Meclis'te tarihi türban açılımı

Hacdan dönen AK Partili 3 milletvekili TBMM’ye başörtüsü ile gelecek. ‘Hacı’ Akşener’in yöneteceği oturuma bazı CHP’liler tişört üstü kravatla katılmayı planlıyor

TBMM Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle bu hafta Çarşamba ve Perşembe olmak üzere iki gün mesai yapacak. Genel Kurul, Siirt’in Aydınlar ilçesinin adının "Tillo", Nevşehir Üniversitesi’nin adının da "Nevşehir Hacı Bektaş Veli" olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifini görüşecek. Meclis çalışmalarına bundan sonra "başörtülü" olarak katılacaklarını açıklayan AK Parti milletvekilleri Nurcan Dalbudak, Sevde Beyazıt Kaçar ile Gülay Samancı’nın yarın ya da Perşembe günü Meclis’e türbanlarıyla gelmeleri bekleniyor. Tarihi türban açılımının yaşanacağı Genel Kurul’u ise kendisi de yeni 'hacı' olan MHP’li TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetecek. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in "mevzuatta engel yok" açıklamasıyla yeşil ışık yaktığı türbanlı vekillere Genel Kurul’da tek tepki CHP’liler tarafından gösterilecek.
CHP STRATEJİYİ NETLEŞTİRECEK
CHP, türbanlı girişlere karşı izlenecek stratejiyi yarın önce kapalı grup toplantısında, ardından da CHP MYK’da ele alınacak. Grup toplantısına katılmayacak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün konuya ilişkin bir görüşme yapan Grup Başkanvekili Engin Altay, "Genel Başkan ile hassasiyetler konusunda mutabık kaldı" açıklaması yaptı. Altay, "Laikleşme sürecinin tasfiyesine yönelik önemli bir hamle" olarak nitelendirdiği girişime karşı TBMM Başkanı’nı göreve davet ederek "Parlamentonun geleneğini korumak zorunda" dedi.
Genel Kurul’a türbanla gelinmesinin ardından "iç tüzük" tartışması açacak olan CHP’liler Meclis’te tam kadro olacak. Altay, "Usül tartışması açacağız. Tüzükten kaynaklı tüm haklarımızı da kullanacağız. İçtüzükte yazılmayan herşey giyilebilir mi? Meclis Başkanı’nın bunun cevabını vermesini bekliyoruz. Mini etekle, şortla, tişörtle, kara çarşafla, poşuyla, burkayla, şapkayla, fötr ile Genel Kurul’a gelinir mi... Meclis’te kıyafet anarşisi yaşanır. İç barışı tehdit eder, oturum gerginleşir. Biz gerginleştirmeyiz ama itirazlarımız üzerine oturum gerginleşir" dedi. Altay, şöyle devam etti:
"Ateşle oynadıklarının farkında değiller. Müslümanlığın en güzel yaşandığı ülkeye fitne fesat tohumu ekiyorlar. Laik olmayan ülkelerde yaşayanlara bakarak, Başbakanın ibret alması lazım. Başbakan, o liderlerin sonunu görmeli. Kılık Kıyafet Yönetmeliği değiştiğinde, yargıyı, polisi ve orduyu muaf tutmuşlardı. Demek ki bazı yerlerde olmaması lazım. Nedense bu işle hep erkek kafalar meşgul. Bu kafa, yarın ‘Başı açık kadın istemiyorum’ anlayışına gelecek."
TİŞÖRT ÜSTÜ GRAVAT
Meclis’e türbanla girilmesinin ardından içtüzük tartışması yapacak olan CHP’lilerin bir sonraki adımı ise "eylemler" olacak. Tişört, kot pantolon ve şapkayla Genel Kurul’a gelecek CHP’liler kendilerine itiraz edilmesi halinde içtüzüğü adres gösterecek. İç tüzükte sadece "Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar ceket giymek ve gravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler" deniliyor. CHP’de "İç tüzükte gömlek giyeceksin de demiyor gravat takacaksın diyor. Tişört veya bir futbol takımı forması üzerine de gravat takılabilir" yorumları da yapılıyor.
"iMKANLARI KULLANACAĞIZ"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da, "TBMM’nin, AKP’nin arka bahçesi" olmasına müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, "TBMM’nin geleneklerine, duruşuna sahip çıkacağız. Türban sadece bir simgedir. Burada önemli olan zihniyettir. Zihniyet asıl karşı durulması gereken bir husustur. CHP içtüzüğün verdiği bütün imkanları kullanarak, bunun gereğini yerine getirecektir" açıklamasını yaptı.
ANAYASA'YI İHLAL
CHP’nin ulusalcı milletvekillerinden Dilek Akagün Yılmaz ise, türbanla Genel Kurul’a girecek milletvekillerinin Anayasa’yı ihlal suçu işleyeceklerini öne sürdü. Yılmaz, "Cumhuriyetin kadınlara sağladığı haklardan yararlanarak milletvekili olabilmiş AKP’li milletvekilleri Cumhuriyetin yıkım projesinin simgeleri olarak tarihe geçmek istemiyorlarsa bu girişimlerinden vazgeçmelidirler" ifadesini kullandı.
MHP’Lİ VURAL: KEŞKE DAHA ÖNCE GELSELERDİ
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, gazetecilerin 3 AK Partili milletvekilinin Genel Kurul’a başörtülü katılacaklarını açıkladıklarının anımsatılması üzerine, "Beklemelerine gerek yoktu. Engel çıkaran mı vardı? Keşke daha önce gelselerdi" dedi. Buna karşı hukuki bir engel bulunmadığını belirten Vural, başörtülü milletvekilinin Genel Kurul’a girmesinin engellenmesinin, milletin iradesini temsil eden milletvekillerine yakışmayacağını ifade etti. Vural, 14 yıl önce Merve Kavakçı’nın Genel Kurul salonundan çıkarıldığı tabloların yaşanmaması gerektiğini belirtti.
