Politikada başarının sırrı

Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Türkiye’de siyasete atılıp başarı kazanmak isteyenlere Kemal Sunal filmlerini sürekli seyretmelerini öneriyorum ama başarılı olmak, iktidara gelmek gibi bir niyetiniz yoksa önemli değil, o zaman seyretmeyebilirsiniz.

Özellikle Türkiye’de politika yapmanın temeli yalan söylemeye dayanıyor; sürekli yalan söyleyeceksiniz; çünkü halkın hafızası yok…Dün söylediğiniz bir şeyin bugün tam tersini söyler ve yaparsanız hiç kimse size “Kardeşim sen dün bunun aksini söylüyordun, şimdi niye tam tersini yapıyorsun?” demiyor. Üstelik söylediğiniz her sözün belgesi, görüntülü kaydı dahi varken kimse bununla ilgilenmiyor. Önemli olan ağzınızdan çıkan cümleler seçmenlerin duygularını okşuyor mu? Yoksa hırsız olmanız, bozuk bir ahlaka sahip olmanız, sürekli yalan söylemiz hiç önemli değil.
 
Halk zaten günlük ihtiyacı ile ilgilenir, yoksa dış politika, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü gibi konular sıradan insanları ilgilendirmez. Bu husus halkın, hatta birçok politikacının bile algı seviyesinin çok üzerindedir.
 
Yıllardır Türkiye’de “bir paket makarnaya, bir çuval kömüre oy satıyorsunuz” söyleminin altında yatan gerçek budur. Sıradan insanlar için önemli olan karnını doyurmak, sağlık harcamalarının karşılanması, bir doktorun kendine bakması (tedavi etmesine gerek yoktur, öküzün trene baktığı gibi baksa dahi yeterlidir), ara sıra da elinin sıkılıp adam yerine konulduğunu hissetmesidir. Ondan sonra ülkeyi milyarlarca dolar borca sokmuşsunuz, dış politikada telafi edilemez yaralar açmışsınız hiç önemli değildir.
 
Zaten yönetim sırasında ülkeye verdiğiniz bu tip zararların acısı yıllar sonra ortaya çıkar, ama o zamana kadar atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmiş, sizin de politik kariyeriniz mezarlıkta bitmiştir.
 
Bütün bunların önüne geçmek bir tek şeyle mümkündür; “halk” değil “vatandaş” olmakla…
Vatandaş olabilirseniz ülkenin her kuruşunun aslında sizin ve çocuklarınızın cebinden çıktığının ayrımına varabilir, hesabını sorabilirsiniz.
 
İhsan edilmesini beklemeyip, hakkınızı ararsanız vatandaş olabilirsiniz.
 
Gerçeklere sırtınızı dönmeyip, yüzleşebilirseniz vatandaş olabilirsiniz.
 
Bana ne demezseniz vatandaş olabilirsiniz.
 
Ancak o zaman “halkının 70 milyon olduğu” değil, “70 milyon vatandaşın yaşadığı” bir ülke olabiliriz.

Yorum Yap
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.