Metin Lokumcu davasında karar: Bütün polislere beraat

Metin Lokumcu davasının karar duruşması görüldü. Lokumcu davasında bugün görülen duruşmada karar çıktı. Davada 13 polis hakkında ayrı ayrı beraat kararı verildi.

ARTVİN Hopa'da 31 Mayıs 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesinde yaşanan eylemlerde polisin sıktığı tazyikli su ve biber gazından etkilenerek kalp krizi geçiren ve hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun davasında karar duruşması bugün görülüyor.

Davayı takip etmek isteyenler mahkeme salonuna alınırken yalnızca koltuk sayısı kadar izleyicinin salonda bulunması istendi. Ayakta kalanlar dışarı çıkarılmak istenirken itirazlar üzerine mahkeme salonuna ek koltuk getirilme kararı verildi.

"BABAM BİBER GAZINDAN ÖLDÜ"

Duruşma başlarken Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, "Babam 25 yıl sayısız öğrenci yetiştirdi. Babamı kaybettiğimde üniversite öğrencisi ve 22 yaşındaydım. Evlendim. Çocuğum 4 yaşında. Orantısız güç had safhada. Babamın kimseye saldırdığı görüntü yok. Babamın hasta olduğuna dair bir tek delil yok. Babam biber gazından öldü" dedi.

"MADDİ GERÇEĞE ULAŞALIM İSTİYORUZ"

Karar beklenen duruşmada ilk konuşan Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, "Biz maddi gerçeğe ulaşalım istiyoruz. Biz Türkiye’de bu kararların vermenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Ama biz heyetinizden umudumuzu kaybetmedik. Savcının mütalaasına rağmen sizden hukuki bir karar bekliyoruz. Bu kadar insan ‘Trabzon’da adalet var mı?’ diye geldi. Biz tüm rapor ve delillerin yeniden incelenmesini, mahkeme heyetinden bir kez daha keşif talebinde bulunuyoruz" dedi. Eyüboğlu’nun yeniden keşif talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

"ADALETE İNANMAK İSTİYORUZ"

Duruşmada söz alan Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu da "Ben bugün buraya hazırlık yapıp, notlarımla geleyim istedim. Sonra vazgeçtim. Bu ülke için adalete inanmak istiyoruz. Bakın daha 2 gün önce Hopa’da gariban köylüyü ‘ormanlarını koruyor’ diyor öldürdüler. İşin arkasındakiler yargılanacak mı? Biz adalet istiyoruz. Babam eğitimciydi kimseye de bir şey yapmadı. Polis de yetiştirdi, savcı da yetiştirdi. Bizim onlarla değil, adaletle derdimiz var. Mütalaayı anlayamıyorum; deli saçması bir şey. Hukukun, adaletin sağlanması gerekiyor. Umarım vicdan ve mantık çerçevesinde karar verilir. Sizin dik duruşunuz olsun istiyoruz" diye konuştu.

"VİCDANLI KARAR İSTİYORUZ"

Metin Lokumcu'nun kardeşi Şengül Çiçekoğlu ise "Bizim de acılarımızın hafifletilmesini istiyoruz. Aile büyüğümüz kaybedildi. Vicdanınızla karar vermenizi istiyoruz; lütfen" ifadelerinde bulundu.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Lokumcu'nun ailesinin ifadeleri sonrasında duruşmada yer alan diğer avukatlar da konuştu. Duruşmada savcı, esas hakkındaki açıkladığı mütalaada yargılanan 13 polis için ayrı ayrı beraat talebini yinelerken, ifadelerin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

OLAY YERİNİN KROKİSİ MAHKEMEYE SUNULDU

Verilen aranın ardından devam edilen duruşmada, Lokumcu ailesinin avukatları mahkeme heyetinin bütün duruşmalarda keşif talebini reddetmesi üzerine olay yerinin krokisini mahkemeye sundu. Krokide olay yerinde adı geçen yerlerin birbirine uzaklıkları yer aldı.

KARAR VERİLDİ

Duruşmada savcı, esas hakkındaki açıkladığı mütalaada yargılanan 13 polis için ayrı ayrı beraat talebini yinelerken, ifadelerin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara vermişti. Mahkeme polisler hakkında beraat kararı verdi.

SAVCI BERAAT TALEP ETMİŞTİ

Davaya sunulan delillere karşın 11 Haziran’da Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmasında savcı, esas hakkındaki açıkladığı mütalaada yargılanan 13 polis için ayrı ayrı beraat talep etmiş ve mütalaasında ölümün kalp krizi nedeniyle gerçekleştiğini ancak bunun biber gazından olduğu anlamına gelmediğini belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri