Milli Eğitim'de KPSS skandalı

AKP’li adayların sınavlarda başarılı olamayıp elendiği gerekçesiyle hükümetin hedefi olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kaldırılamayınca bu kez sınavdan kurtulmak için farklı uygulamalara gidildi.

Daha önce MEB uzman yardımcılığı mülakatına başvurabilmek için KPSS’den minimum 80- 95 puan alabilme şartını geçen sene 65 puana kadar düşüren MEB bu uygulamada da istediği kişileri alamayınca bu yıl uzman alımında KPSS şartını kaldırdı. Milli Eğitim Bakanlığı 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici bir maddeyle bir defaya mahsus olmak üzere uzmanlık kadrosu için iç alım yoluna gitti. Buna göre bakanlığın uzmanlık kadroları için KPSS şartı aramayacak, uzmanlık kadrosu mevcut öğretmen, müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı ve maarif müfettişleri arasından yapılacak seçimlerle doldurulacak.

ORTAOKUL İNGİLİZCELİ UZMAN
Bakanlığın uzmanlık kadrosu için başvuru kriteri ise görenleri hayrete düşürdü. 6- 7 bin liralık maaşlarla çalışacak uzmanlık kadrosu için aranan şart Kamu Personeli Dil Sınavı’ndan (KPDS) ortaokul ingilizcesiyle bile alınabilecek 30 puana sahip olmak. MEB’deki uzmanlık kadrosunda geçici görevlendirmeyle ancak yer alabilen doktoralı öğretmenlerin görevlerine ise son verildi. Skandallar bununla da bitmedi. Bakanlık daha önce çok daha sert kriterlerle ve mülakatla ancak “MEB uzman yardımcılığı” için kadro açıyordu. Uzman yardımcılarının meslekte en az üç yıl süreyle mesleki ve teorik uygulamalı eğitim alması ve bu eğitim sonucunda başarılı olması durumunda “uzman”lık kadrolarına atanabiliyordu. Bu yıl ki uygulamayla ise bu değişti. Mülakatla ve önceki senelerde yapılan uzman yardımcılığı sınavından daha düşük kriterlerle mülakata giren adaylar geçmeleri durumunda direk “uzman” ünvanı alacaklar. Bu durum ise sendikaları harekete geçirdi.

“30 PUANLA NASIL UZMAN OLUR?"
“Türk Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mustafa Kavlı “Şu anda yapmak istedikleri şey kendi adamlarını almak için yeni kadrolar ihdas etmek. Bu doğru değil. 30 puan alan adam nasıl uzman olabilir. Doktora yapmış öğretmen bile bu konuma geçici görevlendirmeyle getirilebilirken yandaşları 30 puanla alıyorlar. Bu toplumda infiale sebep olur. Kendi yandaşlarını bu kadrolara getirirken o kadroyu hak edenin geleceğini karartıyorlar” diye konuştu. Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası MEB’in uzman alımı için bir açıklama yayımlayarak “Sınav koşulları incelendiğinde alınacak kişilerin neredeyse isim isim önceden saptandığı anlaşılıyor, “sınav” olarak açıklanan işlemler ise, yapılan işe yasal zemin hazırlama gayreti" dedi. (TARAF)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri