YAPIMI 801 milyon dolara mal olan ANKAPARK’ın 3 yıllık hukuk mücadelesi sonucu mahkeme kararıyla Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilmesinin ardından tema parkın kapıları bu kez Ankara’daki medya kuruluşlarının temsilcileri ve haber müdürlerine açıldı.
Tema park alanı içerisinde yapılan otobüs turunun ardından ABB Başkanı Mansur Yavaş gazetecilere ANKAPARK’ın alım süreciyle ilgili bir sunum yaptı. Alım sürecini tarih ve belgeleriyle anlatan Yavaş, sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
YAVAŞ: ADETA YALVARDIK
Sunumu sırasında ANKAPARK’ın alım sürecinde verilen hukuk mücadelesini, alınan karar ve itirazları tarihleriyle birlikte anlatan Mansur Yavaş, ANKAPARK’ta çalışanların olmaması ve güvenlik zafiyeti bulunması nedeniyle ABB’ye teslim edilmediği her gün kamu zararının artacağını belirterek alanın teslim edilmesini istediklerini ve mahkemeye başvurduklarını belirtti.
İşletmecinin iflasını ilan etmesinin ardından alanda hırsızlıkların artması ve parkın günden güne yıpranması nedeniyle defalarca mahkemeye başvurduklarını kaydeden Başkan Yavaş, "Tümü reddedildi. Adeta yalvardık burası çürüyor diye" dedi. Yavaş, 1 Eylül 2020 ve 5 Nisan 2021 tarihlerinde ANKAPARK hakkındaki bilgi notlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğunu belirterek "Zaman zaman Çevre Bakanı ile de bir araya geliyoruz. Bu konuda da Hukuk Müşavirliğimizin notlarını 2 kere kendisine ilettim" dedi.
ANKAPARK’ın geleceğine Ankaralılar'la birlikte karar verileceğini belirten Yavaş, hasar tespit çalışmalarının ardından sorumluların tespiti ve tazminat davası için süreç başlatacaklarını kaydetti.
"AMACIMIZ BURANIN YOK OLMAMASINI SAĞLAMAK”
Açıklamalarında, önceliklerinin Ankara halkının istekleri olduğunu vurgulayan Başkan Yavaş, "Ben buranın Ankara halkının malı olduğunu biliyorum. Asla buranın zarar görmesini istemem. Hiçbir yönetici de buranın zarar görmesini istemez. Şunu sorgulamak lazım; garibanlara tonu 1,5-2 dolara su satılarak yapıldı burası. Yani tonu 30 liradan su satıldı. Toplu taşıma 1 dolardan hizmet verdi uzun yıllar. Oradan elde edilen paralar buraya gömüldü. Ankara’da hala açıktan akan kanalizasyonlar var. Geldiğimizde 800 su deposunun halini görmeliydiniz. Onları değiştiriyoruz. Açıktan akan kanalları bitiriyoruz. Hala da devam ediyoruz. Bizim önceliğimiz bunlar. Bizim önceliğimiz vatandaşın parasını böyle hayali yatırımlara yatırmak değil. Yine de tekrar söylüyorum, amacımız buranın yok olmamasını sağlamak ve halka ücretsiz olarak açmak" ifadelerini kullandı.
Başkan Yavaş, ANKAPARK’ın yeniden kullanılma açılması ya da oyuncakların kaldırılıp sökülmesi ile ilgili sorulara ise ‘tespit çalışmalarının devam ettiği’ cevabını verdi.
ALAN ÇOK RİSKLİ
Gazetecilerin soruları üzerine park alanında kurulan yağma ve rant ilişkilerini anlatan Yavaş, Ankara’nın taşkın sahası üzerinde bulunan ve üç derenin birleştiği bu alanda park inşa etmenin riskli olduğunun altını çizdi. Eski Başkan Gökçek’in, kendi yerine oturtulan AKP’li Mustafa Tuna ve kendisini parkla ilgili suçladığını belirten Yavaş, "Melih Bey asla suç kabul etmez. Uçuş okulları kuruldu, helikopterler alındı, zamanında. Onlar için bile ‘Haberim yok’ dedi" diye konuştu.
Bakan Murat Kurum’un kendisine yönelik eleştirileri konusunda da Yavaş, "Kendisiyle defalarca konuştum. ‘Bunu siyaset meselesi yapmayacağız, şerefim üstüne söz veriyorum, çözelim bu sorunu’ dedim. Yargıdan olumsuz kararlar çıktığını anlattım. Bütün bunları konuşurken yanımızda AKP’liler de vardı. Şimdi bunları bile bile parkın tahrip olması ile ilgili beni suçlaması etik değil” dedi.
GÖKÇEK SALTANATI
TMMOB heyetinin incelemeleri sırasında Gökçek’in parka giriş kapısının üstündeki kümbetlerin altındaki kata iki ayrı asansörle çıkılan lüks bir makam odası yaptırdığı ortaya çıktı. Yavaş bu oda ile ilgili ana binadaki Başkanlık odasının aynısı olduğu bilgisini verdi. Bunun yanısıra ANFA güvenlik birimlerinin olduğu alanda da diğeri kadar lüks olmayan ikinci bir çalışma odası bulunduğu öğrenildi.