EĞİTİM-İş Sendika Başkanı Kadem Özbay, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi'nin üniversitede göreve başladığı ilk günden itibaren farklı zamanlarda gerçekleştirdiği çok sayıda 'yasa' dışı icraatlerine örnek teşkil edilebilecek uygulamalarından bir tanesi olan "Şube Müdürü Atamaları'nın iptali" için Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı'na başvuruda bulundu.
Özbay'ın YÖK'e verdiği dilekçe şöyle:
"YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA / ANKARA
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimler Enstitüsü ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Sekreterleri, 19.04.2024 ve 20.04.2024 tarihlerinde 657 Devlet Memurları Kanunu (DMK)’nun 76. maddesine istinaden münhal bulunan şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız bir şekilde atanmıştır. Söz konusu kadroları boşalan enstitülere ise belli kişilerin atamaları yapılarak sekreterlik kadroları doldurulmuştur. Yapılan işlemle görevde yükselme sınavına girme koşullarını taşımayan personelin sınava girmeden yükselmesi sağlanmıştır. Aynı yöntemle 2022 yılında da iki müdürlük kadrosuna sınavsız bir şekilde 657 sayılı DMK’nin 76. maddesine istinaden atama gerçekleştirilmiştir. Yani toplam altı adet boş şube müdürlüğü kadrosuna sınavsız bir şekilde atama yapıldığı görülmüştür.
Buna karşılık Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı; Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirleyerek 'Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği’ni çıkarmıştır.
Söz konusu yönetmeliğin görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar başlıklı 7. maddesinde, görevde yükselme yoluyla atanacakların şube müdürlüğü kadrosuna da atanabilmek için sağlaması gereken şartlar (sınav, öğrenim durumu, hizmet süresi vb. gibi) belirtilmiştir.
Hal böyle iken 657 sayılı DMK’nin 76. maddesine istinaden son iki yılda oldukça fazla şube müdürünün bahse konu yönetmeliğe aykırı bir şekilde atamasının yapıldığına tanık olmaktayız. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, üniversitelere yazı göndererek 2024 yılı içerisinde merkezi olarak 'Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği' sınavı açacağını bildirmiş, boş kadroların girilmesini istemiş ancak Çankırı Karatekin Üniversitesi söz konusu sınav için boş kadrolarını bildirmemiştir. Tercih edilenlerin tercih edilmeyenlere göre hangi üstün özelliklere sahip olduğu, tercih edilenlerin üstün özelliklerinin hangi objektif kriterlere bağlandığı bilinemeyen söz konusu şube müdürü atamaları 'Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavı'nın açılmasını bekleyen yüzlerce kurum personelinin mağdur olmasına neden olmuştur.
657 Sayılı DMK’nin 76. maddesine istinaden yapılan sınavsız şube müdürü atamaları MEB’de hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin, 2023/918 esas numarasıyla verdiği örnek ve emsal kararda, Türkiye genelinde 29.01.2018-28.03.2023 tarihleri arasında 76. madde ile yapılan tüm şube müdürü atamalarının yürütmesini durdurmuştur.
Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerden dolayı 01.01.2022 ve 22.04.2024 tarihleri arasında 657 sayılı DMK’nin 76. maddesine istinaden yapılan şube müdürü atamalarının iptalini ve yapılan işlemle ilgili olarak da 4982 sayılı bilgi edinme kanunu kapsamında sendikamıza bilgi verilmesini talep ederiz.
Kadem ÖZBAY / Genel Başkan"
HABERİMİZE KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN "AÇIKLAMA" GELDİ
Yukarıdaki haberimize Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü'nden 'Açıklamalar' başlıklı bir 'cevap yazısı' geldi. Tarafımıza ulaşan 'açıklama'yı sizlere sunuyoruz:
"Basın-yayın organları tarafından paylaşım yapılan ve kamuoyunda yanlış bir algı oluşmasına sebebiyet verme gayreti taşıyan Üniversitemizdeki atamalara ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek adına açıklama yapma zorunluluğu hâsıl olmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu Atamalar başlıklı 52/a maddesinde 'Genel Sekreter ile daire başkanları, müdürler, hukuk müşavirleri ve uzmanlar, yükseköğretim üst kuruluşlarında ilgili kuruluşların görüşü alınarak Yükseköğretim Üst Kuruluşunun Başkanı; üniversitelerde ise yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafından atanır. Fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterinin atanması, ilgili dekan ve müdürün önerisi üzerine rektör tarafından yapılır.' hükmü yer almaktadır. Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görev grupları arasındaki geçişler ve sınavsız atanma başlıklı 20’nci maddesinde; Kurumda veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme sınavı veya unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan atama yapılabileceği ifade edilmiştir.
Yukarıda yer alan mevzuattan görüleceği üzere; Üniversitelerde görev yapan personellerin, bulunduğu görevlerle aynı düzeyde görevlere atanması hususunda görevde yükselme sınavına tabi olma şartı bulunmamakta olup bu hususta idarelerin takdir yetkisi bulunmaktadır. Üniversitelerde Enstitü Sekreterliği ile Şube Müdürlüğü aynı düzeyde görevlerdir. Enstitü Sekreteri olarak görev yapan personellerimiz, daha önce Şube Müdürü unvanıyla görev yapan kişilerdir. Hizmet gerekleri doğrultusunda hâlihazırdaki Yönetimden önce Şube Müdürlüğünden Enstitü Sekreterliğine atamaları yapılan personellerin tekrardan Şube Müdürlüğüne atanmalarında kişilerin kazanılmış haklarını ihlal eden ve kamu yararını zedeleyen bir durum bulunmamaktadır. Kamu İdarelerinin ihtiyaç durumu ve hizmet gerekleri, görev değişiminin olağan bir durum olması, Enstitü Sekreterliği ile Şube Müdürlüğünün aynı düzey görevler olması ve hiç kimsenin hak kaybı yaşamaması ilgili atamaların hukuka aykırı olmadığını göstermektedir
Fakülte/Enstitü Sekreteri olarak görev yapacak kişilerin ataması, ilgili Dekan ve Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından yapılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu kadrolara atama yapılacak kişileri belirlemede kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda Üniversitelere takdir yetkisi tanınmıştır.
Üniversitemizde yüzlerce idari personel görev yapmakta olup görev yapan personellerimizin görevlerinde göstermiş olduğu çalışkanlık, gayret ve iş disiplini gözetilerek bazı atamalar yapılmaktadır. Uzun yıllar Üniversitemize hizmet etmiş ve bulundukları görevlerde başarılı hizmetler yapmış olan personellerimizden, tarafına tevdi edilen görevi layıkıyla yapabilecek personeller belirlenerek takdir yetkisi doğrultusunda ilgili kadrolara atama yapılmıştır. Sonuç olarak; Üniversitemiz mevcut insan kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirme adına gayret göstermekte ve personel hareketliliğini de bu yönde değerlendirmektedir.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."