etmesini diliyor ve huzurlarınızda kendilerine şükranlarımı sunuyorum.”

BİR DİĞER İSİM:
ALAADDİN CECELİ!

Rektör Savaş’la yaptığımız görüşmede ilginç bir ayrıntıya da sorduğum soruya aldığım yanıt ile ulaştım: “Kurşunlu ve Çerkeş! Üniversite olarak buralarda fakülte ya da yüksek okul açılması konusundaki çalışmalarınızın hangi aşamada olduğunu öğrenebilir miyim?” dediğimde, Rektör Savaş’ın yanıtı şöyle oldu:

“O bölge için çalışmalarımız halen sürüyor. Bildiğiniz gibi Kurşunlu’daki YİBO’yu istedik. Ancak bu isteğimiz yerine gelmedi. Çerkeş’le ilgili çalışmalarımız halen sürmekte. Kurşunlu Belediye Başkanımızın konuya gösterdiği ilgi beni fazlasıyla mutlu ediyor. Bu arada bölgeye yatırım yapan Yıldız Holding’in üniversite için bina yapması, böylesi bir projeye katkı sağlaması gündeme geldi. Bunlar sevindirici durum. Ancak şunu da düşünmüyor değilim! Geçtiğimiz günlerde Üniversite Vakfının toplantı bitiminde, başta Nevzat Ayaz olmak üzere değerli üyeleri buraya getirdim. Çalışmalarla ilgili kendilerine bilgiler verdi. Atkaracalar ilçemizin değerli işadamlarından Alaaddin Ceceli ile yaptığım görüşmede, kendisinden katkı beklediğimi ifade ettim. Bildiğiniz gibi Atkaracalar’da hiç kullanılmamış bir öğrenci yurdu mevcut. Gayet de bakımlı ve güvenli bir bina. Sayın Ceceli bu binayı verebilecekleri gibi, ayrıca bir üniversite binası da yapabileceklerini söyledi. Bu ifadeden sonra ilk etapta o bölgede açmayı düşündüğümüz üniversite ya da yüksek okulu Atkaracalar ilçesinde açsak nasıl olur diye düşünmüyorum dersem yalan olur!”

Rektör Savaş’ın bu açıklamaları karşısında “Hangi branşta bir üniversite açılabilir?” soruma aldığım yanıt “Bildiğiniz gibi, Rektörlük olarak Çankırı’yı masaya yatırdık! Her ilçemizin kendi öz kaynakları üzerinden yola çıkarak, bölgeye dinamizm kazandıracak bölümleri hizmete açmayı planladık ve bunu uyguluyoruz. Kızılırmak’ta hizmete giren Meslek Yüksek Okulumuz ziraat ve tarım üzerine önemli işlevleri yerine getirecek. Çok yakın zamanda bölgede büyük çiftliler ve tarım üzerine çalışmalar hayata geçirilerek, bölge halkının refah düzeyini artırmaya yönelik hizmetler verilecek. Çerkeş için teknik bölüm ile hayvancılık konusunda bir bölüm olabilir. Keza Kurşunlu için de teknik bölümler ile seramik ve paralelinde bilgisayar bölümü olabilir. Ama belirttiğim gibi üniversitenin alt yapısı konusunda yaşadığımız sıkıntıları en kısa zamanda telafi edecek çözüm yollarını da bu çalışmalar içerisinde değerlendirdiğimizi göz önüne alırsak, hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek Atkaracalar’daki yeni bina ile, ilk etapta Kurşunlu ve Çerkeş’in ortasında yer alan Atkaracalar ilçemizde, üniversitemize ait bir bölümün hizmete girmesi sürpriz olmasın.”

ILGAZ İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR!
Uzun süredir gündemde olan Ilgaz Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ile ilgili son bilgilerin ne olduğunu kendisine sordum. Rektör Savaş'tan aldığım yanıt “Geçtiğimiz günlerde Ilgaz Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile bir görüşme yaptım. Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkez binasını tahsis edebileceklerini beyan ettiler. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki hafta (bu günlerde) Ilgaz’a giderek, yerinde incelemeler yapacağız. Ancak, bildiğiniz gibi orada açmayı hedeflediğimiz okulun en önemli dinamiği uygulama! Öğrencilerimizin ve akademik kadronun eğitimi uygulama ile birlikte gerçekleşecek. Bu ortamın sağlanması öncelikli. Bu altyapının üniversite için olmazsa olmaz bir gereği olarak böylesi bir imkana kavuşma yönünde bütün gayretimizi gösteriyoruz. Umarım gösterdiğimiz gayretin karşılığını da üniversite olarak bize sağlarlar.” dedi.

5. GIDA LABORATUVARI ÇANKIRI’DA AÇILACAK
Rektör Savaş’tan Çankırı ile ilgili bir “müjdeli” haber daha aldık. Ülke genelinde başta İstanbul ve Antalya olmak üzere 4 yerde olan Gıda Laboratuarlarının 5’incisinin Çankırı’da açılacağı müjdesini de verdi. Rektör Savaş “Halen ülkemizde 4 tane bulunan gıda laboratuarlarının 5’incisi Çankırı’da hizmete girecek. Bununla ilgili olarak her türlü ön hazırlıklar tamamlandı. Yaklaşık 5 milyon tl’ye mal olacak laboratuarın finansmanını da çözdük. Özellikle orta Karadeniz’deki Sinop, Kastamonu illerinden yapılan gıda ihracatı için Çankırı’da böylesi bir laboratuar önemli hizmetler verecek.” dedi.

ÜNİVERSİTE ŞENLİĞİMİZ BU YIL DAHA COŞKULU GEÇECEK
İlki geçen yıl gerçekleştirilen Üniversite şenliği ile ilgili hazırlıkların tamamlandığına da işaret eden Rektör Savaş, “Bu yılki şenliğimizin geçen yıla oranla daha organize ve çok daha coşkulu geçeceğini düşünüyorum. Yine şehir içerisinde kortej yürüyüşümüz olacak. Çankırı halkı ile bütünleşme konusunda her zaman gösterdiğimiz çaba ve gayreti giderek artırdığımızı düşünüyorum. Bu yılki şenliğin sanatçı konuğu Kubat halkımıza ve üniversitemiz personeli ile öğrencilerimize konser verecek.”

YEREL YÖNETİMİN HIZIMIZA YETİŞTİĞİNİ SÖYLEYEMEM!
Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’a “Üniversitenin gerek öğretim üyesi gerekse öğrenci sayısındaki artışıyla birlikte, Çankırı’nın hangi oranda uyum sağladığını düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruma aldığımız yanıt oldukça düşündürücüydü.

Rektör Savaş, “Son günlerde tek olumlu gelişme şehir içi servisin hayli düzene girmesi. Üzülerek belirteyim ki, bunun dışında, yerel yönetimin sergilediği performansla, üniversitemizin performansı arasında açık ara fark var. Bunun nedenlerine burada girmek istemiyorum, ancak yaşanan olumsuzlukları giderme adına üniversite olarak ‘kent konseyi’ oluşturduk. Katkısı olacağını düşünüyorum. Üniversite bünyesinde başta görev alan akademik kadro, gerekse üniversite öğrencilerimizin şehir içerisindeki sosyal ihtiyaçlarına yönelik mekan sıkıntılarımız had safhada. Yerel yöneticilerimizin bu konu ile ilgili çok daha aktif olmaları gerekiyor. Umarım yaşanılan sıkıntılar belli bir süreç içerisinde ortadan kalkar” dedi.

VE GÖRÜŞME İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİM...
Rektör Savaş ile yaptığım ve yaklaşık 3 saat süren görüşmede tuttuğum notlara baktığımda, Karatekin Üniversitesi ile Yeni Zelanda arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, Çankırı’da açılacak Yabancı Diller Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak 4 ya da 5 yabancı öğretmenin görev alacağı, üniversite öğrencileri arasında değişimin yapılacağı, mezun olan öğrencilerin gerekirse Yeni Zelanda’da çalışma imkanı verileceği bilgileri ile Yapraklı’ya 2 yıllık Özel Güvenlik personeli yetiştirmeye yönelik bir okulun açılacağını, Orta ilçesine teknik bir bölüm ile hayvancılık alanında eğitim veren bir meslek yüksek okulunun planlandığını, Uluyazı kampüsüne ilk etapta 500 kişilik öğrenci yurdu ile ilgili görüşmelerin tamamlandığını, yurdun kapasitesinin 1000’e çıkarılması yönünde çalışmalar yapıldığı bilgisini de aldım.

Ve görüşmeden ayrıldıktan sonra, elimdeki notlara baktığımda, Karatekin Üniversitesi’nin Çankırı için çok önemli projelere imza attığını, Üniversitenin “beklenenin” üzerinde hızla büyüdüğünü, ancak Karatekin Üniversitesi büyürken, başta Çankırı Belediyesinin "yerel yönetim hizmetleri" anlamında üniversite öğrencileri ve akademik kadronun ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde altyapı hizmetleri ile bu hizmetleri verecek olan "özel sektör"ün önünü açmada çok önemli eksiklikler içerisinde bulunduğunu ve bu konuda da "ısrarcı" bir tavır izlediğine tanık olmak beni de fazlasıyla üzüyor.

Bir üniversite öğrencisinin ayda ortalama asgarisinden 500 TL nakit para harcadığını düşündüğümüzde, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hedefi 20 bin öğrenci olan Üniversitenin, Çankırı’daki "sermaye" sahibi müteşebbislerinin böylesi "matematiksel" bir hesabı görmezden gelerek, yerel yönetim üzerindeki "baskılarının" da hemen hemen yok denecek düzeyde olması akla "Çankırılı hesap yapmasını mı bilmiyor?" sorusunu beraberinde getiriyor!

Mevcut yaşanılanlara baktığımda, Çankırı adına kendilerini "eşraf" olarak nitelendiren  dinamiklerin "üstü örtülü bir şekilde" Üniversitenin önünde engel oldukları düşüncesine kapılmamak için de kendimi zor tutuyorum.

Uzun sözü kısası! Yıllardır "merakla" beklenen üniversite Çankırı'da resmen "koşuyor" (!) Yerel yönetim başta olmak üzere, "müteşebbis" ve "sermaye" derin uykuda! Ve "işin gerçeği" yine her zaman olduğu gibi Çankırı'ya, Çankırılı'ya ve daha acısı bütün bu olaylardan bi haber olarak üniversiteye eğitim ve öğretim için gelen "öğrenciye" oluyor...

(Haber: Vedat Beki/Özel)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Çankırı Gündemi Haberleri