Çankırı - Şabanözülü Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ünal Nalbantoğlu 19 Ocak sabah erken saatlerde, Ankara'da, 64 yaşında aramızdan ayrıldı.
Prof. Dr. Ünal Nalbanoğlu yarın (20 Ocak) saat 10:00'da ODTÜ Mimarlık Fakültesi Amfisinde yapılacak törenden sonra Kocatepe Camii'ne götürülecek, öğle namazı ardından Çankırı-Şabanözü'nde aile mezarlığına defnedilecek.
Nalbantoğlu ve düşüncesi
Ünal Nalbantoğlu ODTÜ'de öğrenci olarak başladığı akademik çalışmalarını, sağlığının görevine devam etmesini engelleyecek ölçüde bozulduğu, Haziran 2010'a kadar sürdürmüştü.
Nalbantoğlu, Hacettepe ve ODTÜ'de Sosyoloji Bölümündeki hocalığı sırasında felsefe ve sosyoloji alanındaki engin bilgisi, insani nitelikleri ve ilişkileriyle öğrencileri ve meslektaşları arasında derin bir saygı ve sevgi uyandırmış bir bilim insanı ve bir entelektüeldi.
Prof. Nalbantoğlu öğrenciliği sırasında da sevilen, benimsediği devrimci tutumuyla 1968'in çağrısına uyan ve ölümüne kadar hareketin çağrısına sadık kalarak herkesçe sayılan bir sosyalistti.
1947'de Ankara'da doğan Prof. Nalbantoğlu 1968'de ODTÜ'den sosyoloji lisansı aldıktan sonra, 1972'de Londra Ünivesitesinde mezuniyet sonrası çalışmalarını tamamlamış, 1975'te Hacettepe Üniversitesi'nde lisansüstü derecesi almıştı. 1980'e kadar Hacettepe'de, 1975-76 arasında Durham Üniversitesi Şarkiyat Çalışmaları Okulunda misafir öğretim üyeliği yapmış, 1980'de ODTÜ'ye döndükten sonra, 1983'te Berkeley, California Üniversitesi'ne giderek 1990'a kadar Sosyoloji ve Şehir Planlama bölümlerinde ders vermişti.
1990'dan geçtiğimiz yıla kadar ODTÜ Sosyoloji bölümünde ders veren Prof. Nalbantoğlu şehir sosyoljisi, Osmanlı ekonomik tarihi, ve bilgi sosyolojisi alanlarında pek çok makalenin sahibiydi. En son araştırmaları, modernitenin krizi ve bilgi çağının şafağında "batı Metafiziği"nin yerini alması beklenen "öteki" bilgi formasyonları üzerineydi.
Öğrencilerinin hazırladığı Martin Heidegger ve Modern Çağ (1997) başlıklı derlemeye yazdığı "Patikalar ve Otobanlar" başlıklı makalesinin yanı sıra modern üniversite ve onun disipliner sınırlarını konu alan "Çizginin Ötesi" (2000) başlıklı makaleler derlemesinde de Nalbantoğlu bilgi sosyolojisi ve sanat sosyolojisi alanındaki birikimini ortaya koymuştu. "Arayışlar: Bilim, Üniversite, Kültür" (2009) başlığıyla, İletişim Yayınları'nın yayınladığı son kitabı önceki derlemeler ya da dergilerdeki makalelerinin büyük bölümüne yer veriyordu. Prof. Dr. Nalbantoğlu bir bölümünü İngilizce kaleme aldığı son dönem makalelerinde "yaratıcısı olmayan sanat", "çağdaş mimarlık mesleği ve Türkiye'deki pratikleri", "mimarlık, sosyoloji ve ötesi" üzerinde durmuş, en son makalelerini ise "sıkıntı", "boğuntu" ve "ahlaki reçeteler" sunmanın boşunalığına ayırmıştı. (