TÜRKİYE'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen mahalli idareler seçimi öncesi, siyasi partilerde 'adaylık' kulisleri bugünlerde tüm hızıyla devam ediyor...
Siyasi partiler seçim bölgelerinde 'erken aday belirleme' çalışmalarına başlamakla birlikte, 'aday adayları'nın da kendilerini ortaya çıkartma ve 'adaylık yarışında ben de varım' minvalinde 'açıklamalar' yaptıkları da gözden kaçmıyor.
Sözcü18 Haber Merkezi olarak; Ortaya çıkan bu değerlendirmeler ışığında Çankırı'nın Orta ilçesi MHP Belediye Başkan adayının da iş insanı Ömer Bezci olduğunu söylemek 'falcılık' ya da 'kehanet' olmasa gerek...
Peki bizi bu sonuca hangi gelişmeler götürdü?
MHP kulislerinde konuşulanlar bir yana, geçtiğimiz günlerde iş insanı Ömer Bezci'nin sosyal medya hesabından (Facebook) yaptığı bir paylaşım "Ben Orta İlçesi Belediye Başkan adayıyım" mesajını çok net olarak veriyordu.
Sizlerin de aşağıda yer verdiğimiz (biraz uzun) mesajı okuduğunuzda benzer kanaate ulaşacağınızı düşünüyoruz.
İşte o paylaşım:
"İç Anadolu demek bozkır demektir. Bozkır ise çığlık, yakarış, inanç, vazgeçmeyiş, inat ve boz toprağa bağlılıktır. Biz bu toprakların evlatları bunlarla doğduk, bunları gördük, bunlarla büyüdük. Büyümeye de devam ediyoruz.
Çankırım, köklerine sıkı sıkıya bağlı, varlığını hep diri tutan, gönlü geniş, merhameti sonsuz memleketim... Hep vermeye çalışan, almakta hiçbir zaman yüzü olmayan memleketim... Boz toprağın bağrında yapayalnız kalan memleketim...
Vakit almak vaktidir.
Vakit hak edilenin hak edene verilme vaktidir.
Kıymetli Ortalı hemşerilerim;
Tarımdan hayvancılığa, sanayiden eğitime, barınmadan sosyal yaşama ilçemizin değerini ortaya koymak için memleketimizi köklerinden koparmadan çağımızın nimetlerinden faydalandırmak için yapılması gerekenler bellidir. Çare 'sosyal belediyeciliğin' hayata geçirilmesidir.
Peki nedir bu 'sosyal belediyecilik'?
Sosyal belediyecilik; Yerel yönetimlerin klasik belediyecilik hizmetleri olarak tanımlanan temel hizmetlerden oluşan hizmet yelpazesinin genişleyerek, kentlerin sosyal yapısına etki edecek eğitim, sağlık, kültür, refah gibi alanlarda da hizmet sunan kurumlar haline dönüşmelerini ifade etmektedir. Toplum, sosyal sorunlar ortaya çıktıktan sonra müdahale eden bir anlayışla değil, öncesinde çocuk, genç, kadın, yaşlı, engelli bireyler ve ailelere yönelik sosyal hizmet uygulamalarını hayata geçiren bir bakış açısıyla yönetilmelidir.
Sosyal belediyeciliğin gerektirdiği uygulamaların temeli 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun ilgili maddelerinde açıkça belirtilmiştir.
Madde 14: a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel altyapı, coğrafi ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehiriçi trafik, defin ve mezarlıklar, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları, sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar ve yaptırır.
b) ... Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir. Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda engelli, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.
Madde 77: Belediye; sağlık, eğitim, spor, çevre, sosyal hizmet ve yardım, kütüphane, park, trafik ve kültür hizmetleriyle yaşlılara, kadın ve çocuklara, engellilere, yoksul ve düşkünlere yönelik hizmetlerin yapılmasında beldede dayanışma ve katılımı sağlamak, hizmetlerde etkinlik, tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla gönüllü kişilerin katılımına yönelik programlar uygular.
Bu anlayış ve gereklilikler çerçevesinde toplumun istek ve beklentileri gözönüne alınmalıdır. İhtiyaçların tespiti yapılmalı ve tespit edilen ihtiyaçlar öncelik sırasına konulmalıdır. Bu noktada yerel sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilimize ve ilçemize bağlı kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmelidir. Bu tespitler doğrultusunda yerel yönetimler aksiyon alarak doğru sosyal politikaları (uygulamaları) oluşturup hayata geçirmelidir.
Tüm bunlar yapıldığında ORTA büyüyüp gelişecek ve refaha kavuşabilecektir..."
Ayrıntılar geliyor...