Ankara Kurtuluş metro istasyonunda yetkililerin “gençlerin kameralarda uygunsuz şekilde görüntülenmesi” gerekçesiyle yaptığı “Ahlak kurallarına uygun hareket ediniz” anonsu, gençler tarafından istasyonda güvenlik kameralarının önünde toplu öpüşme eylemi ile protesto edilmişti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de Avusturya'nın başkenti Viyana'da kamuya açık alanlarda öpüşenlere 150 lira ceza verildiğini, ayrıca duvarlara 'öpüşmek yasak' işaretleri asıldığını söylemişti.
Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin bugünkü köşesinde “öpüşme yasağı” meselesindeki yalanları tek tek sıraladı ve bakın hangi gerçekler ortaya çıktı:
“VİYANA’DA ÖPÜŞÜRSÜN ANKARA’DA DEĞİL
Tüm okurlarımızın yürekten kutladığım bu bayram gününde hepimiz sevgimizi birbirimizi öperek, sarılarak gösteriyoruz.
Böyle bir sevgi gününde, ‘ahlak’ anonsları ardından Ankara metrosunda çıkan ‘öpüşme’ tartışmasına bakmak istedim.
Öncelikle Ankara’da olanın öpüşme değil, oturma şekline, samimiyet gösterisine itiraz olduğunu söylemeli; çünkü Türkiye’de metroda kim öpüşür ki?
Ancak o anonslar haklılık kazansın diye olay ‘öpüşme’ üzerine kurgulandı.
Kentin belediye başkanı da Viyana metrosunda öpüşmenin yasaklandığını, 50 Euro da ceza kesildiğini açıkladı, oysa böyle bir ceza yoktu. Türkiye’de son dönemde pek çok alanda dezenformasyon yapılmaya başlandı.
Kimi yazar-çizer de bunları doğru kabul edince bu iddiaya takıldım kaldım.
Konuyu araştırınca da bakın ortaya ne gariplikler çıktı?
ÖPÜŞME YASAĞININ VİDEOSU!
Viyanalı Gustav Klimt’in ‘Der Kuss’ (Öpüşme) adlı tablosu kentin sembolüdür.Sırf bu gerçek dahi, ‘Böyle bir kentte öpüşme yasağı olmaz arkadaş’ dedirtir.
Ama devam edelim: Viyana belediyesinin, Viyana Şehir Hatları’yla (Wiener Linien-WL) hiçbir ilgisi yok, ayrı bir işletmedir, müdahale edemez.
‘WL’ eylülde “Başkalarına saygının önceliği var!” kampanyası başlattı.
Kampanyanın 4 basılı, 12 de sinema materyali var. (Detayı WL sitesinde: (http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/bvContentView.do?contentTypeId=1001&contentId=31824&programId=9419&channelId=-26075)
Yasaklama değil, uyarı amaçlı kampanyanın 4 başlığı var ve şöyle:
Dilediğini ye, ama lütfen burada değil. (Kokan yemekler için.)
Dilediğin kadar sesli dinle, ama lütfen burada değil. (Yüksek sesli müzik için.)
Dilediğin kadar ‘O bunu dedi, ben bunu’ yap, ama burada değil. (Telefon için.)
Çöpünü arkanda bırakma.
(Sinema görselleri için link şu: (http://www.youtube.com/user/wienerlinien)
Çeşitli rahatsız edici görüntülerin yer aldığı “Burada değil” başlıklı filmlerin biri, uyanır uyanmaz, ağzından köpeğine mama veren bir kadın üzerine.
Köpeğin de sahibinin suratını yalayarak karşılık verdiği bu sahne, “Köpeğini istediğin kadar sevebilirsin, ama metroda tasmasız dolaştırma” demek için.
Baktım, bazı yazıların tanık gösterdiği kimi siteler, bunu öpüşme yasağının video görüntüsü olarak kabul etmişler, tek kelimeyle insaf yahu!
KANITIN AFİŞİ DE VAR!
Türkiye kaynaklı ‘öpüşme yasağı’ haberleri üzerine WL ve belediye yetkilileri açıklamalar yaptı, bunlardan WL Basın Sözcüsü Dominik Gries şunu dedi:
“Toplu taşıma araçlarında öpüşmek, hiç yasak değildi, asla da yasaklanamaz.”
(Küssen in den Öffis war nie, ist jetzt nicht und wird auch nie verboten sein.)
WL Genel Müdürü Günter Steinbauer ise, “Bizde öpüşmek hiçbir zaman yasaklanmadı, yasaklanmaz. Kendi rızasıyla olduğu sürece, isteyen istediğiyle öpüşsün” dedi. (Uzun olduğu için isteyene Almancasını yollarım.)
Yetmedi, yalanı düzeltmek için sevilen şarkıcı Peter Kraus’un, klibi otobüste çekilmiş ‘Kırmızı dudakları öpmek lazım’ şarkısını sosyal medyaya koydular.
Metro görevlisinin öpüşenlere sempatiyle baktığı bir fotoyu da ‘Öpüşme yasağı yok!’ (Kussverbot gibts kans) sloganıyla afiş yaptılar. (http://www.youtube.com/watch?v=umM4zc2kI9U#t=36)
Ancak bunu da kimi siteler aldı, "50 Avro ceza” başlığının afişi yaptı! Derim ki, şu bayram günü artık, sadece gerçekleri söylemenin başlangıcı olsun." (odatv.com)