DALBUDAK: GRUP ARKAMIZDA DURACAK
Meclis’e başörtülü gelecek isimlerden AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak , bu kararı kendi hür iradesiyle aldığını belirterek, "Siyaseten düşünerek değil, manevi olarak aldığımız bir karar" dedi. Dalbudak, Grup yönetimiyle konuyu görüşüp görüşmediği sorusuna "Bu konuda bir icazet, izin mümkün değil artık. Çünkü İçtüzük’te, yasalarda, yönetmeliklerde bir sıkıntı kalmadığı için bu kararımızı aldık, onlar da bu kararımızın arkasında duracaklarını söylediler" yanıtını verdi.
Geçen yıl da Hac’a gittiğini anımsatan Dalbudak, "Geçen yıl da niyetim vardı ama şartlar ve durum, bu kadar olgunlaşmamıştı. Kendi kendime düşündüm, bu düşüncemi bir kaç kişiyle paylaştım ama henüz olgunlaşan bir durum olmadığı için de ‘hayırlısı olsun’ dedim, ‘milletvekilliği bittikten sonra nasip olacak’ demiştim ama bu yıl nasip oldu. Döndük, sıkıntılar ortadan kalktı ve Meclis’e de bu şekilde devam edeceğiz" diye konuştu. Dalbudak "Tepki olursa ne yapacaksınız?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Meclis’in büyük bir çoğunluğu destek verdiği için de çok az, çok cılız bir muhalefet, bu işi desteklemeyen, negatif bakan bir kısım olacağı için, yapacakları tepkinin yanlış olacağını düşünmeleri lazım. Kalkıp 1999’daki vaka gibi bir şey yapamayacaklar, belki daha sessiz bir şey yaparlar bilmiyorum ama bizim kararımız, duruşumuz bu yönde, inşallah saygı duyarlar yoksa, kaybeden kendileri olur. Toplumda böyle bir uzlaşı varken, Türkiye’nin en önemli kurumunda bu uyumsuzluğu, negatif havayı estirmek sadece ve sadece kendilerine zarar verir."
CHP’YE ECEVİT GÖNDERMESİ: BEDELİNİ ÖDERSİNİZ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, twitter’dan yaptığı açıklamada CHP’nin türban konusunda ne yapacağını merak ettiklerini belirterek, "Yoksa CHP, yine Ecevit’in izinden giderek ‘atın şu kadını dışarı’ mı diyecek? Artık Türkiye eski Türkiye değil. ‘Atın şu kadını dışarı’ diyenler millet nezdinde, sandıkta bedelini ödedi, siz de ödersiniz. Millete başörtüsü serbestken vekiline niye yasak olsun?" ifadelerini kullandı.
"ALLAH'IN EMRİ OLARAK BAŞÖRTÜMÜZÜ TAKIYORUZ"
Meclis’e başörtüsüyle gireceğini açıklayan AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı eşi ve çocuğuyla birlikte Konya’da Mevlana Müzesi’ni ziyareti sırasında soruları yanıtlarken, Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Kavakçı olayını anımsatan Samancı, "Kavakçı’nın yemin etmesine dahi fırsat verilmedi. Ama şimdi Türkiye çok değişti. Bu farkı gördükten sonra, hala bu iradenin ortaya konulmasında tereddüt yaşanması biraz anlamsız olurdu. Allah’a şükürler olsun bugünleri de gördük" dedi. Kararının ardından tebrik ve kutlamalar nedeniyle telefonun susmadığını belirten Samancı, "Biz sadece inancımızın gereği olarak bunu yaşamımıza yansıtıyoruz ve Allah’ın emri olarak da başörtümüzü takıyoruz" ifadesini kullandı.
AK PARTİLİ ŞENTOP: TÜRKİYE BAŞÖRTÜLÜ BAKANA DA HAZIR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise, geçmişten beri Türkiye’de başörtüsünün halkın değil, "bürokratik oligarşi"nin sorunu olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Hem milletin vekili diyoruz hem de kadınların yüzde 65-70’i başını örtüyor ama bir tane kapalı vekil yok. Çünkü başörtülüleri başörtülüler değil, açıklar temsil etsin yaklaşımı vardı. Bu bürokratik oligarşinin sorunuydu, milletin böyle bir sorunu yok. Milletin bunu sorun olarak gören anlayışla sorunu var. Ben bunun bir normalleşme olduğunu kanaatindeyim. Türkiye buna çoktan hazır. Türkiye başörtülü bakana da hazır. Milletvekili olabilen niye bakan olamasın?"
KADIN BAKAN'DAN DESTEK
Kabinenin tek kadın üyesi olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Meclis’e türbanla gelecek AK Parti milletvekillerini desteklediğini belirtti. Şahin, dün twitter’dan yazdığı mesajında; "Başörtüsüyle ilgili bir demecim Ak Parti kapatma davasında kullanılmıştı. O günlerden özgür düşünceye ulaştığımız bu günlere geldik" dedi. Şahin ikinci mesajında ise, "Hac farizasını yerine getiren milletvekili arkadaşlarıma öncelikle hayırlı olsun. TBMM’ye de başörtüsüyle gelme kararlarını destekliyorum" diye yazdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri