‘MHP kongresi 15 Mayıs’ta yapılabilir’

Türkiye kamuoyu, muhaliflerin topladıkları imzalarla başlayan süreç çerçevesinde, 15 Mayıs günü olağanüstü kongre yapılıp yapılmayacağını tartışıyor.

SÖZCÜ gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; MHP’nin muhalifleri ve genel merkezin karşılıklı açtıkları davalarla yılan hikayesine dönen MHP olağanüstü kongresi, Yargıtay aksi yönde karar almadığı sürece, 15 Mayıs’ta yapılır.

İşte 5 soruda MHP olağanüstü kongresi konusundaki hukuk karmaşası…

MHP KONGRESİ 15 MAYIS’TA YAPILIR MI?
Hukukçulara göre, Yargıtay bir karar alana kadar, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı geçerlidir. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi geçen ay verdiği kararla, muhaliflerin olağanüstü kongre için topladıkları imzalarla başlattıkları sürecin yasal olduğuna hükmetmiş, olağanüstü kongre yapılması için de üç kişilik bir çağrı heyeti oluşturmuştu. Görevi sadece olağanüstü kongre hazırlıklarını yapmak, bunun çağrı, davet ve organizasyonunu üstlenmek olan mahkemenin atadığı çağrı heyeti de, MHP olağanüstü kongresi için 15 Mayıs tarihini vermişti. Bu arada, MHP Genel Merkezi Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararına itiraz ederek, konuyu Yargıtay’a taşımıştı. Yargıtay’ın kararı kesin olacak. Ancak Yargıtay henüz bir karar vermediği için de, Ankara 12. Sulh Hukuk mahkemesi’nin aldığı karar uygulanmaya devam edecek.

YARGITAY’IN “KARAR MAYIS AYI İÇİNDE” AÇIKLAMASI SÜRECİ NASIL ETKİLER?
Yargıtay’ın yaptığı, nihai kararını Mayıs ayı içinde açıklayacağına ilişkin açıklama hukuksal olarak süreci etkilemez. Yargıtay’ın açıklaması, sadece kamuoyunu bilgilendirme amaçlı yapılmış bir duyuru hükmünde.

BAŞKA İLLERDEKİ MAHKEMELERİN ALDIĞI
KONGRE SÜRECİNİ DURDURMA KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Ankara 12. Sulh Hukuk mahkemesinin olağanüstü kongre yapılması yönündeki kararına karşılık, MHP yönetimi resmen Yargıtay’a başvurdu. MHP’li bazı üst kurul delegeleri de Tosya ve Gemerek mahkemelerine başvurarak, Ankara 12. Sulh Hukuk mahkemesinin aldığı kararın uygulanmasına “Yargıtay karar alıncaya kadar tedbir koyulmasını” istediler. Her iki mahkeme de, başvuruları kabul ederek “tedbir” kararı verdi. Ancak hukukçulara göre,herhangi bir mahkemenin önünde olan dosya konusunda tedbir kararı, yine o mahkeme tarafından verilebiliyor. Yani, Ankara 12. Sulh hukuk mahkemesinin baktığı olağanüstü kongre dosyasında tedbir kararını, yine aynı mahkeme koyabilir. Bu çerçevede, hukukçulara göre Tosya ve Gemerek mahkemelerinin aldığı tedbir kararları hukuksal olarak geçerli değil. Nitekim, Tosya mahkemesi olağanüstü kongre için koyduğu tedbir kararını da kaldırdı. Ancak Gemerek mahkemesi hala aynı kararında ısrarlı. Hukukçulara göre, Gemerek mahkemesinin kararı ne olursa olsun, konu “kendi dosyası” olmadığı için, aldığı tedbir kararı da geçerli değil. Dolayısıyla, 15 Mayıs’ta MHP’de olağanüstü kongre yapılmasına engel taşımıyor.

YARGITAY KARAR VERMEDEN KONGRE YAPILABİLİR Mİ?

Yargıtay, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi konusunda resmen “bozma” kararı vermediği sürece, bu mahkemenin kararı geçerli sayılır. Yani Mahkemenin atadığı 3 kişilik çağrı heyetinin öngördüğü kongre takvimi, Yargıtay kararı gelene kadar uygulanmaya devam eder.
YARGITAY, ANKARA 12. SULH HUKUK MAHKEMESİ’NİN KARARINI ONARSA YA DA BOZARSA NE OLUR?

Hukuksal olarak nihai karar mercisi Yargıtay’dır. Yargıtay 15 Mayıs’a kadar herhangi bir karar almazsa, MHP olağanüstü kongresini yapar. Ancak Yargıtay’ın bu tarihten sonra alıp açıklayacağı kararı da, kongre sonuçlarını etkiler. Eğer 15 Mayıs’ta MHP olağanüstü kongre yapar, Yargıtay da bu tarihten sonra aldığı bir kararla Ankara 12. Sulh Hukuk mahkemesinin kongre kararını onadığını açıklarsa, MHP kongresinin tüm kararları “geçerli” hale gelir. Eğer MHP Kongresi’ni yaptıktan sonra Yargıtay’ın açıklayacağı karar, kongre sürecini başlatan Ankara 12. Sulh Hukuk mahkemesinin kararını “bozma” yönünde olursa, 15 Mayıs’ta yapılan kongrenin tüm sonuçları “yok hükmünde” yani “geçersiz” sayılır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri